Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči odobrila 99,15 milijona evrov vredno slovensko shemo za delno nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem za višje cene električne energije, ki so posledica vpliva cen ogljika na stroške proizvodnje električne energije.

Datum objave:
16. februar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv SIJ

Ukrep je namenjen pomoči podjetjem v sektorjih, v katerih obstaja precejšnje tveganje selitve emisij CO2 ter se soočajo z velikimi stroški električne energije in so še posebej izpostavljeni mednarodni konkurenci. Nadomestilo bo upravičenim podjetjem dodeljeno z delnim povračilom posrednih stroškov emisij, nastalih v prejšnjem letu, končno plačilo pa bo izvedeno leta 2025.

Najvišji znesek pomoči upravičencu bo enak 75 odstotkom nastalih posrednih stroškov emisij. S ciljem spodbujanja varčevanja z energijo se bo znesek pomoči izračunal tudi na podlagi meril učinkovitosti porabe električne energije, prosilci za dodelitev pomoči pa bodo morali v vlogi predložiti tudi dokazila, da pokrivajo vsaj tretjino  svoje porabe električne energije z brezogljičnimi viri. Poleg tega bodo morali upravičenci prejeto nadomestilo za podnebne ukrepe porabiti najpozneje v dveh letih od prejema zadnjega izplačila pomoči. Komisija ob  tem še ugotavlja, da je predlagani model državne pomoči slovenskim energetsko intenzivnim podjetjem primeren in v skladu z evropskimi pravili ter bo kot tak omogočil podporo energetsko intenzivnim podjetjem pri soočanju z visokimi cenami električne energije ter preprečitev selitve teh podjetij v države zunaj EU z manj ambicioznimi podnebnimi politikami, kar bi posredno povzročilo povečanje svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Komisija je ugotovila, da je shema potrebna in primerna za podporo energetsko intenzivnim podjetjem pri soočanju z višjimi cenami električne energije in za preprečitev selitve podjetij v države zunaj EU z manj ambicioznimi podnebnimi politikami, kar bi posredno povzročilo povečanje svetovnih emisij toplogrednih plinov.

VIR: Naš Stik