DZ bo v ponedeljek na predvečer dneva državnosti obeležil praznik s slavnostno sejo, nekaj ur prej bo to storil tudi državni svet. Dan po prazniku bo odbor DZ za pravosodje obravnaval predlog NSi za posvetovalni referendum o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi, odbor DZ za delo pa v petek predlog za več kadra v domovih.

nedelja, 23.6.2024
Ljubljana, 23. junija (STA) - DZ bo v ponedeljek na predvečer dneva državnosti obeležil praznik s slavnostno sejo, nekaj ur prej bo to storil tudi državni svet. Dan po prazniku bo odbor DZ za pravosodje obravnaval predlog NSi za posvetovalni referendum o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi, odbor DZ za delo pa v petek predlog za več kadra v domovih.

Slavnostni seji na predvečer dneva državnosti
DZ bo imel slavnostno sejo ob 25. juniju, dnevu državnosti, v ponedeljek ob 20. uri. Slavnostna govorka bo podpredsednica DZ Meira Hot, navzoča bo tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta se bo udeležila tudi slavnostne seje državnega sveta, na kateri bo slavnostni govornik predsednik državnega sveta Marko Lotrič.
S slovesnima sejama bodo obeležili dan državnosti, ki je tudi dela prost dan. Slovenija se z njim spominja dogodkov pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije in nastanek samostojne države Slovenije. To so bili temeljna ustavna listina o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in deklaracija o neodvisnosti.
Slovenija je samostojnost slovesno razglasila 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani. Sledila je desetdnevna osamosvojitvena vojna.

Pred odborom DZ za pravosodje predlog za posvetovalni referendum o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi
Pred člani odbora DZ za pravosodje bo v sredo predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi. Po predlogu, ki ga je v DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, bi bili preiskovanci v parlamentarni preiskavi bolj zaščiteni kot zdaj. Institut parlamentarne preiskave se je po njenih ugotovitvah namreč spremenil v sredstvo za politično obračunavanje.
Predlog novele uvaja možnost za sprožitev naknadne ustavne presoje akta o parlamentarni preiskavi. Ustavno sodišče bi moralo o tem odločiti v 30 dneh, do tedaj pa bi se akt o odreditvi parlamentarne preiskave zadržal.
V NSi sumijo, da je predlog novele namenjen vplivanju na točno določen postopek ustanavljanja parlamentarne preiskave, namreč preiskave o domnevnih zlorabah pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. V predlogu novele vidijo tveganje, da bi okrnil ustavni institut parlamentarne preiskave o zadevah javnega pomena.
Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda je bila uradno ustanovljena 12. junija. A člani iz vrst SDS so zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim predsednika komisije Tomaža Laha in štirih drugih članov iz Svobode. Ti tako ne bi smeli več sodelovati pri delu komisije.

Odbor DZ za delo bo obravnaval vladni predlog za izhod domov za starejše iz kadrovske stiske
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide se bo v petek osredotočil na drugo obravnavo predloga interventnega zakona za boljše stanje na kadrovskem področju v domovih za starejše. DZ je v prvi obravnavi brez glasu proti predlog zakona ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo. Tak sklep je podprlo 53 poslancev, v SDS in poslanca narodnosti pa so bili vzdržani.
Predlog med drugim predvideva sofinanciranje pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije za poklice, ki jih potrebujejo. Določa sofinanciranje stroškov za pridobitev ustrezne izobrazbe zaposlenih. Zagotavlja pa tudi sredstva za kadrovske štipendije pri izvajalcih, ki izvajajo denimo socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva.
Poleg tega predvideva vključevanje prostovoljcev in integracijski program ob zaposlitvi osebja iz držav zunaj EU. Tistim, ki niso slovenski državljani, a so zainteresirani za delo pri izvajalcih, pa bo zavod za zaposlovanje svetoval.
Zaposlene bodo razbremenili z optimizacijo delovnih procesov. Izvajalcem pa bodo omogočili podporo pri vzpostavitvi podlag za enoten model pri spremljanju kakovosti in varnosti obravnave.

Časovnica dogajanja v parlamentu
SREDA, 26. 6.
14.00 seja odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino, na kateri bodo obravnavali predlog novele zakona o šolski prehrani; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qEZYxe
14.00 seja odbora DZ za pravosodje, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi ter letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije za leto 2023 in oceno stanja za leto 2023; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qYB026
ČETRTEK, 27. 6.
11.00 seja mandatno-volilne komisije DZ, na kateri bodo na zahtevo poslanskih skupin Svoboda, NSi, SD, Levica ter poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti obravnavali predlog odloka o notranji organizaciji služb DZ; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qn7xGJ
12.00 seja odbora DZ za finance, na kateri bodo med drugim obravnavali poročilo o delovanju fiskalnega sveta v letu 2023 in letno poročilo Banke Slovenije za leto 2023 z letnim obračunom ter finančni načrt Banke Slovenije za leto 2024; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qwfeQA
12.00 seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo med drugim obravnavali spremembe in dopolnitev pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji (Fiho) ter poročilo o delu in finančnem poslovanju Fiha v letu 2023; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/q8P3Yr
PETEK, 28. 6.
09.00 seja odbora DZ za kulturo, na kateri bodo med drugim obravnavali poročilo o izvajanju nacionalnega programa za kulturo 2022-2029 za leti 2022 in 2023 ter predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qxsUea
10.00 seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo obravnavali predlog zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe ter predlog novele stanovanjskega zakona; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qLK91w

VIR: Tax Fin Lex