Z bo drugo obravnavo predloga novele zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank opravil na izredni seji v ponedeljek, 13. maja. Na njej bo po skrajšanem postopku obravnaval tudi predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, je danes odločil kolegij predsednice DZ.

torek, 7.5.2024
Ljubljana, 07. maja (STA) - DZ bo drugo obravnavo predloga novele zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank opravil na izredni seji v ponedeljek, 13. maja. Na njej bo po skrajšanem postopku obravnaval tudi predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, je danes odločil kolegij predsednice DZ.

Predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi je v DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Po njem bi se uvedel predhodni preizkus zahteve za parlamentarno preiskavo na ustavnem sodišču, če bi zakonodajno-pravna služba DZ ugotovila, da obstaja dvom glede ustavne dopustnosti zahteve za parlamentarno preiskavo. S tem bi se po mnenju Svobode preprečilo zlorabe instituta parlamentarne preiskave.

Zloraba instituta za politično obračunavanje se po navedbah koalicije nanaša na zahtevo državnega sveta za parlamentarno preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda, ki jo je DZ odredil v ponedeljek. Opozicija preiskavo podpira, a je ustanovitev preiskovalne komisije o tem pod vprašajem, če bi presoja o njej že zapadla pod to novelo.

Prvo obravnavo vladnega predloga ureditve sodnega varstva za bančne razlaščence je DZ opravil v začetku aprila. Proti predlaganim rešitvam so se takrat izrekli v SDS. Ker je k predlogu zakonodajno-pravna služba DZ podala pripombe na okoli dve tretjini členov, so koalicijske Svoboda, Levica in SD pripravile številna dopolnila, s katerimi po njihovih navedbah sledijo priporočilom zakonodajno-pravne službe DZ.

A v Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) so opozorili, da to pritrjuje njihovim pomislekom glede pravnih rešitev. Ponovili so, da je predlog pravno preveč nedorečen: "Predlog problematike ne rešuje celovito in le podaljšuje čas, v katerem bodo razlaščenci lahko prišli do učinkovitega pravnega varstva, po več kot 10 letih brez te možnosti." V MDS zato predlagajo pripravo zakona o poravnavi.

Kolegij je na današnji seji odločil še, da bo DZ predloga novel zakonov o gimnazijah ter o poklicnem in strokovnem izobraževanju obravnaval po skrajšanem postopku. To je vlada predlagala zato, ker gre za manj zahtevne dopolnitve in spremembe oz. predvsem za uskladitev z drugimi zakoni in nekaterimi drugimi strateškimi dokumenti.

VIR: Tax Fin Lex