Računsko sodišče je popravljalne ukrepe, h katerim je pozvalo na podlagi revizije lanskega državnega proračuna večinoma ocenilo kot zadovoljive, je razvidno iz danes objavljenega porevizijskega poročila. K pripravi odzivnih poročil so bili sicer pozvani vlada in ministrstvi za pravosodje ter zdravje.

petek, 22.12.2023
Ljubljana, 22. decembra (STA) - Računsko sodišče je popravljalne ukrepe, h katerim je pozvalo na podlagi revizije lanskega državnega proračuna večinoma ocenilo kot zadovoljive, je razvidno iz danes objavljenega porevizijskega poročila. K pripravi odzivnih poročil so bili sicer pozvani vlada in ministrstvi za pravosodje ter zdravje.

Računsko sodišče je avgusta izreklo pozitivno mnenje o predlogu splošnega dela zaključnega računa državnega proračuna za lani, glede pravilnosti izvršitve proračuna pa mnenje s pridržkom.

Ker vse nepravilnosti, ki so jih ugotovili v reviziji, niso bile odpravljene med samim revizijskim postopkom, je računsko sodišče od vlade, ministrstva za zdravje in ministrstva za pravosodje zahtevalo predložitev odzivnega poročila.

Vsi trije so poročila poslali v roku, vrhovni državni revizorji pa so popravljalne ukrepe večinoma ocenili za zadovoljive. Izjema je bil popravljalni ukrep ministrstva za zdravje glede ustreznega nadzora nad povračili sredstev Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije za financiranje specializantov, pripravnikov in sekundarijev. Zaradi tega so za ministrstvo za zdravje na računskem sodišču izrekli sklep o kršitvi obveznosti dobrega poslovanja.

Med najbolj odmevnimi ugotovljenimi nepravilnostmi pri izvrševanju proračuna so bile sicer tiste, ki se nanašajo na izplačila proračunskih sredstev za neizrabljeni letni dopust.
Revizorji so namreč v avgustovskem poročilu izpostavili izplačilo neizrabljenega letnega dopusta ministrom in državnim sekretarjem ob koncu zadnje vlade Janeza Janše. Osem ministrov je pri izplačilu zadnje plače prejelo skupaj 80.900 evrov denarnega nadomestila za neizrabljeni letni dopust za leti 2021 in 2022, 10 državnih sekretarjev iz šestih ministrstev in pet državnih sekretarjev iz kabineta predsednika vlade pa je skupaj prejelo 95.500 evrov.

Državo je izplačilo v bruto bruto znesku stalo slabih 205.000 evrov, po prepričanju revizorjev pa za ta izplačila ni bilo ustrezne pravne podlage. Vladi so priporočili, naj državno odvetništvo pozove k podaji mnenja o realnih možnostih vračila neupravičeno pridobljenih sredstev in vlada je to tudi storila.

VIR: Tax Fin Lex