Na Združenju družb za nepremičninsko posredovanje pri GZS-Zbornici za poslovanje z nepremičninami smo bili obveščeni, da na trgu ponovno prihaja do zlorab, ...

Na Združenju družb za nepremičninsko posredovanje pri GZS-Zbornici za poslovanje z nepremičninami smo bili obveščeni, da na trgu ponovno prihaja do zlorab, predvsem pri najemnih pravnih poslih s stanovanjskimi nepremičninami. Nakazila varščin za »zagotovitev« prednosti pred ostalimi najemniki, ne da bi potencialni najemnik stanovanje sploh videl, le na osnovi (lažnega) oglasa in telefonskega kontakta so se že dogajala. Tokrat pa je goljuf za potrditev verodostojnosti svoj lažni profil nadgradil celo z zagotovilom, da za varnost posla skrbi nepremičninska družba. Ponaredil je dokumentacijo in jo opremil s celostno podobo verodostojne agencije.

Potrošniki naj bodo pri sklepanju poslov z nepremičninami zelo previdni in naj od nepremičninskega posrednika vedno zahtevajo tudi njegovo izkaznico, iz katere je razvidna tudi številka licence. Pred sklenitvijo oziroma podpisom katere koli pogodbe naj si zagotovijo dovolj časa za preveritev relevantnih dejstev in okoliščin (od lastnika oziroma posrednika naj zahtevajo celovita dokazila o pravnem stanju nepremičnine), vsekakor pa svetujemo, da si pred odločitvijo za nakup ali najem nepremičnine to tudi v živo ogledajo in se prepričajo o njenem dejanskem stanju ali, kot v konkretnem primeru, celo o njenem obstoju. Še posebej naj na podlagi elektronske ali druge oddaljene komunikacije nepoznanim osebam ne nakazujejo denarnih sredstev z namenom hitrejše ali lažje realizacije nepremičninskega posla. Nepremičninske družbe so dolžne pri prejemanju kakršnihkoli sredstev od udeležencev v nepremičninskih poslih uporabljati fiduciarne račune, ki so namenjeni preprečevanju zlorab in večji transparentnosti pa tudi doslednemu ločevanju teh sredstev od sredstev družbe. Potrošniki naj pri elektronski komunikaciji z lastniki nepremičnin ali s predstavniki nepremičninskih družb tudi vedno preverijo, da komunikacija poteka preko uradnih oziroma javno objavljenih elektronskih naslovov.

Ponovno svetujemo in pozivamo, da potrošniki izvedbo nepremičninskih poslov vedno zaupajo nepremičninskim družbam oziroma nepremičninskim posrednikom, ki s pridobljeno licenco izkazujejo vsa potrebna znanja za učinkovito in varno izvedbo posla. Nepremičninske družbe morajo imeti na podlagi določb Zakona o nepremičninskem posredovanju tudi sklenjeno zavarovanje poklicne odgovornosti, ki njihovim strankam nudi dodatno zaščito pred morebitnimi strokovnimi napakami. Še dodatno varnost in kvaliteto lahko pričakujete od nepremičninskih družb, ki so podpisnice izjave o spoštovanju Kodeksa dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami in imetnice certifikata Zaupanja vredna nepremičninska družba, ki ga podeljuje GZS-Zbornica za poslovanje z nepremičninami. Podpisniki kodeksa in imetniki certifikata so tudi ažurno objavljeni na spletnih straneh zbornice.

PR: GZS-ZPN