Ste vedeli, da ima KS Črni Vrh od vseh krajevnih skupnosti v naši občini največ vokalnih sestavov?

Ste vedeli, da ima KS Črni Vrh od vseh krajevnih skupnosti v naši občini največ vokalnih sestavov? Tak podatek si zagotovo zasluži svojo objavo, zato vam danes na kratko predstavljamo črnovrške zbore, ki jih boste že kmalu ponovno imeli priložnost slišati v živo. Več o tem v nadaljevanju.
MEŠANI PEVSKI ZBOR DR. FRANČIŠEK LAMPE deluje že od leta 1975 in pod vodstvom zborovodkinje Katje Bajec Felc združuje kar petdeset pevk in pevcev. Kot cerkveni zbor pevci skoraj vsako nedeljo in ob praznikih sodelujejo pri bogoslužjih v domači, črnovrški cerkvi, poleg tega pa se redno udeležujejo srečanj in festivalov cerkvenih pevskih zborov.  Odlično izvajajo tudi ljudske in umetne pesmi domačih in tujih avtorjev in sodelujejo na revijah pevskih zborov, prav tako so že gostovali v tujini, peli na odru Cankarjevega doma in v Slovenski filharmoniji na tradicionalnih novoletnih koncertih, sodelujejo pa tudi z drugimi glasbeniki in glasbenimi sestavi. Zase pravijo, da jih druži veselje do petja in skupnega ustvarjanja ter prijetna družba različnih generacij, kar daje zboru poseben pečat.
ŽENSKI PEVSKI ZBOR IVAN RIJAVEC ČRNI VRH NAD IDRIJO prav tako ustvarja pod vodstvom Katje Bajec Felc in deluje že 14. leto, lahko pa bi rekli, da začetki segajo že več let nazaj, saj so pevke tega zbora že prej 10 let nastopale kot dekliški pevski zbor pod vodstvom pokojnega Ivana Rijavca st., po njegovi smrti pa je zbor prevzel Baki Jashari. Pevke je njihova življenjska pot ponesla tudi na druge konce Primorske, vendar še vedno z veseljem prihajajo na vaje v Črni Vrh. Zbor se lahko pohvali s krstnimi izvedbami skladb, ki jih je na besedila pevke Lilijane Homovec uglasbil Aleš Makovac, ter priredbo Neže Žgur po predlogi Potep po Sloveniji. Nastopajo na domačih prireditvah, revijah in drugih priložnostnih dogodkih, vsako leto pa priredijo letni koncert, na katerem poleg petja ne manjka niti druženja in domačih dobrot.
MOŠKI PEVSKI ZBOR POBJE je nastal na idejo Bernarda Čuka in Janeza Rupnika, ki sta se odločila, da bi mlade, neporočene črnovrške fante, torej »pobe«, ki so takrat prepevali v MePZ dr. Frančišek Lampe, zbrala v posebno zasedbo. Fantje so se prvič predstavili leta 2004 s krajevno himno Črnovrška fara, s skupnim petjem pa (kljub spremenjenemu samskemu statusu pri nekaterih) nadaljujejo še danes. Povezujeta jih ljubezen do glasbe ter prijateljsko druženje na vajah in tudi sicer. Njihov repertoar sestoji iz posvetnih in sakralnih pesmi, nastopajo pa na revijah in ob številnih drugih priložnostih. V začetku delovanja so izdali tudi zgoščenko, leta 2019 pa so osvojili srebrno priznanje na mednarodnem pevskem festivalu Riga Sings v Latviji.
In kaj imajo vsi ti trije vokalni sestavi še skupnega? Vsi bodo nastopili na območni reviji odraslih pevskih zborov, ki bo potekala naslednjo soboto, 4. marca, ob 19. uri v Osnovni šoli Idrija. Lepo vabljeni, da jim prisluhnete!

VIR: Občina Idrija