Podelitev priznanj najbolj uspešnim športnicam in športnikom občine Grosuplje v letu 2022

Podelitev priznanj najbolj uspešnim športnicam in športnikom občine Grosuplje v letu 2022

V petek, 18. februarja 2023, je v avli Osnovne šole Brinje Grosuplje potekala Svečana podelitev priznanj najbolj uspešnim športnicam in športnikom občine Grosuplje v letu 2022. Svečanega dogodka so se udeležili: občinski svetnik in predsednik Odbora za družbene dejavnosti Občine Grosuplje Matjaž Trontelj, predsednik Slovenske olimpijske akademije in olimpionik Miro Cerar, dobitnik zlate plakete Zveze športnih organizacij Grosuplje za športne dosežke v letu 2017 David Miklavčič, predsednik Zveze športnih organizacij Grosuplje Grega Rozina ter seveda nagrajenke in nagrajenci, športnice in športniki, njihovi podporniki.
»Po vseh težavah, ki nam jih je v preteklosti prinesla epidemija, smo v letu 2022 znova začeli dihati s polnimi pljuči. To je očitno zelo dobro vplivalo tudi na naše športnice in športnike. V občini Grosuplje smo tako ob vseh uspešnih športnicah in športnikih dobili tudi lepo število državnih prvakinj in prvakov. Ob tem pa so padali tudi državni rekordi,« je zbrane pozdravil predsednik Zveze športnih organizacij Grosuplje Grega Rozina. Kot je še povedal, so vsi ti dosežki dokaz, da skupaj zmoremo. V občini Grosuplje se organizirano v več kot 30 športnih društvih s športom ukvarja več kot 3.500 športnikov. Tako tistih v programih tekmovalnega športa, kot tistih v programih športa za vse. Ob tem je dodal, da vseh teh programov brez sofinanciranja Občine Grosuplje ne bi bilo mogoče izvesti, zato se je ob tej priložnosti za podporo posebej zahvalil županu dr. Petru Verliču. Dobili pa so tudi nekaj prepotrebne športne infrastrukture. »Verjamem, da bo Občina Grosuplje tudi v prihodnje prepoznala in podprla projekte, ki bodo omogočali delovanje in nadaljnji razvoj grosupeljskega športa,« je še dejal. Vsem dobitnikom priznanj je iskreno čestital.

V imenu župana dr. Petra Verliča je zbrane na prireditvi nagovoril predsednik Odbora za družbene dejavnosti Občine Grosuplje Matjaž Trontelj. »Izjemno sem počaščen in vesel, da sem lahko v tej družbi, v tej dvorani, v tej avli, kjer se čuti res veliko, veliko pozitivne energije, energije tistega pravega športa. In ta energija, ki se čuti pri športu, je še posebej pomembna,« je dejal. Da šport združuje, povezuje, je morda fraza, a je tudi dejstvo. »Ko gre za Slovenijo, ko gre za naše športnice in športnike, jih znamo podpreti vsi v en glas. Takrat stopimo skupaj složno, navijamo, držimo pesti in smo kot eno,« je poudaril.
Šport pa je potrebno podpirati tudi v prihodnje, družbo, v kateri se lahko razvijamo, rastemo, v kateri lahko mladi pokažejo in izkoristijo svoje talente. V kateri se mladi zavedajo, da je potrebno čas, ki nam je na voljo, preživeti ne samo za telefonom in računalnikom, ampak tudi v tistem koristnem pomenu za telo in duha. Ki pomeni tudi neko osebno rast. »Ko vidiš to življenje, ko vidiš to veselje, ko se pelješ mimo igrišča zunaj, je nekaj najlepšega. In vsa sredstva, ki so v to vložena, dobijo tako še poseben pomen,« je še pripomnil.

Sicer pa je v svojem nagovoru še poudaril, da ni uspeh samo prvo, drugo ali tretje mesto, največji uspeh je pravzaprav tisti uspeh, ko nekdo da od sebe več kot lahko da, ko presega svoje meje. »Za mene so pravzaprav mnogokrat tisti največji zmagovalci.«
»Ob koncu vsem vam želim, da ste zmagovalci, v srcu, po duši, če pa seveda kdo lahko dobi tudi nekaj za okrog vratu, pa je še toliko lepše. Vsem prejemnikom iskrene čestitke in naj bo tudi leto 2023 polno uspehov, polno doživetij, dobre energije,« je še dejal.
Zbrane je nagovoril tudi Miro Cerar, dvakratni olimpijski, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak v gimnastiki, ter tudi on v svojem imenu in v imenu Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez vsem dobitnikom priznanj iskreno čestital. Tudi on je poudaril, da v športu niso pomembna zgolj najvišja mesta, na zmagovalnem odru, tudi tista, ki jim sledijo, so spoštovanja vredna. Ve se, koliko truda je potrebnega tudi za ta mesta.
Izpostavil je še, da res da smo v času profesionalizma, a velik je tudi pomen prostovoljcev, staršev in vseh tistih, ki športnice in športnike na njihovi poti podpirajo.
»Tudi v bodoče vam želim čim več takšnih uspehov in čim manj poškodb. Srečno,« je še dejal.
Sledila je podelitev priznanj najbolj uspešnim športnicam in športnikom občine Grosuplje v letu 2022 iz najrazličnejših disciplin, kot so rokomet, košarka, odbojka, nogomet, strelstvo, plavanje, ples, atletika, itn., podeljena so bila tudi jubilejna priznanja za dolgoletno delo na področju športa.
BRONASTI ZNAK ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA 20 LET DELOVANJA DRUŠTVA JE PREJELO ŠPORTNO – KULTURNO DRUŠTVO TIAL
Športno – kulturno društvo Tial že enaindvajseto leto deluje na področju Grosupljega in širše okolice. Pod blagovno znamko Tial Dance Studio se skriva mlada, entuziastična ekipa športnikov, plesalcev in trenerjev, ki predaja znanje mlajšim generacijam. V društvu delujejo rekreativne in tekmovalne vadbene skupine. Slednje se udeležujejo domačih in večjih mednarodnih tekmovanj v cheerdance, hip hop in breakdance zvrsteh. Društvo je član Cheerleading zveze Slovenije in Plesne zveze Slovenije.

