Priljubljena vseslovenska kulinarična akcija »Teden restavracij« bo v spomladanski različici letos potekala med 25. marcem in 3. aprilom.


Nova Gorica, 14. marec 2022 – Priljubljena vseslovenska kulinarična akcija »Teden restavracij« bo v spomladanski različici letos potekala med 25. marcem in 3. aprilom. Časa bo dovolj za obisk več restavracij, že danes se odpirajo rezervacije. Na Goriškem bodo kulinarični navdušenci lahko odkrivali kulinarične zgodbe tudi na krožnikih Perline restavracije Calypso ter Parkove restavracije Tiffany.

Organizatorji največje slovenske kulinarične akcije, napovedujejo že deseti, jubilejni »Teden restavracij«, ki obiskovalcem omogoča cenovno dostopno odkrivanje kulinaričnih posebnosti najboljših slovenskih restavracij in gostiln. »Teden restavracij« bo dejansko potekal deset dni, in sicer med 25. marcem in 3. aprilom, na njem sodeluje več kot 100 restavracij in gostiln, po izboru »Šole okusov«. Glavno besedo bodo tokrat imeli avtorski krožniki, na katerih bo vsaka izmed sodelujočih najbolje znala predstaviti svojo zgodbo. 

Akciji se na povabilo organizatorjev že tradicionalno pridružuje Perlina restavracija Calypso, ki se po oceni mednarodnih kulinaričnih vodnikov (Michelin, Gault & Millau) uvršča med najboljše à la carte restavracij v Sloveniji in brez dvoma predstavlja največ, kar lahko v Hitu ponudijo še tako zahtevnemu domačemu in tujemu gostu. Calypso je manjša, zelo elegantno urejena restavracija s francoskim načinom strežbe, kjer lahko gostje v umirjenem okolju resnično uživajo v izbranih okusih s strastjo pripravljenih jedi mediteranske in krajevne kuhinje, pod katere se podpisuje chef Dalibor Janačković z ekipo. 

Tednu restavracij bo vrata odprla tudi à la carte restavracija Tiffany v novogoriškem hotelu Park, ki je bila v času začasnega zaprtja doživela tudi prenovo, tako v ambinetu kot tudi v ponudbi, ki na krožnikih in v kozarcih gostom prinaša številne lokalne zgodbe, na prepihu primorskih vinorodnih dežel. Kulinarično zgodbo v Parku ustvarja ekipa kuharjev pod vodstvom chefa Adija Blaška. Zelo doživeta je tu tudi postrežba, ki pomembno soustvarja celovito kulinarično izkušnjo, ki jo cenijo tudi uveljavljeni kulinarični kritiki, med drugimi tudi vodnik »Gault & Millau«.   

V restavraciji Tiffany v hotelu Park in restavraciji Calypso v hotelu Perla bodo za pomladni Teden restavracij pripravili pravo kulinarično raziskovanje, v dveh različicah menija z ribjimi in mesnimi kreacijami. Izven predlaganega 3-hodnega menija, ki ga bo uvodoma napovedal še pozdrav iz kuhinje, je gostom po naročilu na voljo še sladica. Parkovi sommelierji so jedi premišljeno pospremili z izborom vin iz vseh štirih vinorodnih okolišev dežele Primorska, v Perli pa so v priporočeno vinsko spremljavo vključili še druga slovenska in tuja vina. Obisk obeh restavracij je mogoč brez vstopa v igralnico, zagotovljeno je parkirišče.

Meniji pomladnega Tedna restavracij s predlogi za vinsko spremljavo in predstavitvijo lokalnih dobaviteljev so predstavljeni na spletnih straneh centrov Perla in Park ter spletni strani Tedna restavracij. Rezervacije so možne neposredno ali preko spletne strani organizatorja.

