Z njimi bo EU podprla projekte, ki spodbujajo prehod na čisto energijo, obravnavajo posledice podnebnih sprememb in zagotavljajo zanesljivo oskrbo z energijo.

Datum objave:
30. januar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Z njimi bo EU podprla projekte, ki spodbujajo prehod na čisto energijo, obravnavajo posledice podnebnih sprememb in zagotavljajo zanesljivo oskrbo z energijo.

Evropski investicijski sklad (EIS) je podpisal zavezo v višini 150 milijonov evrov za drugi sklad za razogljičenje infrastrukture, ki ga upravlja White Summit Capital (sklad WDIFII).
Zavezo EIS podpira program InvestEU, katerega cilj je mobilizirati več kot 372 milijard evrov dodatnih naložb za prednostne politike EU v obdobju 2021-2027. 

Pomembna zavezanost EIF skladu odraža pomemben prispevek, ki naj bi ga imel WDIF II pri uresničevanju ciljev EU. Ti med drugim vključujejo prehod na čisto energijo, odpravljanje posledic podnebnih sprememb in zagotavljanje zanesljive oskrbe z energijo.

WDIF II, katerega ciljni obseg je 500 milijonov evrov, bo pomagal odpraviti vrzel v financiranju na osrednjem trgu energetskega prehoda s podporo infrastrukturnim podjetjem po vsej Evropi, da povečajo svoja osnovna sredstva in podprejo svoj razvoj.

Sklad bo vlagal v približno deset podjetij z močnimi vodstvenimi ekipami na treh ključnih področjih, kjer ima White Summit Capital dokazane rezultate. Gre za področja integracije OVE, trajnostnega prometa in razogljičenja industrij. Te naložbe bodo temeljile na edinstveni kombinaciji strokovnega znanja v zvezi z naložbami, trajnostjo, industrijskim in energetskim upravljanjem ekipe White Summit Capital.

VIR: Naš Stik