Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes v javno obravnavo dalo osnutek akcijskega načrta za zmanjševanje energetske revščine.

sreda, 12.7.2023
Ljubljana, 12. julija (STA) - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes v javno obravnavo dalo osnutek akcijskega načrta za zmanjševanje energetske revščine. Cilj 36 milijonov evrov vrednega načrta je do leta 2030 zmanjšati delež energetsko revnih gospodinjstev najmanj na 4,6 odstotka. Na pripombe bodo čakali do 31. avgusta.

Osnutek akcijskega načrta, ki ga je ministrstvo objavilo na svojih spletnih straneh, naslavlja ukrepe za zmanjšanje in blaženje energetske revščine, kot so denimo ukrepi energetske učinkovitosti, s katerimi se zmanjšujejo raba energije in izpusti toplogrednih plinov ter izboljšujejo bivalni pogoji. Pri tem si zastavlja kratkoročne cilje za obdobje do leta 2026 ter dolgoročne do leta 2030.

Krovni cilj do leta 2030 je zmanjšanje deleža energetsko revnih gospodinjstev do vrednosti v razponu med 3,8 odstotka in 4,6 odstotka. Po podatkih Statističnega urada RS za leto 2022 je v Sloveniji energetsko revnih 62.000 gospodinjstev oz. 7,2 odstotka.

Drugi cilj pa je v tem obdobju izvesti najmanj 3500 naložb na področju učinkovite rabe energije in izrabe obnovljivih virov pri energetsko revnih gospodinjstvih. Trenutno se po podatkih Eko sklada na teh področjih izvede od 200 do 250 naložb letno.

Cilja temeljita na predpostavki, da bodo za njuno doseganje vzpostavljeni ustrezni pogoji za izvajanje ukrepov iz akcijskega načrta, torej da bodo zagotovljena sredstva ter kadri, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Potrebna sredstva za izvajanje akcijskega načrta so za obdobje 2024-2026 ocenjena na 35,99 milijona evrov.

Kratkoročni cilji do leta 2026 se navezujejo na dodeljevanje spodbud energetsko revnim v povečanem obsegu. Glavni cilj za to obdobje je nadgradnja obstoječe skupine, ki deluje na področju izvajanja ukrepov za zmanjševanje energetske revščine pri Eko skladu.

Akcijski načrt ohranja že obstoječe ukrepe, kot so denimo spodbude Eko sklada za vgradnjo novih kurilnih naprav na lesno biomaso, skupni ukrepi pri energetski prenovi večstanovanjskih stavb in investicije v ukrepe večje energetske učinkovitosti ter svetovalna mreža ENSVET energetsko revnim.
Kot ključni sklop ukrepov akcijskega načrta pa na ministrstvu izpostavljajo shemo za zmanjševanje energetske revščine. Vanjo so vključeni štirje ukrepi: investicijske spodbude za ukrepe učinkovite rabe energije in izrabe obnovljivih virov za energetsko revne, energetsko svetovanje za energetsko revne, informiranje energetsko revnih preko akterjev v neformalni mreži za informiranje in ozaveščanje na regionalni ravni ter projektna pisarna z regionalnimi svetovalnimi točkami za energetsko revščino.

Letos bo objavljen nov poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude socialno šibkim za investicije v ukrepe večje energetske učinkovitosti, ki se financira iz sredstev sklada za podnebne spremembe, sicer pa bo izvajanje obstoječih ukrepov potekalo brez večjih sprememb. V obdobju 2024-2026 je nato načrtovana postopna vzpostavitev sheme za zmanjševanje energetske revščine, in sicer kot pilotni projekt v dveh izbranih regijah.

Od leta 2027 dalje je nato delovanje sheme predvideno v primeru pozitivnih izkušenj v pilotnih regijah v polnem obsegu v vseh regijah, s čimer se bo na nacionalni ravni razbremenilo projektno pisarno, energetsko revnim pa omogočilo informiranje, svetovanje in podporo bližje domu, napovedujejo na ministrstvu.
Poleg tega so predvideni še nekateri drugi ukrepi za zmanjševanje energetske revščine in ukrepi za blaženje energetske revščine. Gre za ukrepe, ki so usmerjeni v trenutno razbremenitev energetsko revnih, običajno s finančno pomočjo pri plačilu stroškov energije.

Kot krovni organizacijski ukrep pa je v osnutku akcijskega načrta zapisan sosvet za energetsko revščino. Po navedbah ministrstva gre za posvetovalno in usmerjevalno telo, ki celostno spremlja in obravnava energetsko revščino, in ima tako pomembno vlogo pri zagotavljanju pravičnega prehoda v nizkoogljično družbo za vse.

VIR: Tax Fin lex