Društvo je bilo ustanovljeno 12. maja 2002 pod imenom Športni klub Tial. Pobudnici ustanovitve sta bili Tina Bedenik, plesalka standardnih in latinsko ameriških plesov ter show, jazz in horton plesnih zvrsti, ter Alenka Rebernik, inštruktorica aerobike. Z vadbo so pričeli v septembru istega leta, ko so v Grosupljem formirali dve showdance plesni skupini.
Iz leta v leto se je društvu priključevalo vse več plesalcev in plesalk. V svojo ponudbo so dodajali nove plesne zvrsti: breakdance, hip-hop, družabne plese, cheerdance in balet. Leta 2008 je sekcija za ples prevzela ime Plesni studio Tina, v septembru 2011 pa so ustanovili še Plesni studio Tina Ljubljana. Ponudbo so razširili na vadbe za dojenčke, športno-gibalne vadbe za malčke in predšolske otroke ter na gimnastiko in športno plezanje.
V letu 2018 so se odločili za konkretno prevetritev in osvežitev. Nastal je T studio, ki je pod enim imenom združeval vse vadbene skupine v Grosupljem in Ljubljani. Ob tem je nastala tudi nova celostna grafična podoba društva.

V leto 2022, v katerem so praznovali 20. obletnico ustanovitve društva, so vstopili v osveženi podobi in vse plesne ter navijaške skupine združili pod imenom Tial Dance Studio. Ustanovili so tudi plesno navijaško skupino Tialčice, ki skrbi za popestritev dogajanja na domačih košarkarskih in rokometnih tekmah.
Za kvalitetno delo ter razvoj društva je v vseh dvajsetih letih njegovega obstoja skrbela Tina Bedenik Schmautz, ena izmed ustanoviteljic društva.

