Inšpektorji za okolje Inšpektorata RS za okolje in energijo so letos obravnavali 19 upravljavcev naprav, ki povzročajo emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja. V 12 primerih so zaznali kršitve, v petih primerih pa inšpekcijski postopek še ni končan. Izdali so deset inšpekcijskih odločb.

petek, 15.12.2023
Ljubljana, 15. decembra (STA) - Inšpektorji za okolje Inšpektorata RS za okolje in energijo so letos obravnavali 19 upravljavcev naprav, ki povzročajo emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja. V 12 primerih so zaznali kršitve, v petih primerih pa inšpekcijski postopek še ni končan. Izdali so deset inšpekcijskih odločb.

Pri opravljanju dejavnosti morajo imetniki naprav - nepremičnih virov onesnaževanja zagotavljati monitoring emisij snovi v zrak. Oceno o letnih emisijah snovi v zrak in poročila o občasnih meritvah emisij snovi v zrak preverja Agencija RS za okolje in prostor (Arso), ki o tistih, ki so presegali mejne vrednosti na izpustih iz naprave ali niso poročali, seznani Inšpektorat RS za okolje in energijo, so sporočili z inšpektorata.

Inšpektorat za okolje in energijo je v usmerjeni akciji nadzorov letos obravnaval 19 zavezancev. Pri osmih upravljavcih so nadzor opravili, ker je Arso na podlagi pregleda ocen o letnih emisijah snovi v zrak in poročil o občasnih meritvah emisij snovi v zrak za leto 2022 ugotovil preseganje mejnih vrednostih na izpustih iz naprave, pri 11 pa, ker za leto 2022 Arsu niso oddali nobenih poročil.

Do sedaj so kršitve ugotovili v 12 primerih, v dveh jih niso ugotovili, v petih primerih pa inšpekcijski postopek še ni zaključen, so pojasnili na inšpektoratu.
Kršiteljem je bilo izdanih deset inšpekcijskih odločb.

"Zavezancem je večinoma odrejeno, da morajo prilagoditi delovanje naprave tako, da izmerjene emisije snovi v zrak na merilnih mestih ne bodo presegale mejnih vrednosti; zagotoviti izvedbo meritev emisij snovi v zrak, da morajo v zvezi z emisijami snovi v zrak izvesti sanacijske ukrepe s katerimi bo zagotovljena skladnost emisij snovi v zrak; izvesti ukrepe za odpravo virov čezmerne obremenitve, s katerimi se bo prenehalo preseganje mejnih vrednosti; ter dostaviti poročilo in zagotoviti obratovalni monitoring," so navedli v sporočilu za javnost.

V primeru ugotovljenih kršitev so bili zavezancem odrejeni inšpekcijski ukrepi. V okviru prekrškovnih ukrepov je bil do sedaj izdan en opomin, so še navedli.

VIR: Tax Fin Lex