Pet let uspešnega delovanja partnerstva na področju trajnostne pridelave hrane

SKUPAJ Z ZNANJEM ZA PRIHODNOST

Sporočilo za medijeCilji in fokusna področja akcijskega načrta SRIP HRANA se razvijajo in so pomemben del Slovenske strategije trajnostne pametne specializacije (S5). Usmerjeni so v optimizacijo oskrbnih agroživilskih verig, zagotavljanje kakovostnih surovin v agroživilstvu in širjenje ponudbe živil, zlasti po meri potrošnika. SRIP HRANA postaja pomemben sogovornik in partner  Vladi RS in pristojnim ministrstvom. »Cilje za prihodnost smo si v partnerstvu SRIP HRANA  zastavili visoko in verjamemo, da jim bomo sledili podobno uspešno kot v prvih petih letih delovanja partnerstva SRIP HRANA«, je v vlogi koordinatorja strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva poudarila dr. Tatjana Zagorc. Predstavila je glavne mejnike SRIP HRANA v obdobju 2017-2022. Slednji so zbrani v posebni jubilejni publikaciji, ki jo je izdala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in je dostopna na povezavi.Dr. Aleksander Jevšek, minister brez resorja pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je vsem udeležencem srečanja, partnerjem SRIP HRANA, in vsem ki so vpeti v delovanje in soustvarjajo partnerstvo ob 5. obletnici uspešnega delovanja partnerstva na področju trajnostne pridelave hrane iskreno čestital. Poudaril je, da s svojim delovanjem pomembno prispevajo k uspešnejši razvojno-inovacijski politiki v Sloveniji, konkurenčnejšemu gospodarstvu in bolj kakovostnemu življenju vseh državljank in državljanov Slovenije. Osrednji del razprave na srečanju je bil namenjen iskanju in predstavitvi različnih načinov za doseganje trajnostne pridelave in predelave hrane. Na tem področju so v ospredju cilji za zagotavljanje varnosti, kakovosti in sledljivosti hrane, učinkovito in trajnostno rabo virov ter optimizacijo vseh procesov oskrbne verige. To lahko dosežemo z boljšim vertikalnim in horizontalnim sodelovanjem oskrbnih verig, interdisciplinarnim povezovanjem deležnikov, uporabo naprednih tehnologij in opreme, razvojem digitalizacije v vseh fazah oskrbne verige ter ustreznim načrtovanjem in sodelovanjem na nacionalnem in medregijskem nivoju. V okviru srečanja partnerjev SRIP Hrana, ki ga je pripravila GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, so sodelovale različne partnerske in druge organizacije, ki se aktivno vključujejo v implementiranje akcijskega načrta na izbranih prednostnih področjih. Izpostavljene so bile raziskave in najnovejši rezultati na področju genetskega preverjanja sortne pristnosti in čistosti žit ter križnic, zgodnjega odkrivanja rastlinskih škodljivcev z uporabo daljinskega zaznavanja, novih praks za blaženje abiotskega in biotskega streta koruze v luči klimatskih sprememb, načrtovanja in razvoja pilotnega reaktorja za proizvodnjo biooglja, izzivov podnebnih sprememb na kakovost oljčnega olja, informacijskih tehnologij za spodbujanje izbire živil z ugodno prehransko sestavo in inovativnih pristopov pri razširjanju informacij o prehrani.

PR: Pomurski sejem