ZLATI ZNAK ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA 60 LET DELOVANJA DRUŠTVA JE PREJEL ROKOMETNI KLUB GROSUPLJE
Zgodovina grosupeljskega rokometa se je začela 21. septembra 1960, ko je bila na pobudo najbolj aktivnih mladincev tistega časa pri Okrajni zvezi za telesno vzgojo Ljubljana ustanovljena rokometna sekcija pri takratnem TVD Partizan Grosuplje. Začetki so bili težki, saj ni bilo ne rokometnega igrišča, ne opreme, ne znanja. Prvo igrišče so si mladi rokometaši uredili na nogometnem igrišču v Brinju. Sami so izdelali prva gola, mreže pa so bile narejene v tovarni Motvoz in platno. Kljub težavam je bila energija mladih neusahljiva in je premagala vse ovire. To so bili nepozabni časi, polni navdušenja in zanesenjaštva ter nepozabnih tekem na črnem "lešu". Gonilna sila je bil Andrej Šušterič, alfa in omega grosupeljskega rokometa. Vse svoje sposobnosti je usmeril v delo rokometne sekcije in v organizacijo ter vodenje Dolenjske rokometne lige.
Prvo tekmo so grosupeljski rokometaši odigrali 9. oktobra 1960 v novo ustanovljeni Dolenjski rokometni ligi. V njej so nastopali do leta 1964, od sezone 1964/65 pa v ljubljanski ligi. V naslednjem letu so si uredili igrišče pri železniški postaji, na mestu, kjer stoji danes policijska postaja. Tudi to igrišče je bilo pokrito z lešem. V sezoni 1966/67 je ekipa osvojila prvo mesto in se uvrstila v drugo slovensko oziroma ljubljansko consko ligo. Ker igrišče v Grosupljem ni več ustrezalo propozicijam Rokometne zveze Slovenije, so grosupeljski rokometaši zadnji dve leti domače tekme igrali na igriščih v Stični in v Šmarju - Sapu.
Leta 1970 je ekipa ostala brez igrišča in brez potrebnih finančnih sredstev. Zaradi tega je izstopila iz lige in za dve leti prenehala z delovanjem. Večina igralcev je prestopila v ekipo Šmarja - Sapa, za katero so igrali dve leti. Ko je bila leta 1971 zgrajena Osnovna šola Louisa Adamiča na Tovarniški cesti 14 z zunanjim asfaltnim rokometnim igriščem, so bili ustvarjeni pogoji za ponovni zagon rokometa in vključitev ekipe v tekmovalni sistem. Ekipa, ki so se ji pridružili tudi člani iz Šmarja - Sapa, je v naslednjih sezonah nastopala v Dolenjski rokometni ligi, Območni rokometni ligi Ribnica in v Ljubljanski conski ligi. V tem obdobju je bila formirana tudi ženska ekipa, ki je tekmovala v sezonah od 1973/74 do 1979/80.
Leta 1980 se je ekipa uvrstila v 2. republiško ligo, v kateri je nastopala celo desetletje. Za to obdobje je bila značilna večja profesionalizacija dela v klubu, v skladu z zahtevami Rokometne zveze Slovenije. Ekipe so lahko vodili le trenerji z ustrezno strokovno usposobljenostjo. Klubi so morali imeti poleg članske tudi pionirsko in mladinsko ekipo. Strožji so postali pogoji za organizacijo tekem. Vse to je od vodstva kluba zahtevalo, da je poiskalo ljudi iz domačega okolja, ki so bili pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas za delo v klubu.
Proti koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja tudi zunanja asfaltirana igrišča niso več zadoščala za tekmovanja članskih ekip. Zato je bilo potrebno za igranje domačih tekem najemati dvorane v drugih krajih. Grosupeljski rokometaši so domače tekme do odprtja Športne dvorane Brinje Grosuplje igrali na Poljanah v Ljubljani, v Ribnici, Hali Tivoli, na Kodeljevem in v Ivančni Gorici. To je predstavljalo velik organizacijski in finančni zalogaj.
V začetku devetdesetih let je članska ekipa dve sezoni igrala v 1. republiški ligi in v sezoni 1991/1992 osvojila 5. mesto. Nadaljevalo se je načrtno in strokovno delo s pionirsko, kadetsko in mladinsko selekcijo. Značilnost obdobja po osamosvojitvi Slovenije je bilo hitro spreminjanje gospodarskega sistema, ki je za vodstvo kluba pomenilo zahtevno iskanje novih virov financiranja, saj so kar naenkrat odpadli nekateri do tedaj tradicionalni viri financiranja. Nastajajoči kapitalistični sistem je prinesel plačevanje dela trenerjev, honorarje igralcem, višje stroške opreme in organizacije tekem. Da bi v klubu rešili nastale finančne težave, so pričeli z organizacijo vsakoletne prireditve "Rokometni novoletni ples", na katero so vabili sponzorje, predstavnike gospodarskih družb in lokalnih skupnosti, starše rokometašev in krajane.
Z novim tisočletjem je posijalo sonce tudi grosupeljskemu rokometu. To je bil nov začetek, tokrat v smislu otvoritve nove športne dvorane pri Osnovni šoli Brinje Grosuplje. Grosupeljski rokometaši so končno prenehali z gostovanji po tujih igriščih in končno so prostorski pogoji omogočili razmah rokometa pri mlajših selekcijah. Članska ekipa od takrat v glavnem igra v 1. B državni ligi. Atraktivne tekme privabljajo gledalce in navijače. O uspešnem delu govorijo doma vzgojeni igralci, ki so kasneje nastopali v drugih slovenskih klubih in za državno reprezentanco. Med njimi je tudi David Miklavčič, ki se lahko pohvali z medaljo s svetovnega prvenstva in z nastopom na olimpijskih igrah.
Ob koncu je potrebno omeniti, da ima Rokometni klub Grosuplje najdaljšo tradicijo neprekinjenega nastopanja v tekmovalnih sistemih med športnimi kolektivi iz naše občine.

PRIZNANJE ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA ŠPORTNE DOSEŽKE V LETU 2022 SO PREJELI NASLEDNJI ŠPORTNICE IN ŠPORTNIKI TER ŠPORTNE EKIPE:

  • Strelca KLEMEN AMADEJ KADUNC in TIMOTEJ SLAK – člana Strelskega društva Grosuplje
Klemen Amadej Kadunc in Timotej Slak sta v letu 2022 nastopila na državnem prvenstvu v streljanju z malokalibrsko puško. Tekmovala sta v kategoriji starejših dečkov. Klemen Amadej je na prvenstvu osvojil 2. mesto v položaju leže, Timotej pa 3. mesto v trojnem položaju.
 
  • Plesalka break dancea LEILA ZEMLJIČ NOVAK – članica Športno – kulturnega društva Tial
Leila Zemljič Novak je v letu 2022 osvojila 5. mesto na državnem prvenstvu v break danceu v kategoriji mladincev ter 2. mesto v kategoriji mladinskih break dance skupin. Nastopila je tudi na evropskem prvenstvu v Magdeburgu v Nemčiji ter na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Gradcu, na katerih je osvojila 1. mesti v kategoriji mladink. Obakrat v konkurenci štirih tekmovalk.
 
  • Atlet MARK SVETEC – član Atletskega kluba Špela Grosuplje
Mark Svetec je v letu 2022 osvojil 5. mesto na državnem prvenstvu za pionirje do 15 let v teku na 100 metrov, v katerem je nastopilo petdeset tekmovalcev. Še bolje se je odrezal na Atletskem pokalu Slovenije za pionirje do 15 let, na katerem je v isti disciplini osvojil 4. mesto v konkurenci triintridesetih tekmovalcev in na ekipnem prvenstvu Slovenije za pionirje do 15 let, na katerem je osvojil 1. mesto v konkurenci devetindvajsetih tekmovalcev. Mark je odlično nastopil tudi na posamičnem prvenstvu Slovenije za osnovne šole, saj je tam na 60 metrski razdalji med starejšimi učenci osvojil 2. mesto.
 
