Verjetno se je večina izmed vas že kdaj podala na Javornik, 1240 metrov visoko vzpetino nad Črnim Vrhom, do katere vodi več poti. Ste se ob obisku tega hriba povzpeli tudi na razgledni stolp? Ta je pred kratkim doživel temeljito obnovo.

Verjetno se je večina izmed vas že kdaj podala na Javornik, 1240 metrov visoko vzpetino nad Črnim Vrhom, do katere vodi več poti. Ste se ob obisku tega hriba povzpeli tudi na razgledni stolp? Ta je pred kratkim doživel temeljito obnovo. Kaj vas torej vse čaka, če si za pohodniško destinacijo izberete Javornik? Preberite.

Javornik je z gozdom poraščen, 1240 metrov visok vrh jugovzhodno od Črnega Vrha. Kot smo omenili, se nanj lahko povzpnete z različnih izhodišč, poti pa so dobro označene in nezahtevne. Z vrha, ki je točka Slovenske planinske poti, lahko pot nadaljujete tudi naprej po različnih planinskih povezovalnih poteh. Skozi leto se zvrsti kar nekaj tradicionalnih organiziranih pohodov na Javornik. Že domače Planinsko društvo Javornik denimo organizira kar štiri: zimski nočni pohod ob februarski polni luni, oktobrskega z Gradišča nad Vipavo skupaj s PD Križna gora, tradicionalnega spominskega na tretji vikend v decembru in še enega 26. decembra v spomin pokojnim članom društva. Na vrh se skozi celo leto podajajo domači in tuji pohodniki, vse več pa je tudi kolesarjev in turnih smučarjev.
Malo pod vrhom na pohodnike čaka Pirnatova koča, ki je odprta ob vikendih in praznikih in v kateri se lahko obiskovalci okrepčajo z okusnimi domačimi dobrotami ali prespijo. Prva koča je bila postavljena že leta 1907, nato pa je bila leta 1952 zgrajena nova, ki nosi ime po prvem predsedniku idrijskega planinskega društva, Maksu Pirnatu.  

Na vrhu Javornika stoji lesen razgledni stolp. Prvi je bil postavljen že okrog leta 1920 v vojaške namene, razgledni stolp pa so lovci in planinci prvič postavili leta 1972. Z vrha se odpre razgled po bližnji in daljni okolici. Ob lepem vremenu pogled seže do Dolomitov, Karnijskih in Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in Snežnika. Prav tako lahko vidimo Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Notranjsko hribovje, del Ljubljanske kotline in del Tržaškega zaliva.
Člani PD Javornik in drugi prostovoljci so razgledni stolp pravkar temeljito obnovili, za dokončanje ostaja le še nekaj manjših del. V obnovo so vložili kar nekaj prostovoljnih ur, za kar jim izrekamo iskreno pohvalo, hkrati pa vabimo vse pohodnike, da se podate na Javornik in si od blizu pogledate prenovljen stolp ali pa se okrepčate v planinski koči. Naj ne bo odveč opozorilo, da je vzpon na stolp na lastno odgovornost in lahko v mokrem vremenu obstaja nevarnost za zdrs.

VIR: Občina Idrija