Na celjskem okrožnem sodišču so danes v zadevi Teš 6 zaslišali profesorja s Pravne fakultete v Ljubljani Miho Juharta. Kot je dejal, ga je vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) povabilo k sodelovanju pri pripravi pogodb o gradnji šestega bloka.

četrtek, 21.9.2023
Celje, 21. septembra (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču so danes v zadevi Teš 6 zaslišali profesorja s Pravne fakultete v Ljubljani Miho Juharta. Kot je dejal, ga je vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) povabilo k sodelovanju pri pripravi pogodb o gradnji šestega bloka. Kot pravni svetovalec je tako sodeloval pri pripravi rezervacijske in glavne pogodbe.

Juhart, ki se zaradi časovne oddaljenosti ni mogel spomniti vseh dogodkov, je povedal, da je obe pogodbi sestavil izvajalec del za gradnjo Teša 6 Alstom. Ocenil je, da so bila pogajanja z Alstomom običajna in brez posebnosti, potekala pa so na sedežu Teša v Šoštanju.

Po njegovih besedah je Alstom v rezervacijski pogodbi zapisal, da mu mora Teš izplačati 25 milijonov evrov, če ne bo z njim sklenil glavne pogodbe za gradnjo šestega bloka.

Dejal je, da Alstom ni imel slovenske odvetniške družbe, ki bi ga leta 2007 zastopala na pogajanjih s Tešem, pogajalci Alstoma pa so imeli omejena pooblastila.
Dodal je še, da končne verzije glavne pogodbe z Alstomom ni videl, ni pa se mogel spomniti, kako je bilo z rezervacijsko pogodbo. Po sklenitvi glavne pogodbe pa je bilo Juhartovo sodelovanje s Tešem končano.

Obtožnica sicer prvoobtoženemu nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma 2030.

VIR: Tax fin Lex