  • Nogometaši SERGEJ LAZAREVIĆ, DAVID VITAMVAS, MATEJ MEHLE in PETER ČEFERIN – člani Nogometnega kluba Brinje Grosuplje
Sergej Lazarević, David Vitamvas in Matej Mehle so v sezoni 2021/2022 igrali za ekipo kadetov Nogometnega kluba Brinje – Grosuplje in z njo osvojili 1. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je nastopalo 93 ekip.
 
Sergej, ki igra na položaju osrednjega branilca, je bil ob tem tudi član državne reprezentance do 16 let, s katero je odigral dve prijateljski tekmo proti Bosni in Hercegovini ter na turnirju v Zagrebu proti Grčiji, Armeniji in Hrvaški.
 
David, ki igra na položaju veznega igralca, je bil član državne reprezentance do 17 let, s katero je odigral dve prijateljski tekmi proti Hrvaški.
 
Matej, ki igra na položaju veznega igralca, je bil član reprezentance starejših dečkov do 15 let, s katero je odigral šest prijateljskih tekem, po dve proti Severni Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter Italiji.
 
Peter Čeferin je v sezoni 2021/2022 igral za ekipo mladincev Nogometnega kluba Brinje – Grosuplje in z njo osvojil 10. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je nastopalo 115 ekip.
 
Peter, ki igra na položaju bočnega branilca in krilnega napadalca, je bil tudi član državne reprezentance do 18 let, s katero je odigral dve prijateljski tekmi proti Azerbajdžanu in reprezentance do 19 let, s katero je odigral dve prijateljski tekmi proti Bolgariji.
 
  • Mladinska break dance skupina Funky Rockerz Športno – kulturnega društva Tial
Break dance skupina Funky Rockerz je v letu 2022 nastopila na državnem prvenstvu v break danceu in na njem osvojila 2. mesto v konkurenci šestih mladinskih break dance skupin. Nastopila je tudi na evropskem prvenstvu v Nemčiji, na katerem je osvojila 3. mesto v konkurenci štirih skupin ter na svetovnem prvenstvu v Avstriji, na katerem je osvojila 4. mesto v konkurenci sedmih skupin.
 
Skupina trenira pod strokovnim vodstvom trenerja Sama Polutaka Kosa.
 
  • Ekipa ČLANOV NOGOMETNEGA KLUBA BRINJE GROSUPLJE
Ekipa članov Nogometnega kluba Brinje Grosuplje je v sezoni 2021/2022 osvojila 1. mesto v 3. slovenski nogometni ligi zahod, kar je pomenilo 27. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je nastopalo 200 ekip. S tem si je zagotovila napredovanje v 2. slovensko nogometno ligo. Ekipa, ki je nastopala pod strokovnim vodstvom trenerjev Gorana Markovića in Urbana Žoharja, je odigrala 26 tekem ter dosegla 20 zmag, 5 neodločenih izidov in samo 1 poraz, pri čemer je prejela le devet zadetkov.
 
MALO BRONASTO PLAKETO ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA ŠPORTNE DOSEŽKE V LETU 2022 SO PREJELI NASLEDNJI ŠPORTNICE IN ŠPORTNIKI TER ŠPORTNA EKIPA:
 
  • Plesalke performance cheera KATJA BUTARA, LARA SPREIZER in NASTJA ZUPANČIČ – članice Športno – kulturnega društva Tial
Katja Butara, Lara Spreizer in Nastja Zupančič so bile v letu 2022 članice slovenke cheerleading reprezentance, ki je zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Orlandu na Floridi. Dekleta so bile članice mladinske cheer pom skupine, ki je na prvenstvu osvojila 3. mesto v konkurenci osmih skupin.
 
  • Strelka LANA KUŽNIK – članica Strelskega društva Grosuplje
Lana Kužnik je v letu 2022 osvojila 2. mesto na državnem prvenstvu v streljanju z zračno puško v kategoriji starejših deklic. 2. mesto je osvojila v konkurenci šestnajstih strelk.
 
Nastopila je tudi na mednarodnem turnirju v Zagrebu, na katerem je v kategoriji mladink osvojila 22. mesto v konkurenci dvainpetdesetih strelk.
 
  • Atlet GAL SAGMEISTER – član Atletskega kluba Špela Grosuplje
Gal Sagmeister je v letu 2022 osvojil 3. mesto na državnem prvenstvu za pionirje do 15 let v teku na 300 metrov z ovirami, v katerem je nastopilo deset tekmovalcev. 3. mesto je osvojil tudi na dvoranskem državnem prvenstvu za pionirje do 15 let v teku na 300 metrov in na državnem prvenstvu za mlajše mladince v teku na 400 metrov z ovirami.
 
Še bolje se je odrezal na Atletskem pokalu Slovenije za pionirje do 15 let, na katerem je na 300 metrov z ovirami osvojil 1. mesto v konkurenci devetih tekmovalcev.
 
  • Nogometaši VID HOJČ, ANEL ISLAMAGIĆ in MARK TOMŠIČ – člani Nogometnega kluba Brinje Grosuplje
Vid Hojč, Anel Islamagić in Mark Tomšič so v sezoni 2021/2022 igrali za ekipo kadetov Nogometnega kluba Brinje Grosuplje in z njo osvojili 1. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je nastopalo 93 ekip.
 
