Na osnutek novele zakona o trošarinah, s katero bi se zvišale trošarine na tobačne izdelke in alkohol, so v javni obravnavi na finančnem ministrstvu prejeli več pripomb. Številni so opozarjali na rast črnega trga in čezmejnih nakupov ter posledično na ogroženost izpolnitve cilja predlaganih sprememb, to je pozitivnega vpliva na javno zdravje.

sreda, 24.1.2024
Ljubljana, 24. januarja (STA) - Na osnutek novele zakona o trošarinah, s katero bi se zvišale trošarine na tobačne izdelke in alkohol, so v javni obravnavi na finančnem ministrstvu prejeli več pripomb. Številni so opozarjali na rast črnega trga in čezmejnih nakupov ter posledično na ogroženost izpolnitve cilja predlaganih sprememb, to je pozitivnega vpliva na javno zdravje.

Ministrstvo za finance je osnutek novele zakona o trošarinah dalo v javno obravnavo 21. decembra lani, končala se je 14. januarja. Po predlogu bi se znesek trošarine za alkohol in alkoholne pijače, razen vina, zvišal za 25,7 odstotka, za najbolj razširjene tobačne izdelke, to so cigarete, pa za 2,8 odstotka.

Zvišanje trošarin je predlagano tudi za preostale tobačne izdelke, za elektronske cigarete denimo za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. S tem bo obdavčitev za tobak za segrevanje in za elektronske cigarete po navedbah ministrstva bolj primerljiva sosednjim državam. Z novelo naj bi se poleg tega okrepil nadzor na tem področju.

V dobrem tednu po zaključku javne obravnave so na ministrstvu za finance prejete pripombe pregledali, s številnimi deležniki so tudi izvedli informativne sestanke. Največ deležnikov je opozarjalo na razmeroma visok dvig trošarin za tobak za segrevanje in za alkoholne pijače, so pojasnili za STA.

Med pripombami so zasledili opozorila pred povečanjem obsega črnega trga in nakupov prek meje zaradi nameravanega zvišanja trošarin, posledično pa da ne bo dosežen cilj pozitivnega vpliva na javno zdravje. Z vidika zasledovanja vpliva na javno zdravje je bila izpostavljena tudi primernost ničelne trošarine na vino, kot velja že zdaj.

Za zdaj dokončne odločitve vlade glede sprememb pri trošarinah še ni, so povedali na ministrstvu. Predloge iz osnutka novele zakona bo namreč v okviru širših davčnih sprememb obravnaval strateški svet za davke, ki se ustanavlja pod okriljem ministrstva za finance. Enako velja za obdavčitev sladkih pijač, ki jo je finančni minister Klemen Boštjančič napovedal decembra lani ob predstavitvi predlaganega zvišanja trošarin na tobačne izdelke in alkohol.

Od predlaganega zvišanja trošarin na ministrstvu pričakujejo dodatnih 54 milijonov evrov letno. S sprejetjem predlaganih ukrepov se bodo zvišali javnofinančni prihodki, so zapisali ob vložitvi osnutka zakona v javno obravnavo, a hkrati dodali, da je še bolj pomembno prek višjih drobnoprodajnih cen zmanjšati porabo tobačnih izdelkov in alkohola ter tako posredno vplivati na znižanje stroškov v zdravstvu.

VIR: Tax Fin Lex