Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica je danes podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelila je tri zlata, sedem srebrnih in pet bronastih priznanj.

Nova Gorica, 21. junija - Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica je danes podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelila je tri zlata, sedem srebrnih in pet bronastih priznanj. Vse tri z zlatim priznanjem nagrajene inovacije so se uvrstile v izbor za najvišja priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 19. septembra.

Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), so zlata priznanja letos prejeli električni priključek sistema izpušnih plinov in visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov (obe inovaciji prihajata iz družbe Hidria) ter kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor, ki so ga izdelali v družbi Mahle Electric Drives Slovenija.

Srebrna priznanja so prejeli družba Seng za montažo nivojske sonde v jašku črpalk glavnega sistema hladilne vode črpalne hidroelektrarne Avče, Gostol - Gopan za sistem hlajenja in staranja kruha na vozičkih, Red Pitaya za večkanalno rešitev, ki omogoča pridobivanje in ustvarjanje več signalov, Hidria za sistem balansiranja ventilatorjev HEC brez elektronike, Kolektor Orodjarna - Avtomatizacija in strojegradnja za GEN2 standardizirano modularno linijo za proizvodnjo hibridnih komponent za avtomobilsko industrijo ter Univerza v Novi Gorici za optimizacijo adhezijskega potenciala olefinskih polimernih kartuš za uporabo v biosenzorjih.

Srebrno priznanje so prejeli tudi Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Nova Gorica s konzorcijskimi partnerji Gimnazijo Celje - Center, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje, Šolskim centrom Celje, Šolskim centrom Novo mesto, Šolskim centrom Kranj, Biotehniškim centrom Naklo, Srednjo upravno administrativno šolo Ljubljana ter Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana za inovativen primer vseživljenjskega učenja na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja MUNERA3.

Bronasta priznanja so prejeli družba Gen-I za projekt učinkovite rabe energije in za prenovo prodajnih procesov DCRM B2C, Seng za potopni agregat za zagotavljanje ekološko sprejemljivega pretoka in proizvodnjo električne energije na pregradi Podselo, TIK in SAOP za digitalizacijo kontrole kakovosti pri izdelavi medicinskih pripomočkov ter Arctur za spletno platformo Posestni načrt eGOZD.

Na letošnjem razpisu je po navedbah GZS sicer sodelovalo skoraj sto inovatorjev iz 12 podjetij in šest konzorcijskih partnerjev s 15 inovacijami. "V zadnjih dveh desetletjih smo na severnoprimorski gospodarski zbornici kar precej časa namenili spodbujanju inovacijske kulture v regiji, saj se zavedamo, da so inovacije gonilo razvoja in si zaslužijo posebno mesto," je na današnji podelitvi priznanj poudarila direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice Nova Gorica Nevenka Volk Rožič. Zbrane je med drugim nagovorila tudi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

VIR: STAkrog