Vid Hojč, ki igra na položaju krilnega napadalca in Anel Islamagić, ki igra na položaju veznega igralca, sta bila tudi člana kadetske državne reprezentance do 17 let, za katero sta igrala v drugem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2022 proti ekipam Srbije, Turčije in Walesa. Vid je ob tem igral še na štirih prijateljskih tekmah, po dvakrat proti Bosni in Hercegovini ter Latviji.
 
Mark Tomšič, ki igra na položaju bočnega branilca, je bil član državne reprezentance do 16 let, s katero je odigral dve prijateljski tekmi proti Bosni in Hercegovini ter reprezentance kadetov do 17 let, s katero je odigral tri tekme prvega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023, proti Ferskim otokom, Kazahstanu in Portugalski.
 
  • Ekipa STAREJŠIH DEKLIC ŽENSKEGA KOŠARKARSKEGA KLUBA GROSUPLJE
Ekipa starejših deklic Ženskega košarkarskega kluba Grosuplje je v letu 2022 osvojila 6. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je sodelovalo 30 ekip. Mlade grosupeljske košarkarice, ki jih je v sezoni 2021/2022 vodil trener Predrag Radović, so v prvenstvu odigrale 24 tekem in zabeležile 15 zmag in 9 porazov.
 
MALO SREBRNO PLAKETO ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA ŠPORTNE DOSEŽKE V LETU 2022 SO PREJELI NASLEDNJI ŠPORTNICE IN ŠPORTNIKI TER ŠPORTNE EKIPE:
 
  • Strelka TJAŠA KUŽNIK – članica Strelskega društva Grosuplje
Tjaša Kužnik je v letu 2022 osvojila 1. mesto na državnem prvenstvu v streljanju z zračno puško v kategoriji kadetinj. Naslov državne prvakinje je osvojila v konkurenci osemindvajsetih strelk. Z ekipo kadetinj Strelskega društva Grosuplje je na istem tekmovanju osvojila tudi 1. mesto v ekipni konkurenci.
 
Zelo dobro je nastopila tudi na mednarodnih turnirjih v Solinu in v Zagrebu, na katerih je v kategoriji mladink osvojila 6. in 8. mesto v konkurenci enainpetdesetih in dvainpetdesetih strelk.
 
  • Nogometaš ALEKS RISTIĆ – član Nogometnega kluba Brinje Grosuplje
Aleks Ristić je v sezoni 2021/2022 igral za ekipo kadetov Nogometnega kluba Brinje Grosuplje in z njo osvojil 1. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je nastopalo 93 ekip.
 
Aleks, ki igra na položaju napadalca, je bil tudi član kadetske državne reprezentance do 17 let, ki je igrala v 2. krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2022 proti ekipam Srbije, Turčije in Walesa ter član mladinske reprezentance do 19 let, s katero je odigral tri tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 proti ekipam Severne Irske, Moldavije in Nizozemske.
 
  • Odbojkarice MAŠA PUCELJ, TARA FILIPIČ in AJDA GORNJEC HODNIK – članice Odbojkarskega društva Flip-Flop
Maša Pucelj, Tara Filipič in Ajda Gornjec Hodnik so v minuli sezoni igrale za ekipi kadetinj in članic Odbojkarskega društva Flip Flop. V državnih prvenstvih so s kadetinjami osvojile 1. mesto v konkurenci dvainšestdesetih ekip, s članicami pa 6. mesto v konkurenci petinpetdesetih ekip.
 
Maša, ki igra na mestu napadalke, in Tara, ki igra na mestu proste igralke, sta bili vpoklicani tudi v državno reprezentanco kadetinj do 17 let. Z njo sta nastopili na evropskem prvenstvu na Češkem, na katerem je naša izbrana vrsta osvojila 8. mesto. Pri tem je zabeležila 3 zmage in 4 poraze. Maša Pucelj je bila tudi kapetanka ekipe.
 
Ajda Gornjec Hodnik, ki igra na mestu centralne blokerke, je bila članica mladinske reprezentance do 19 let, s katero je nastopila na evropskem prvenstvu v Skopju. Naša izbrana vrsta je na prvenstvu osvojila 7. mesto, pri čemer je zabeležila 4 zmage in 3 poraze.
 
  • Plavalec FILIP PODOBNIK – član Plavalnega kluba Olimpija
Filip Podobnik je v letu 2022 navduševal s svojimi dosežki v plavalnih bazenih, saj je v posamični konkurenci osvojil kar 15 naslovov državnega prvaka. Začelo se je na zimskem državnem prvenstvu za dečke in deklice v 25 metrskem bazenu, ko je bil najboljši na 400 m prosto, 1500 m prosto, 200 m mešano, 400 m mešano, 200 m hrbtno in 200 m delfin.
 
Z odličnimi rezultati je nadaljeval v poletni sezoni v 50 metrskem bazenu, še vedno v konkurenci dečkov. Državni prvak je postal na 400 m prosto, 1500 m prosto, 400 m mešano, 100 m hrbtno, 200 m hrbtno in 200 m delfin. V decembru je prejšnjim dvanajstim naslovom državnega prvaka med dečki dodal še tri v kadetski konkurenci. Na zimskem odprtem združenem prvenstvu Slovenije v 25 metrskem bazenu je bil najboljši na 400 m mešano, 200 m hrbtno in 200 m delfin, na 100 m delfin pa je bil drugi.
 
