Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je s sodelavci obiskal Posavje, kjer se je srečal s tamkajšnjimi župani ter obiskal družbo GEN energija in Nuklearno elektrarno Krško.

Datum objave:

18. oktober 2024


Avtor:

Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:

NEK


Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je s sodelavci obiskal Posavje, kjer se je srečal s tamkajšnjimi župani ter obiskal družbo GEN energija in Nuklearno elektrarno Krško.

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije (RS) Marko Lotrič je skupaj s sekretarko dr. Moniko Kirbiš Rojs in državnima svetnikoma Gregorjem Koreneto in Saško Kiaro Kumer obiskal družbo GEN energija in Nuklearno elektrarno Krško. Srečal se je tudi s posavskimi župani, s katerimi so med lokalnimi temami osvetlili tudi izzive izgradnje hidroelektrarne Mokrice in drugih infrastrukturnih projektov, z županom Mestne občine Krško Janezom Kerinom pa so spregovorili tudi o umeščanju projekta JEK2 v prostor.

Lotrič je s sodelavci obiskal tudi GEN energijo. Generalni direktor družbe dr. Dejan Paravan je gostom ob tej priložnosti predstavil poslanstvo in vizijo Skupine GEN, s poudarkom na osrednji strateški investiciji nacionalnega pomena, izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, JEK2. Predstavil je pomen načrtovane investicije, ki  naj bi v prihodnosti skupaj s pospešeno rabo obnovljivih virov energije zapolnila pričakovane energetske vrzeli. Dodal je, da z razvojem v državi raste tudi poraba električne energije, uvozna odvisnost, ki bi sledila v primeru pomanjkanja lastnih virov, pa je z razvojno-strateškega vidika tvegana. Delovnega srečanja so se udeležili tudi državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar ter župana Mestne občine Krško in Občine Brežice, Janez Kerin in Ivan Molan.

Predstavniki Državnega sveta so si v nadaljevanju obiska ogledali tudi Nuklearno elektrarno Krško, kjer so se seznanili z različnimi vidiki delovanja NEK ter si elektrarno ogledali. Ogledali so si tudi suho skladišče za izrabljeno gorivo, kjer je od lanskega leta shranjenih 16 robustnih zabojnikov z izrabljenim gorivom.

VIR: Naš Stik