Prihaja svetovno priznana pisateljica, bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo

Prihaja svetovno priznana pisateljica, bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo

Fabula se bo poslovila v četrtek, 30. marca, z branjem Fabulinih žepnic
Ena izmed osrednjih gostij letošnje Fabule, britanska pisateljica Bernardine Evaristo, se bo ljubljanskemu literarnemu občinstvu predstavila kar dvakrat. V sredo, 29. marca, ob 20. uri, bo v sklopu programa Fabula v teoriji nastopila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bo predstavila svoj navdihujoč avtobiografski roman Manifest: nikdar odnehati, ki ga lahko v slovenskem jeziku beremo v prevodu Katje Zakrajšek.Pogovor s svetovno znano avtorico, ki je za svoj odmevni roman Dekle, ženska, druga_i, prejela nagrado booker, se bo spletel ne le o romanu, temveč tudi o temah, ki jih pretresa letošnji program Fabula v teoriji: vprašanje osebne in kolektivne preteklosti, kakšne nauke nam ponuja preteklost za delovanje v sedanjosti in kakšni obeti nas pričakujejo v prihodnosti, kako se pri tem povezuje vprašanje človekovega (osebnega) in kolektivnega (družbenega) spomina, kaj nam lahko ponudi retrospektiva in kaj (samo)refleksija.

Pogovor bo vodila Katja Zakrajšek, dogodek pa bo tolmačen v slovenski jezik.Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na naslov hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si
Dan kasneje, v četrtek, 30. marca, ob 11.45 bo Bernardine Evaristo gostja posebnega literarnega zajtrka, ki ga bo v sklopu programa Fabula Hub gostila Vodnikova domačija Center na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani. Dogodek je nastal v sodelovanju Fabule in Festivala angažiranega pisanja Itn., avtorica pa bo z obiskovalci ob pijači in jedači klepetala o knjigah, branju, pisanju, ustvarjalnosti, aktivizmu in še o marsičem drugem.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, prijave pa sprejemajo na naslov: festival.itn@gmail.com.
Fabuline literarne delavnice za mlade in sobotni sprehod po prestolnici

Že jutri, v petek, 24. marca, ob 11. uri festival v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev (DSP) v okviru programa Mlada Fabula pripravlja Fabuline ustvarjalnice za otroke in mladino – Spomini skozi nežnost senc, ki jih bosta vodili mentorici Katja Gorečan in Larisa Javernik.
Delavnice, ki jih bo v svojih prostorih na Tomšičevi ulici 12 v Ljubljani gostil DSP, so namenjene otrokom in mladostnikom od 10. do 15. leta. Udeleženci bodo raziskovali, kako so naši spomini povezani s senčnimi podobami teles, z namišljenimi sencami in kako se lahko z našimi sencami poigramo na različne načine, ne da bi nas prestrašile. V sklopu delavnice bodo nastale krajše zgodbe, ki bodo dobile lastne premikajoče vizualne podobe.

Naslednji dan, v soboto, 25. marca, ob 10. uri pa se Fabula seli na mestne ulice. V okviru sklopa Fabula polis so namreč pripravili sprehod Fabuline literarne poti: skozi pozabljene – Misterij ženske literarne Ljubljane, na katerem bodo udeleženci, ki jih bo vodila Pia Skušek, prepotovali življenja in dela spregledanih avtoric, ki so s svojim delom gradile današnje mesto in družbo. Zbirno mesto bo Breg 10.PrijaveLiterarna pot Misterij ženske literarne Ljubljane je sicer že dobro uhojena, saj je bila premierno izvedena 8. marca 2020, nastala pa je na pobudo in v koprodukciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature in društva Urbana Vrana. Ta se pri snovanju svojih posebnih turističnih tur ukvarja s sodobnimi družbenimi in kulturnimi značilnostmi slovenske prestolnice, med drugim z različnimi subkulturami, urbanimi načini življenja, feminizmom, grafiti, ulično umetnostjo, urbanim vrtičkarstvom ter drugimi urbanimi in alternativnimi praksami.Fabula predstavlja tudi slovenske avtorje