Za nameček je Filip v letu 2022 odplaval tudi pet državnih rekordov v kategoriji dečkov. V 50 metrskih bazenih na 100 m hrbtno in 200 m prosto, v 25 metrskih bazenih pa na 100 m in 200 m hrbtno ter na 200 m delfin.
 
  • Ekipa STAREJŠIH DEČKOV 3x3 KOŠARKARSKEGA KLUBA GROSUPLJE
Ekipa "Tilenčki Grosuplje", ki so jo sestavljali košarkarji Košarkarskega kluba Grosuplje Mai Mirtič, Luka Nidorfer in Lovro Strnad, je v letu 2022 osvojila 1. mesto v državnem prvenstvu košarke 3 x 3 v kategoriji fantov do 15 let. "Tilenčki" so pred finalnim turnirjem v Ljubljani sodelovali na kvalifikacijskem turnirju v Šoštanju. Prvo mesto na tem turnirju jim je prineslo tudi uvrstitev na finalni turnir, na katerem so potem zanesljivo zmagali. V prvenstvu je skupaj sodelovalo 13 ekip.
 
  • Ekipa KADETINJ ODBOJKARSKEGA DRUŠTVA FLIP-FLOP
Ekipa kadetinj Odbojkarskega društva Flip-Flop je v sezoni 2021/2022 osvojila 1. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je sodelovalo 62 ekip. Odlična generacija mladih odbojkaric je tako naslovom državnih prvakinj iz kategorij mlajših in starejših deklic dodala še naslov prvakinj v starostni kategoriji kadetinj.
 
Grosupeljske odbojkarice so igrale v 1. kadetski ligi – zahod in redni del tekmovanja zaključile na 2. mestu med osmimi ekipami. Zabeležile so dvanajst zmag in dva poraza. S tem so se uvrstile na zaključni turnir državnega prvenstva. Grosupeljčanke so v četrtfinalu in polfinalu brez težav odpravile igralke Nove KBM Branika iz Maribora in Formisa iz Hoč. Četrtfinalno srečanje so dobile s 25:17 in 25:9, polfinalno pa s 25:18 in 15:17.
 
V finalu so se pomerile z igralkami Vitala iz Ljubljane, proti katerim so v rednem delu tekmovanja doživele svoja edina poraza. Po izredno razburljivem in izenačenem srečanju so se naslova državnih prvakinj veselile grosupeljske odbojkarice. Prvi niz so po neverjetnem preobratu odločile v svojo korist s 26:24, potem ko so zaostajale že z 12:22. V drugem je šlo potem veliko lažje, saj so ga dobile s 25:16. Še drugi preobrat je našim odbojkaricam uspel v tretjem nizu, ki so ga po zaostanku s 14:19 na koncu dobile s 25:23.
 
Ekipa je nastopala pod strokovnim vodstvom trenerjev Roka Puclja, Matije Slobodnika in Simona Krakarja.
 
  • Ekipa KADETOV NOGOMETNEGA KLUBA BRINJE GROSUPLJE
Ekipa kadetov Nogometnega kluba Brinje Grosuplje je v sezoni 2021/2022 osvojila 1. mesto v 1. slovenski kadetski nogometni ligi, kar je pomenilo tudi 1. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je na različnih nivojih sodelovalo 93 ekip. Ekipa, ki jo je sestavljalo 23 igralcev, je s tem dosegla največji uspeh v zgodovini grosupeljskega nogometnega kluba. Mladi grosupeljski nogometaši, ki so nastopali pod strokovnim vodstvom trenerjev Erika Marinška, Ervina Agičića in Saše Tekića, so v 14 članski konkurenci odigrali 26 tekem ter zabeležili 17 zmag, 3 neodločene izide in 6 porazov. Prednost pred prvim zasledovalcem Ilirijo iz Ljubljane je na koncu znašala 3 točke. Zmaga kadetske ekipe Brinja je zelo odmevala v slovenskem nogometnem prostoru, saj je bil v zadnjih desetih letih ta primat "rezerviran" samo za Maribor, Domžale in Olimpijo.
 
BRONASTO PLAKETO ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA ŠPORTNE DOSEŽKE V LETU 2022 SO PREJELI:
 
  • Strelci AMADEJ SLAK, ROK IVANC in SARA SLAK – člani Strelskega društva Grosuplje
Amadej Slak je v letu 2022 na državnih prvenstvih osvojil 3. mesto s standardno pištolo na 25 metrski razdalji, na isti razdalji pa tudi 6. mesto s pištolo na središčni vžig. 3. mesto je dosegel v konkurenci tridesetih strelcev, 6. mesto pa v konkurenci petindvajsetih strelcev.
 
Rok Ivanc je v letu 2022 na državnih prvenstvih osvojil 3. mesto v streljanju z malokalibrsko pištolo na 50 metrski razdalji ter 9. mesto v streljanju z zračno pištolo. Prvi dosežek mu je uspel v konkurenci petintridesetih strelcev, drugi pa v konkurenci oseminpetdesetih strelcev.
Uspešen je bil tudi z ekipo z malokalibrsko puško, s katero je osvojil 2. mesto v konkurenci devetih ekip.
 
