Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude Vzajemne za začetek postopka za oceno ustavnosti aprila sprejete uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) ter ukrepov zakona o kontroli cen, v katerem je v celoti zavrnila navedbe Vzajemne in poudarila, da ukrep zasleduje javno korist.

ponedeljek, 4.9.2023
Ljubljana, 04. septembra (STA) - Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude Vzajemne za začetek postopka za oceno ustavnosti aprila sprejete uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) ter ukrepov zakona o kontroli cen, v katerem je v celoti zavrnila navedbe Vzajemne in poudarila, da ukrep zasleduje javno korist.

Vlada je, kot so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, ocenila, da napovedano zvišanje premije za več kot 30 odstotkov predstavlja tveganje za prekinitev sklenjenih zavarovanj s strani določenega dela prebivalcev, predvsem tistih z nižjimi dohodki. Tako visoka premija bi za ta sloj prebivalstva predstavljala preveliko finančno breme, kar bi po mnenju vlade lahko v določenih primerih pripeljalo do tega, da bi se odrekel koriščenju zdravstvenih storitev, kar bi vodilo k še hitrejšemu poslabšanju zdravstvenega stanja. "Poleg tega vlada pojasnjuje, da ukrep velja samo omejeno časovno obdobje, to je do 31. decembra letos," so navedli.

V mnenju je vlada tudi pojasnila, da je ukrep kontrole cen v skladu z zakonom o kontroli cen in ni arbitraren. Uporabljeni so bili le taki ukrepi kontrole cen, ki so bili nujni, primerni in sorazmerni glede na razlog ukrepa in ki so v najmanjši meri omejevali konkurenco. "Poseg v višino premije DZZ je bil v sorazmerju z vrednostjo postavljenih ciljev in je vzpostavil razumno ravnovesje med vrednostjo postavljenih ciljev in težo posegov," so navedli.

Po mnenju vlade so ustavno varovano jedro pravice iz prvega in drugega odstavka 51. člena ustave med seboj tesno povezane prvine dostopanja do zdravstvenih storitev, ki opredeljujejo pozitivne obveznosti zakonodajalca na področju varovanja zdravja. Zakonodajalec mora med drugim omogočiti razpoložljivost zdravstvenih dobrin in storitev ter zdravstvenih ustanov. "Izpodbijani ukrep je bil sprejet zaradi zagotavljanja dostopnosti do zdravstvenih storitev in s tem izpolnjevanja pozitivnih obveznosti države v delu, ki se nanaša na zagotavljanje zdravstvenega varstva vsem prebivalcem," je prepričana vlada.

Vlada je sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za omenjeno zavarovanje za več kot 30 odstotkov, podobne poteze sta napovedali tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna. Po zavrnjenih tožbah s predlogom za odpravo vladne uredbe na upravnem sodišču se obravnava zadeve nadaljuje na ustavnem sodišču.

VIR: Tax Fin Lex