Sreda, 27. septembra 2023, ob 20.30 Narodna in univerzitetna knjižnica (Atrij)

Sreda, 27. septembra 2023, ob 20.30
Narodna in univerzitetna knjižnica (Atrij)
 
MEŠANI PEVSKI ZBOR OBALA KOPER
Andrej Makor, dirigent
 
foto: arhiv im.puls
 
Spored:
 
Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 – 1594): O magnum mysterium
Albert Becker (1834 – 1899):                                     Bleibe, Abend will es werden (F. A. Muth)
Stevan Stojanović Mokranjac (1856 – 1914):      Njest svjat
Zdenek Lukaš (1928 – 2007):                                     Dies Irae
Arvo Pärt (1935):                                                            The deer's cry
Andrej Makor (1987):                                                   O lux beata Trinitas
Andrej Makor (1987):                                                   POMILUI MYA
                                                                                                              - Gospodi Iisusye Khristye
                                                                                                              - Spaseniye sodelal
***
Pavle Merkù (1927 – 2014):                                       CANZONETTE PROFANE (R. Dedenaro)
                                                                                                              - La terra
                                                                                                              - I fuochi
Lojze Lebič (1934):                                                         Vem, da bo zopet pomlad (N. N.)
Andrej Makor (1987):                                                   Naša zemlja (A. Kocjančič)
Ambrož Čopi (1973):                                                     ISTRSKE LJUDSKE (istrske ljudske)
                                                                                                              - Kemu si dala rožice
                                                                                                              - One tri naranće
                                                                                                              - Plovi moj brode
                                                                                                              - Na samanj
                                                                                                              - Dajte novici na kolač
Andrej Makor (1987):                                                   Pohojena travca (slovenska ljudska)
 

Mešani pevski zbor Obala Koper je nastal leta 1977 na pobudo ustanovnega zborovodje Mirka Slosarja, ki je združil mlade primorske pevce v novo, ambiciozno zasedbo. Skozi čas je taktirko prevzelo več pomembnih zborovodij, kot so Walter Lo Nigro, Ambrož Čopi, Maja Cilenšek in Sebastjan Vrhovnik, v svoje peto desetletje pa se je zbor odpravil skupaj z novim umetniškim vodjo, priznanim skladateljem in zborovodjem Andrejem Makorjem.

Kar 12 zlatih plaket z državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru in številne najvišje nagrade in priznanja z mednarodnih tekmovanj pričajo o nenehnem prizadevanju Obale za kakovostno poustvarjanje raznovrstne glasbene literature. Med zadnjimi uspehi naj omenimo 1. nagrado v dveh kategorijah in osvojeno veliko nagrado na tekmovanju CorAmare v Italiji leta 2019. Pred slovenskim občinstvom se je istega leta Obala predstavila na regijskem zborovskem tekmovanju v Postojni, kjer je poleg zlatega priznanja z odliko prejela kar pet posebnih priznanj. Poleg tega so pevcem posebej pri srcu številni projekti, ki so jih izvedli širom Slovenije, in na Mednarodni zborovski festival Koper, ki letos zveni že v svoji 14. različici.

Ob tekmovalni žilici ima tako Obala tudi vlogo pomembnega promotorja kulturnega utripa na Primorskem, saj z organizacijo številnih koncertov in v preteklih sezonah tudi natečajev za zborovske skladbe ter mojstrskih tečajev dirigiranja s priznanimi slovenskimi dirigenti krepi in poglablja vlogo zborovskega petja tako med strokovnim kot splošnim občinstvom.

Andrej Makor (1987) je po končani umetniški gimnaziji v Kopru, študij glasbe nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tu je diplomiral iz glasbene pedagogike, iz kompozicije in iz solo petja. Andrej je v času študija prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado za skladateljski opus. Svoje znanje je nadgrajeval na magistrskem študiju iz kompozicije na državnem konservatoriju za glasbo v Padovi, kjer je študij zaključil z odliko (summa cum laude).