Sara Slak je v letu 2022 osvojila 3. mesto na državnem prvenstvu v streljanju z zračno puško v kategoriji mladink. To ji je uspelo v konkurenci tridesetih strelk. Nastopila je tudi na državnem prvenstvu z malokalibrsko puško in med mladinkami osvojila dve 2. mesti, v položaju leže in v trojnem položaju.
 
Sara je kot reprezentantka Slovenije sodelovala tudi na mednarodnih turnirjih. Z zračno puško je v mladinski kategoriji osvojila 4. mesto v konkurenci enainpetdesetih strelk v hrvaškem Solinu, 6. mesto v konkurenci šestdesetih strelk na Veliki nagradi Beograda in 11. mesto v konkurenci dvainpetdesetih strelk na turnirju v Zagrebu.
 
Zaradi teh dosežkov je v letu 2022 osvojila tudi drugo mesto v točkovanju Strelske zveze Slovenije za najboljšo strelko v kategoriji mladink.
 
  • Košarkar DOMEN BENČINA – član Košarkarskega kluba Grosuplje
Domen Benčina je v minuli sezoni igral za ekipe kadetov, mladincev in članov Košarkarskega kluba Grosuplje. Poleti je z ekipo Grosbasket Ljubljana East 18 uspešno nastopal na seriji turnirjev za državno prvenstvo v košarki 3 x 3. Fantje so se uvrstili na finalni turnir državnega prvenstva do 18 let in na koncu osvojili 2. mesto. V državnem prvenstvu je sodelovalo enaindvajset ekip.
 
Domen je bil zaradi dobrih iger vpoklican v mladinsko državno reprezentanco v košarki 3 x 3, s katero je nastopil na svetovnem prvenstvu v Debrecenu na Madžarskem. Mladi slovenski košarkarji so v skupinskem delu premagali branilce naslova Američane, Estonijo in Dominikansko republiko ter izgubili s Francijo. Kot drugi v skupini so se uvrstili v četrtfinale, v katerem pa so morali priznati premoč igralcem iz Srbije, kasnejšim finalistom prvenstva. Slovenija je na koncu osvojila 6. mesto. Sodelovalo je dvajset reprezentanc.
 
  • Tenisač VID MOHAR – član Teniškega kluba Grosuplje
Vid Mohar je v letu 2022 na državnih prvenstvih posegal po najvišjih uvrstitvah. V kategoriji igralcev do 16 let je na zimskem državnem prvenstvu osvojil 2. mesto med posamezniki in 1. mesto med dvojicami, na poletnem državnem prvenstvu pa 3. mesto med posamezniki. 3. mesto med posamezniki je dosegel tudi na poletnem državnem prvenstvu v kategoriji igralcev do 18 let. Svoj največji uspeh je dosegel ob koncu leta na zimskem članskem državnem prvenstvu, na katerem je presenetljivo osvojil 3. mesto.
 
Ob koncu lanske sezone je bil uvrščen na 6. mesto jakostne lestvice Teniške zveze Slovenije za igralce do 16 let, na kateri je bilo 167 uvrščenih, in na 6. mesto jakostne lestvice za igralce do 18 let, na kateri je bilo 124 uvrščenih. Pri tem je potrebno vedeti, da je na turnirjih za igralce do 16 let igral samo v prvi polovici sezone, v drugi polovici sezone pa je igral le še na turnirjih za igralce do 18 let. Hitro napreduje tudi na mednarodni jakostni lestvici ITF za mladince, na katero je uvrščenih skoraj 3000 igralcev iz celega sveta. Ob koncu lanske sezone je zasedal 950. mesto, trenutno pa je že na 596. mestu.
 
Vid je v lanskem letu nastopil na tridesetih turnirjih, od tega na šestnajstih mednarodnih.
 
  • Ekipa ČLANIC ODBOJKARSKEGA DRUŠTVA FLIP-FLOP
Ekipa članic “ATK Grosuplje” Odbojkarskega društva Flip-Flop je v sezoni 2021/2022 tretje leto zapored nastopala v 1. A državni odbojkarski ligi, najvišjem rangu domačega odbojkarskega tekmovanja. V ligi je osvojila 6. mesto v konkurenci osmih ekip, grosupeljske odbojkarice pa so zabeležile 9 zmag in 15 porazov. To je hkrati pomenilo tudi 6. mesto v državnem prvenstvu, v katerem je v štirih kakovostnih ligah sodelovalo skupaj 55 ekip.
Ekipa je nastopala pod strokovnim vodstvom trenerjev Matije Slobodnika in Roka Puclja.
 
SREBRNO PLAKETO ZVEZE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ GROSUPLJE ZA ŠPORTNE DOSEŽKE V LETU 2022 SO PREJELI: 
 
  • STRELSKO DRUŠTVO GROSUPLJE – za uspehe svojih strelcev v ekipnih tekmovanjih
Ekipe Strelskega društva Grosuplje so tudi v letu 2022 na državnih prvenstvih posegale po najvišjih uvrstitvah.
 
Člani so z malokalibrsko pištolo na 50 metrski razdalji osvojili 2. mesto v konkurenci devetih ekip, na 25 metrski razdalji pa 3. mesti s standardno pištolo in s pištolo na središčni vžig, obakrat v konkurenci šestih ekip. Še višje sta se s 1. mestom povzpeli ekipi mladink in kadetinj z zračno puško. Ekipa starejših dečkov z malokalibrsko puško je osvojila 2. mesto, prav tako 2. mesto pa so osvojili tudi mlajši dečki, ki so tekmovali s serijsko zračno puško.
 
