Kranjska čebela je tokrat poletela zelo daleč ter svetu predstavila sebe, slovensko čebelarstvo in čebelarski turizem. Tokrat je namreč poletela na Expo 2020 v Dubaj, ki se nahaja v Združenih arabskih emiratih.



Expo je svetovna razstava, na katerih se imajo vsakih pet let možnost predstaviti vse  države sveta. Na Expu se namreč predstavljajo dosežki človeštva, ki se razlikujejo po tematikah in obsegu. Od leta 1998 se na Expu predstavlja tudi Slovenija. Tokratni paviljon je zelena oaza sredi puščave. Oblikovali so ga Robert Klun, Sandi Pirš in sodelavci, Slovenija pa se predstavlja s sloganom »Spoznajte zeleno in inovativno Slovenijo!«.

13. januarja 2022 je Slovenska turistična organizacija (STO) organizirala turistično delavnico za predstavitev Ljubljane in Osrednje Slovenije, ki je bila namenjena promociji slovenskega turističnega gospodarstva. Ob tej priložnosti smo predstavniki Čebelarske zveze Slovenije ter Občina Ivančna Gorica s Hišo kranjske čebele (HKČ) predstavili našo kranjsko čebelo, čebelarstvo in čebelarski turizem.

Naše dejavnosti je tujim slušateljem predstavil dr. Peter Kozmus, turistično ponudbo na tem področju pa predstavniki HKČ. Naleteli smo na precejšnje zanimanje predvsem tujih turističnih agentov iz arabskega polotoka, saj Slovenija s svojo naravo in ponudbo predstavlja zares zanimivo turistično destinacijo.

Dr. Peter Kozmus, vodja rejskega programa za kranjsko čebelo pri ČZS in podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA je predstavil pomen čebelarstva in s tem povezane nove turistične produkte, novo slovensko pridobitev – Hišo kranjske čebele – APILAB in pobudo »Dan sajenja medovitih rastlin«, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves in tako močno prispeva k načrtovanemu znižanju emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope.

Največ pozornosti na našem slovenskem paviljonu je zagotovo deležna največja slovenska avtohtona čebela na svetu – kranjska sivka, ki v 90 % morfološko ustreza pravi čebeli. Čebela v Dubaju je replika 3D kranjice, ki se sicer nahaja ob poslopju Čebelarske zveze na Lukovici. Za to priložnost pa je nastal tudi nov promocijski film v slovenskem in angleškem jeziku.

Ponovno smo dokazali, da Slovenija, kranjska čebela in slovensko čebelarstvo na svetovnem zemljevidu zavzema pomembno mesto!

PR: ČZS