Za svoje skladbe je Makor prejel številne nagrade na mednarodnih in državnih skladateljskih tekmovanjih: med zadnjimi omenimo nagrade v Austinu – Texas (2016), Barceloni (2016), Arezzu (2016), Kölnu (2017), Weimarju (2017), Ljubljani (2017), Vancouvru (2017) in Londonu (2018). Makorjeve skladbe redno izvajajo slovenski in tuji zbori na državnih in mednarodnih festivalih, abonmajih ter tekmovanjih v Evropi, Združenih državah Amerike, Kanadi, Južni Afriki in Aziji. Njegove skladbe so izdane v več zbirkah pri Glasbeni matici in pri založbah Carus – Verlag, Schott Music, Astrum in Nomos. Kot skladatelj redno sodeluje z različnimi glasbeniki in zasedbami, kot so: BBC Singers, Vancouver Chamber Choir, BYU Singers, Salt Lake Vocal Artists, Neuer Chor Berlin in drugi, komornimi glasbeniki, pihalnimi in simfoničnimi orkestri.

Poleg skladateljskega dela je zaposlen kot profesor na Glasbeni šoli Koper, na Gimnaziji Koper in na Gimnaziji Piran. Od leta 2017 vodi MePZ Obala Koper, MoPZ Srečko Kosovel in MeMPZ Gimnazije Koper, s katerimi redno dosega vidne uspehe na tekmovanjih doma in v tujini.

 
***
 
Med 20. septembrom in 18. oktobrom (enkrat tedensko) bo v Ljubljani potekal že tradicionalni koncertni cikel PLEČNIK IN A-CAPPELLA, v katerem se dopolnjujeta vokalna glasba in arhitektura mojstra Plečnika, ki je bila predlani vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah po mestu bo znova nastopilo pet vrhunskih vokalnih zasedb. Koncerti so edinstvena priložnost, da prisluhnete izbrani a-cappella glasbi v čudovitih Plečnikovih interjerjih in tako prisostvujete umetniškemu doživetju za oko in uho.
 
Letošnje lokacije bodo: Čevljarski most v Stari Ljubljani, atrij in Velika čitalnica Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški.
 
V ciklu se bo predstavilo 5 izstopajočih domačih vokalnih zasedb:

- Jazzva,
- Mešani pevski zbor Obala Koper,
- Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana,
- Komorni zbor Megaron in
- Komorni zbor Ave.
 
Letošnji cikel koncertov bo pričela v sredo, 20. septembra zasedba JAZZVA z nastopom na Čevljarskem mostu v Stari Ljubljani. Koncert je zamišljen kot sproščena otvoritev na nenavadni lokaciji in bo za poslušalce brezplačna.
Na drugem koncertu, ki bo v sredo, 27. septembra v atriju NUK-a, bo nastopil Mešani pevski zbor Obala Koper pod taktirko Andreja Makorja. Tretji koncert bo v četrtek, 5. oktobra v cerkvi Sv. Frančiška Asiškega v Šiški. Prisluhnili bomo lahko koncertu pod motom "Odmev preteklosti" v izvedbi Komornega zbora Glasbene matice Ljubljana pod umetniškim vodstvo Sebastjana Vrhovnika. Komorni zbor Megaron bo pod vodstvom Damijana Močnika nastopil v cerkvi sv. Cirila in Metoda na Bežigradu v sredo, 11. oktobra. Cikel Plečnik in a-cappella bo letos zaključil Komorni zbor Ave, ki bo v sredo, 18. oktobra, nastopil v Veliki čitalnici NUK-a.

Večino koncertov cikla bo posnel Radio Slovenija, pri projektu pa bo sodelovalo več ustanov, poleg zavoda im.puls art še NUK, Župnija Šiška, Župnija Bežigrad in RTV Slovenija.
Koncertni cikel, ki bo potekal med 20.9. in 18.10.2023, organizira zavod im.puls art. Umetniški vodja cikla je Niko Houška. Koncertni cikel sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS, podpirajo pa ga še Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) in Turizem Ljubljana.  

Več informacij: www.plecnikinacappella.si

 
VSTOPNICE: www.eventim.si / 20 eur, 15 eur*   
* študenti, upokojenci, skupine in družine z vsaj štirimi člani

VIR: im.puls