V točkovanju Strelske zveze Slovenije za najboljše strelsko društvo v letu 2022 je Strelsko društvo Grosuplje osvojilo 4. mesto.
 
  • Ekipa MLADINCEV 3 x 3 KOŠARKARSKEGA KLUBA GROSUPLJE
Ekipa "Grosbasket Ljubljana East 18", ki so jo sestavljali Domen Benčina, Aljaž Strnad, Anže Šeme, Mai Žvegla in Martin Gerbec je v letu 2022 osvojila 2. mesto v državnem prvenstvu v košarki 3 x 3 v kategoriji mladincev do 18 let. Mladi košarkarji so pred finalnim turnirjem sodelovali na treh kvalifikacijskih turnirjih, na katerih so osvojili dve prvi in eno peto mesto. S tem so se uvrstili na finalni turnir za državno prvenstvo, ki je kot vsako leto potekal v Ljubljani. Fantje so tudi na finalnem turnirju prikazali odlične igre, se prebili v finale in na koncu osvojili 2. mesto. V prvenstvu je skupaj sodelovalo 21 ekip.
 
  • Plesalka performance cheera KIM KNEISEL – članica Športno kulturnega društva POM-PON 2000
Kim Kneisel, ki se že 14 let ukvarja s športno disciplino performance cheer, je v letu 2022 nastopala za ekipo Ladies Športno kulturnega društva POM PON 2000 iz Ljubljane. Dekleta so v aprilu nastopila na državnem prvenstvu v Ljubljani in tam osvojila dve 1. mesti. Najboljša so bila v konkurenci osmih članskih cheer pom skupin in v konkurenci petih članskih cheer jazz skupin.
 
Z uspešnimi nastopi na državnem prvenstvu so se dekleta uvrstila na evropsko prvenstvo, ki je bilo v Atenah v Grčiji. Kim in ostala dekleta iz ekipe Ladies so odlično nastopile tudi na prvenstvu stare celine, s katerega so se vrnile z 2. in 4. mestom. 2. mesto so osvojile v konkurenci devetnajstih cheer pom skupin, 4. mesto pa v konkurenci osmih cheer jazz skupin.
 
  • Košarkarica LEA DEBELJAK – članica Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje
Lea Debeljak je v minuli sezoni igrala za ekipo Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje in z njo osvojila 1. mesto tako v državnem prvenstvu, kot v pokalnem tekmovanju Košarkarske zveze Slovenije. S celjsko vrsto je nastopala tudi v Ženski Jadranski košarkarski ligi. Sodelovalo je dvanajst ekip, Celjanke pa so tudi v tem tekmovanju osvojile 1. mesto.
 
Lea je bila tudi članica državne članske reprezentance in z njo odigrala dve tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023, katerega ena od gostiteljic bo tudi Slovenija. Naše košarkarice so premagale Poljsko in izgubile proti Turčiji.
 
  • Strelka KLAVDIJA JEROVŠEK – članica Strelskega društva Grosuplje
Klavdija Jerovšek, prejemnica zlate plakete Zveze športnih organizacij Grosuplje za športne dosežke v letu 2021, je tudi v letu 2022 nadaljevala z doseganjem odličnih rezultatov, tako na domačih prizoriščih, kot v mednarodnem, evropskem in svetovnem merilu.
 
Na državnih prvenstvih je osvojila 6. mesto z zračno puško, 4. mesto z malokalibrsko puško v trojnem položaju in 3. mesto z malokalibrsko puško v položaju leže. V februarju je nastopila na tekmi svetovnega pokala v Kairu, na kateri je z malokalibrsko puško v trojnem položaju v ekipni konkurenci osvojila 1. mesto v konkurenci petnajstih ekip. Sledil je nastop na evropskem prvenstvu v Hamarju na Norveškem, na katerem je z zračno puško, skupaj z Živo Dvoršak in Urško Kuharič, osvojila 6. mesto v konkurenci devetnajstih ekip. Poleti je nastopila na sredozemskih igrah v Oranu v Alžiriji in tam z zračno puško osvojila 6. mesto v konkurenci triindvajsetih strelk.
 
Klavdija je ob koncu leta nastopila še na mednarodnih turnirjih v Zagrebu in Beogradu. V Zagrebu je z zračno puško osvojila 2. mesto v konkurenci petinsedemdesetih strelk, v Beogradu pa 1. mesto v konkurenci triinsedemdesetih strelk.
 
Zaradi teh dosežkov je v letu 2022 osvojila tretje mesto v točkovanju Strelske zveze Slovenije za najboljšo strelko v kategoriji članic.
 
REKREATIVNO PRVENSTVO V BALINANJU
 
Medobčinskega prvenstva v balinanju se je udeležilo 6 ekip.
  1. mesto je osvojila ekipa BALINARSKI KLUB GROSUPLJE;
  2. mesto je osvojila ekipa BŠK MRAVLJICA 1;
  3. mesto je osvojila ekipa BALINARSKI KLUB GRADIŠČE.
Pridih svečanosti sta dogodku dodala tudi pevka Urška Strnad in harmonikaš Domen Zupančič, pod mentorstvom Deana Teliča Zavašnika. Prireditev je povezoval Lovrenc Škoda.
 
 
Jana Roštan, foto in video: Brane Petrovič

VIR: Občina Grosuplje