Gospodarsko ministrstvo je danes v enomesečno javno obravnavo dalo osnutek novega zakona o Kobilarni Lipica. Predviden je nov model upravljanja s pripojitvijo družbe Kobilarna Lipica k Holdingu Kobilarna Lipica, pri čemer ne bi šlo več za javno službo s koncesijo, ampak bi ena družba tako skrbela za kulturne in naravne vrednote kot jih tudi tržila.

četrtek, 9.11.2023
Ljubljana, 09. novembra (STA) - Gospodarsko ministrstvo je danes v enomesečno javno obravnavo dalo osnutek novega zakona o Kobilarni Lipica. Predviden je nov model upravljanja s pripojitvijo družbe Kobilarna Lipica k Holdingu Kobilarna Lipica, pri čemer ne bi šlo več za javno službo s koncesijo, ampak bi ena družba tako skrbela za kulturne in naravne vrednote kot jih tudi tržila.

Zakon glede na osnutek predvideva pripojitev družbe Kobilarna Lipica, ki jo je na podlagi veljavnega zakona Holding Kobilarna Lipica ustanovil za izvajanje javne službe (v zakonu je sicer predvidena tudi ločena družba za izvajanje tržne dejavnosti Turizem Lipica, a ni bila ustanovljena), k Holdingu Kobilarna Lipica in nato preimenovanje tega v družbo Kobilarna Lipica.

Ne bi šlo več za sistem s koncesijo za izvajanje javne službe, ampak bi bila ta družba zadolžena za uresničevanje javnega interesa, torej za skrb in gospodarjenje s kulturnimi in naravnimi vrednotami (npr. čredo konj, posestvo, tamkajšnje stavbe), te pa bi tudi tržila. Ker bi tržne prihodke ustvarjala s premoženjem države, bi morala družba državi letno nakazati tri odstotke ustvarjenih tržnih prihodkov. To nakazilo naj bi bilo na ravni sedanjih okoli 130.000 evrov, kolikor kobilarna državi plačuje za najemnino.

Družba bi imela glede na osnutek tričlansko upravo, v kateri bi bila poleg generalnega direktorja še direktorja za konjerejo in konjeništvo ter za turizem. Predviden je tudi petčlanski strokovni svet. Tudi nadzorni svet bi imel pet članov, od katerih bi bili trije predstavniki ustanovitelja, po eden pa lokalne skupnosti in zaposlenih. Nadzornike bi na podlagi javnega razpisa akreditiral Slovenski državni holding (SDH).

Med glavnimi razlogi za spremembo modela upravljanja kobilarne je po navedbah ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport to, da bo država lahko vlagala v svoje premoženje v kobilarni, saj ji sedanji sistem zaradi pravil državnih pomoči tega ne omogoča. Še vedno pa za kobilarno ne bo mogoče pridobivati evropskih sredstev. V proračunih za leti 2024 in 2025 je za kobilarno predvidenih po devet milijonov evrov, od tega po pet milijonov za skrb in gospodarjenje s kulturnimi in naravnimi vrednotami (sedanja javna služba) in po štiri milijone za investicije.

Poleg trenutnih manjših vlaganj, med drugim v strehe hlevov, kar je danes odobrila vlada, gre po navedbah ministrstva v prvi vrsti za prenovo bazena Lipica Maestoso Spa, ki bi lahko stekla v letu 2024, in za naložbo v spomeniško zaščiten Hotel Klub. Pomembna bo tudi že v veljavnem zakonu predvidena vzpostavitev osemenjevalnega centra.

Osnutek, ki so ga na gospodarskem ministrstvu pripravili v sodelovanju z ministrstvi za finance, kulturo, kmetijstvo, naravne vire in prostor ter javno upravo, bo v javni obravnavi do 11. decembra. Vmes bo 5. decembra v Kobilarni Lipica javni posvet o zakonu z zainteresiranimi deležniki.

VIR: Tax Fin Lex