Skupščina družbe TELEKOM SLOVENIJE, d.d., ki še poteka, je pravkar zavrnila tako prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta o ne-delitvi dividend, kot tudi vse nasprotne predloge za delitev dividend

Skupščina družbe TELEKOM SLOVENIJE, d.d., ki še poteka, je pravkar zavrnila tako prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta o ne-delitvi dividend, kot tudi vse nasprotne predloge za delitev dividend – kakor že predvčerajšnjim tudi na skupščini CINKARNE CELJE, d.d. VZMD na skupščini zastopa odvetnik Gregor Verbajs, ki je - poleg nasprotnega predloga VZMD - zastavil tudi številna tehtna in pomembna vprašanja Upravi in Nadzornemu svetu družbe.

Posebej je izpostavil pomanjkljivo in nezadostno komunikacijo Uprave z obstoječimi in potencialnimi vlagatelji, saj je družba šele v preteklem mesecu delničarje seznanila, da je zaprosila in prejela državno pomoč v višini 3,8 mio €, kar ji med drugim omejuje oz. onemogoča izplačilo dividend. Zakaj torej delničarji nismo bili seznanjeni z dejstvom, da se je vodstvo družbe odločilo zaprositi in sprejeti državno pomoč, čeprav tovrstna odločitev vpliva na temeljno pravico delničarjev - izplačila dividend. Glede na to, da je bila državna pomoč sprejeta brez udeležbe ali konzultacije delničarjev in delničarji nikoli niso mogli pretehtati, ali pomoč v višini 3,8 mio € dejansko odtehta popolno zadržanje dobička v višini 40 mio €, je VZMD predlagal, da se državna pomoč vrne in se izplača dividende skladno s podanim nasprotnim predlogom, kar pa se po glasovanju žal ni zgodilo.

Uprava TELEKOMA SLOVENIJE je dne 23. 3. 2023 objavila sporočilo, da je prejela kolektivno odškodninsko tožbo, zaradi vračila prikrajšanja naročnikov v ocenjeni višini 122.689.762,25 €. Dogodek je v letnem poročilu za 2022 omenjen tudi med dogodki po datumu bilance stanja. Pooblaščenec VZMD je na skupščini zahteval pojasnila, zakaj se - za razliko od drugih tožb oz. drugih postopkov - družba v tem primeru ni opredelila, ali in kakšne rezervacije namerava oblikovati v zvezi s tem zahtevkom, čeprav ga je očitno štela za dovolj pomembnega, da ga vključi med dogodke po bilanci stanja? V VZMD so tudi prepričani, da je interes TELEKOMA SLOVENIJE in njegovih delničarjev, da družba posluje zakonito, saj nezakonita ravnanja nazadnje škodijo družbi in delničarjem, dokler se zanje ne izterja odškodnina s strani odgovornih oseb iz organov vodenja in nadzora. Ali in kakšno zavarovalno polico imajo člani organov vodenja in nadzora sklenjeno za primer, da se v kolektivnem sodnem postopku izkaže, da je družba poslovala nezakonito ter bo posledično podana odgovornost članov?! Še posebej pa VZMD zanima zavarovalna vsota po takšni polici.

PR - VZMD