Vlada je dala soglasje k Aktu o prispevkih za zagotavljanje podpor za proizvodnjo električne energije iz OVE in SPTE, ki ga Svet Agencije za energijo sprejel na 19. septembra.

Avtor:
Polona Bahun

Akt o prispevkih OVE določa vrednosti prispevkov za zagotavljanje podpor za proizvodnjo električne energije iz OVE in SPTE, ki jih plačujejo končni odjemalci električne energije in končni odjemalci trdnih, tekočih in plinastih fosilnih goriv ter daljinske toplote.

Prispevek za končne odjemalce električne energije se usklajuje z novimi kategorijami uporabniških skupin končnih odjemalcev električne energije in novo metodo določitve obračunske moči za končne odjemalce električne energije. Spremembe so potrebne zaradi usklajenosti z določbami, ki se na novo urejajo v Aktu o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje, ki se prične uporabljati 1. oktobra 2024.

Agencija za energijo je pripravila Akt o prispevkih OVE na podlagi drugega Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE in prilagodila prispevek za končne odjemalce električne energije, medtem ko so bili prispevki za trdna in tekoča fosilna goriva, utekočinjen naftni in zemeljski plin ter daljinske toplote preverjeni skladno z zahtevami uredbe.

VIR: Naš Stik