V organizaciji Kongresnega urada Slovenije in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport danes v Ljubljani poteka forum odločevalcev regijske industrije srečanj. Udeležuje se ga 37 udeležencev, med katerimi so predstavniki 10 vodilnih regijskih destinacij.

V organizaciji Kongresnega urada Slovenije in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport danes v Ljubljani poteka forum odločevalcev regijske industrije srečanj. Udeležuje se ga 37 udeležencev, med katerimi so predstavniki 10 vodilnih regijskih destinacij. Zbrane sta med drugim nagovorila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak Olaj.

Industrija srečanj je v Strategiji slovenskega turizma 2022 – 2028 opredeljena kot eden izmed štirih vodilnih produktov. Gre za produkte, ki imajo velik potencial za nadaljnjo rast. Prvi regijski forum odločevalcev s področja tega sektorja danes poteka v Centru Rog v Ljubljani ob robu poslovne borze Conventa.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je povedal: »V Sloveniji imamo čudovito in raznoliko pokrajino, vrhunsko gastronomijo in odlične vinarje, nepozabna turistična doživetja na visokem nivoju, kakovostne nastanitvene kapacitete in dobro opremljene kongresne centre ter strokovne organizatorje dogodkov, ki sledijo trendom organizacije najzahtevnejših dogodkov. Verjetno ste že opazili, da je Slovenija edina država na svetu, ki ima v angleški različici svojega imena tudi besedo 'ljubezen' oziroma 'love' po angleško. Manj znano pa je, da se tudi v besedi 'srečanje' skriva beseda 'sreča' - kar pomeni, da že v jeziku prepoznavamo dejstvo, da smo ljudje srečnejši, ko se družimo, si stisnemo roko in se lahko pogovorimo osebno.« Ob tej priložnosti je minister Han tujim gostom izpostavil tudi hitro okrevanje slovenskega turizma po pandemiji covid-19, saj smo lani zabeležili že boljši turistični obisk kakor v predkovidnem letu 2019 ter visok, kar 72-odstotni delež tujih prenočitev. Goste pa je seznanil tudi z velikim investicijskim ciklom v turizmu v zadnjih dveh letih v skupni vrednosti skoraj 360 milijonov evrov, in sicer v razvoj turističnih namestitev višje kakovosti, preoblikovanje smučarskih središč v gorske centre s celoletnim turizmom ter v obnovo javne turistične infrastrukture.

K organizaciji foruma je partnersko pristopila Slovenska turistična organizacija (STO). Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj je izpostavila pomen industrije srečanj ter odlično sodelovanje med Kongresnim uradom Slovenije in Slovensko turistično organizacijo: »Industrija srečanj predstavlja enega od ključnih stebrov strategije slovenskega turizma z visokim multiplikativnim učinkom. Po zaustavitvi zaradi pandemije covid-19 globalna industrija srečanj znova beleži rast, kar Sloveniji odpira nove priložnosti. Na Slovenski turistični organizaciji v tesnem sodelovanju s Kongresnim uradom Slovenije aktivno razvijamo projekte, kot je Slovenski kongresni ambasadorski program, izobražujemo deležnike, sodelujemo z najvidnejšimi globalnimi združenji ter našo ponudbo predstavljamo na vodilnih borzah, sejmih in drugih poslovnih dogodkih po svetu. Trajnost je naša ključna razlikovalna prednost, ki jo uresničujemo z inovativnimi orodji, kot je Zelena shema slovenskega turizma. Na današnjem dogodku z veseljem delimo naše izkušnje in znanje o pomenu in potencialu industrije srečanj ter z odločevalci razpravljamo o prihodnjih smereh razvoja, ki bodo koristile vsem deležnikom in širši skupnosti.«

Več informacij o današnjem dogodku vam je na voljo v medijskem središču.

VIR: STO