V stavbi raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli je danes potekala otvoritev razstave Čar lesa, ki se od uvodne majske prireditve v Cankarjevem domu seli po različnih krajih po Sloveniji.

Otvoritve se je ob predstavnikih gospodarstva in izobraževalne sfere s pozdravnim nagovorom udeležil tudi državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan. Razstavo si bodo lahko obiskovalci ogledali do konca junija.
Razstava Čar lesa je tokrat prvič postavljena v novi stavbi, poslovnih prostorih inštituta InnoRenew CoE, ki je bila dokončana v začetku leta in je trenutno največja lesena stavba v Sloveniji. S tem so izbrani leseni izdelki na ogled v prav tako izjemnem lesenem ambientu. Gre za nadaljevanje razstave iz Cankarjevega doma, ki je letos obiskovalce navdušila že 14. leto zapored ter je del kontinuirane podpore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo lesni industriji in promocijskih aktivnosti.

Udeležence otvoritve je uvodoma nagovorila dr. Andreja Kutnar, direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki je izpostavila vlogo inštituta pri raziskavah in inovacijah na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Dodala je, da ima inštitut v načrtu že novo leseno stavbo, ki bo po vzoru obstoječe pomenila nadaljevanje dobrih praks trajnostne gradnje.

Zbrane sta nagovorila tudi Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija, ki je predstavil promocijske aktivnosti agencije in izrazil zadovoljstvo, da Slovenci ohranjamo bogata tradicionalna znanja o obdelavi lesa, pospešeno pa razvijamo tudi najnovejše tehnologije in inovativne pristope obdelave. Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenija, kot predstavnik manjših obrtnikov, ki so v lesnopredelovalni panogi najštevilčnejši, pa je poudaril, da je pomembna predelava lesa v izdelke z višjo dodano vrednostjo, kot so na razstavi.

Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je razstavljene izdelke in stavbo InnoRenew označil za primer dobre prakse, saj lahko z uporabo lesa v izdelkih in pri gradnji »iz okolja ujamemo in skladiščimo velike količine CO2 tudi za več desetletij«. Na Direktoratu so za namene spodbujanja investicij v lesni industriji objavili tudi dva razpisa, prvega v vrednosti 28 milijonov evrov ter najnovejšega za mikro podjetja v vrednosti enega milijona evrov. »Od predelave surovin, ki jih v Sloveniji nimamo in ki trošijo veliko energije se moramo prestrukturirati v okoljsko prijazne panoge, ki temeljijo na naravnih virih, kot je les,« je še poudaril. Prof. dr. Franc Pohleven, pobudnik in organizator razstav Čar lesa, se je organizatorjem in sodelujočim zahvalil za podporo in pomoč pri razstavah.

Na koncu je spregovoril še mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Poudaril je, da je les poleg vode naš edini naravni obnovljivi vir, ki ga imamo v izobilju, kar bo v prihodnosti ob vse večjem pomanjkanju surovin naša konkurenčna prednost. Izrazil je veselje ob pozitivnih rezultatih poslovanja podjetij v lesni panogi v zadnjih letih. Zagotovil je, da ministrstvo in direktorat ostajata pomemben deležnik in partner slovenski lesni industriji in panogam, povezanim s predelavo lesa. Nagovor je sklenil z uradno otvoritvijo razstave.


PR: MGRT