Fabulin izbor – Fabulin mesec vseslovenskega branja, ki je nastal v partnerstvu festivala z Društvom slovenskih literarnih kritikov in sodelovanju s slovenskimi knjigarnami, knjižnicami in založbami, zadnji teden v marcu prinaša kar štiri srečanja z izbranimi avtorji.
V ponedeljek, 27. marca, ob 18. uri se bo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper z bralci srečal Miklavž Komelj, v pogovoru, ki ga bo vodila Tina Saražin, pa bo predstavil svoj roman Skrij me, sneg (Slovenska matica, 2022).

V torek, 28. marca, ob 18. uri bo gostja Fabulinega izbora Ajda Bračič, ki bo v Knjižnici Bežigrad – Mestna knjižnica Ljubljana, z bralci delila misli o svoji knjigi Leteči ljudje (LUD Literatura, 2022). O zbirki kratkih zgodb o slehernikih, ki se soočajo s svetom, pri čemer vedno znova naletijo sami nase, se bo z avtorico pogovarjala Lara Gobec.

Dan kasneje gre Fabula na Štajersko, kjer se bo v prostorih Knjižnice Maribor – Knjižnice Pekre, na obisku mudil Jernej Županič, avtor retrofuturističnega romana Mamuti (LUD Literatura, 2018). Literarni pomenek, na katerega vabijo v sredo, 29. marca, ob 19. uri bo vodila Tonja Jelen.

Zaključno srečanje Fabulinega izbora bo gostila Osrednja knjižnica Celje, kjer se bo v četrtek, 30. marca, ob 18. uri z Anjo Radaljac, avtorico romana Punčica (Litera, 2022), prav tako pogovarjala Tonja Jelen.

V okviru Fabulinega izbora ves mesec marec potekajo branja knjig slovenskih avtorjev in avtoric, ki so jih kot temeljna in najboljša dela preteklih let izpostavili trije bralci, literarni kritiki/kritičarke, predvsem pa poznavalci/ke literarnega sveta: Robert Kuret, Martina Potisk in Anja Zidar.
Dramski igralci berejo Fabuline avtorje

Sklepno dejanje letošnje Fabule bo potekalo v SNG Drama v Ljubljani, kjer bodo v okviru programa Fabula izven literature: Fabula na odru Drame, dela letošnjih Fabulinih gostov, ki so izšla v zbirki Fabuline žepnice, prebirali igralci in igralke ljubljanske Drame. Zastor na letošnjo Fabulo pa bo padel v Drama Kavarni, kjer se bo zaključni dogodek začel v četrtek, 30. marca, ob 20. uri. Poleg žive interpretacije literature bodo obiskovalcem predstavili tudi posnetke, v katerih se prepletata svetova literature in teatra in ki so februarja in marca nastajali v sodelovanju Fabule in SNG Drame. Pri branju Fabulinih žepnic v živo se bo dramskim igralkam in igralcem pridružila tudi Fabulina ekipa.
Fabula po Fabuli – Fabula v teoriji z Antonijem Scuratijem: M. Sin stoletja

V nedeljo, 2. aprila, ob 20. uri se obeta še izjemen pofestivalski dogodek. V okviru programa Fabula po Fabuli bo namreč v Klubu Cankarjevega doma virtualno nastopil priznani italijanski pisatelj Antonio Scurati, ki bo predstavil svoj roman M. Sin stoletja. Razmišljanja o knjigi, ki govori o Benitu Mussoliniju, njegovem vzponu na oblast ter metodah manipulacije, ustrahovanja in vladanja, bo gost podprl s premisleki o vprašanjih, ki jih zastavlja letošnji program Fabula v teoriji, kako se denimo povezuje vprašanje osebnega in družbenega spomina ter kaj nam lahko ponudi retrospektiva in kaj (samo)refleksija.

Z gostom hibridnega dogodka, ki bo tolmačen v slovenski jezik, se bo pogovarjala slovenska jezikoslovka dr. Matejka Grgič.

Spletna stran festivala

VIR: Kreativna baza