___________________ 
 
Hotel Perla, Kidričeva 7, 5000 Nova Gorica
Restavracija Calypso
 
Urnik
sreda, četrtek, nedelja: 19.00 – 23.00
petek, sobota, italijanski predpraznični dnevi: 18.00 – 24.00
 
Informacije in rezervacije: 
 
 
Mesni meni (23 EUR)
Pozdrav iz kuhinje
***
Piščančji parfait, orehov kreker, marmelada iz jabolka in cimeta, solatka
***
Čemažev njok, bovški sir, rahlo prekajena jagnječja krača, šparglji
***
Zarebrnica divjega prašiča, divjačinska redukcija, pehtranov štrukelj, pečeno korenje, drobnjak

Priporočena vinska spremljava
Bjana Sirk, brut , v. o. Goriška brda
Modri pinot Klenart, suho, v. o. Slovenska Istra
Barbera Bric, suho, v. o. Vipavska dolina
Markiz, KZ Dobrovo, sladko, v. o. Goriška brda

 
Ribji meni (23 EUR)
Pozdrav iz kuhinje
***
Poširana polenovka, krompirjeva pena, regrat, ajdov rogljiček, peteršiljevo olje
***
Sipin žlikrof, nadevan s prekajeno postrvjo, žafran, divji hmelj
***
Ocvrt file bradača, sladki krompir, koromač, zeleni paradižnik, pesto iz cikorije, zelena omaka
 
Priporočena vinska spremljava
penina Gourmet rose brut 2016, Istenič, Bizeljsko – Sremič 
Rebula 2019, suho, Belica, Goriška brda 
Modri pinot Tinja 2015, suho, posestvo Klenar, Slovenska Istra 
Sivi pinot 2018, suho, Tilia, Vipavska dolina
Fernando de Castilla, Solera Reserva, Brandy de Jerez, Španija
 
Dodatna ponudba 
Jogurtova krema z borovnicami v žametni skorjici, sorbet borovnice in penine, borovničev gel, limonov tart z meringo 
Mus iz karamelizirane bele čokolade, hruškov gel, sladoled s hruško viljamovko, hruškov karpačo, lešnikov 
 
Lokalni dobavitelji
Sadje in zelenjava: Zelenjava Bavcon, Prvačina Pekovsko pecivo: Mini pekarna Brumat, Solkan
Meso in mesni izdelki: Mesnica Faganelj, Prvačina Ribe: Ribogojnica Fonda, Seča
Ribe: Ribogojnica Faraonika, Tolmin Ribe: Ribištvo Bonmar, Renče
Meso in mesni izdelki: Mesnine Kras, Šepulje Jajca: Slavko Colja, Renče                             Mleko in mlečni izdelki: Mlekarna Planika, Kobarid


 
 
Hotel Park, Delpinova 5, 5000 Nova Gorica
Restavracija Tiffany
Urnik
ponedeljek – sobota: 19.00 - 23.00
nedelja in prazniki: 12.00 - 15.00 & 19.00 - 23.00 

Informacije in rezervacije:
t 05 336 26 65 // www.park-novagorica.com // hotel.park@hit.si   

 
 
Ribji meni (21 EUR)

Pozdrav iz kuhinje
***
Prekajen losos in kitajski hren
Millefoglie s kremo iz prekajenega lososa in pomaranče,
omaka iz kitajskega hrena, kumarični sok in olje
***
Bakala in škamp
Ribji ravioli, škampova velute omaka s kefirjem in dehidrirano špinačo
***
Orada in špargelj
File orade s spenjeno masleno omako s citrusi, hrustljava ječmenova kaša, špargljeva krema s krebuljico in glazirana zelenjava
 
 
Priporočena vinska spremljava
Rose Štokelj, 2021, suho, Štokelj Damjan, v. o. Vipavska dolina
Vitovska garganja Lisjak, 2020, suho, posestvo Lisjak, v. o. Kras
Malvazija Korenika & Moškon, 2019, suho, Korenika Matej, v. o. Slovenska Istra
 
Dodatna ponudba
Albuminska skuta s karameliziranimi jabolki, punč biskvitom in limonovim gelom
 

Lokalni dobavitelji:
Kefir: Mlekarna Planika, Kobarid
Krompir: Janez Eržen, Žabnica
Oljčno olje: Oljarna Franko Lisjak, Koper

PR in foto: HIT d.d.