Predstavniki Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE), katere dejavni član je tudi VZMD, so se minuli mesec sestali z vodjo kabineta Evropske komisarke za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov, Patricijo Reilly.




Slednja je ponovno potrdila zavezanost Komisarke Mairead McGuinness ključnim prioritetam Strategije EU za male vlagatelje - predvsem koherentne zaščite pri različnih pravnih instrumentih, izkoriščanju konkurenčnosti in stroškovne učinkovitosti produktov ter zagotavljanju nepristranskih nasvetov.

Sestanek je sledil pismu, ki so ga iz BETTER FINANCE - skupaj z Evropsko organizacijo potrošnikov (BEUC) in nevladno organizacijo Finance Watch - v novembru naslovili na Evropskega komisarja za gospodarstvo za ljudi, Valdisa Dombrovskisa, Komisarja za pravosodje, Didierja Reyndersa, in Komisarko McGuinness. Z omenjenim pismom so želeli podpreti in dodatno vzpodbuditi ambiciozen pristop k Strategiji EU za male vlagatelje, zlasti z vidika zagotavljanja nepristranskih nasvetov ponudnikov finančnih storitev v odnosu do njihovih strank.  

Že pred tem je novembra svoje predloge in priporočila glede Strategije EU za male vlagatelje ter novega svežnja ukrepov Evropske komisije za povečanje udeležbe potrošnikov na kapitalskih trgih, oblikovala tudi Strokovna posvetovalna skupina uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG). Med 20 člani omenjene posvetovalne skupine je tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je na novembrskem zasedanju FSUG v Bruslju predstavil izzive in izkušnje slovenskih potrošnikov in uporabnikov finančnih storitev. Ob podpori BETTER FINANCE, so bila tako v predloge FSUG še dodatno vključena pomembna dopolnila, ki so jih iz naslova nekaterih problematičnih praks pripravili in naslovili strokovni sodelavci VZMD.

Predlog Strategije EU za male vlagatelje, ki ga je objavila Evropska komisija, je želel izboljšati pravni okvir za male vlagatelje in jih opolnomočiti, zato je BETTER FINANCE že lanskega junija objavil poročilo s priporočili, kako pritegniti in zadržati sodelovanje evropskih gospodinjstev na kapitalskem trgu EU. Po izdatnih prizadevanjih VZMD z BETTER FINANCE, posvetovalne skupine FSUG in Generalnega direktorata za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov (FISMA), povezovanju ter sodelovanju z BEUC in Finance Watch ter številnih drugih aktivnostih v Združenju upajo, da se bo naposled izboljšalo okolje za male vlagatelje in uporabnike finančnih storitev - tudi v Sloveniji, kjer je ob 10,3 % inflaciji v 2022 na praktično ne-obrestovanih bančnih depozitih preko 25 milijard € sredstev slovenskih državljanov!

VIR: VZMD