Po poročanju hrvaških medijev je - pretežno državna ruska banka - SBERBANK povečala svoj lastniški delež v družbi FORTENOVA GRUPA, ...

SBERBANK in VTB, v večinski lasti Ruske federacije, obvladujeta MERCATOR preko FORTENOVA GRUPE, ki je konec 2021 sprejela sporno iztisnitev malih delničarjev, ta pa - spričo vložene zahteve VZMD za začasno sodno odredbo - še ni bila vpisana v Sodni register


Po poročanju hrvaških medijev je - pretežno državna ruska banka - SBERBANK povečala svoj lastniški delež v družbi FORTENOVA GRUPA, d.d., na 44 %, ter tako - skupaj z drugo rusko, pretežno državno banko VTB (7,5 % delež) - presega polovico lastništva družbe. Ruski banki - v večinski lasti Ruske Federacije - potemtakem obvladujeta eno največjih korporacij v jugovzhodni Evropi, katere pomemben del je tudi MERCATOR, d.d. Prav v slednjem je FORTENOVA GRUPA konec minulega leta sprejela iztisnitev manjšinskih delničarjev, ki pa še ni bila vpisana v sodni register, saj je bil pod okriljem VZMD podan predlog za izdajo začasne odredbe za prepoved izvršitve takšnega sklepa.

VZMD je namreč prek Odvetniške pisarne Švencbir vložil izpodbojne tožbe (VIDEO: https://youtu.be/DSccjqvZiWo). »Pri tem že ves čas opozarjamo, da je FORTENOVA GRUPA za iztisnitev potrebni 90 % lastniški prag presegla za vsega 0,0047 % - to pa ji nikakor ne bi uspelo brez sporne(poslovno povsem nepotrebne) dokapitalizacije septembra 2021, izvedene z izključitvijo prednostne pravice preostalih delničarjev. Zaradi slednjega preostali delničarji niso mogli sodelovati pri dokapitalizaciji, kar je spremenilo lastniško strukturo ravno do te mere, da si je večinski delničar omogočil izvedbo postopka enostranske iztisnitve oz. razlastitve, ob škandalozno nizki, očitno nepošteni ceni oz. odpravnini je postopke in prizadevanja VZMD strnil Predsednik, mag. Kristjan Verbič.

VZMD omenjeno dokapitalizacijo izpodbija na Okrožnem sodišču v Ljubljani, v primeru uspeha in razveljavitve pa FORTENOVA GRUPA ne bo več presegala potrebnega 90 % praga za iztisnitev malih delničarjev. Da je bila sporna dokapitalizacija poslovno nepotrebna in jo je večinski delničar sprejel zgolj v želji izsiliti iztisnitev preostalih 1.277 malih delničarjev, nenazadnje izpričuje tudi nazorna javna izjava samega Izvršnega direktorja FORTENOVA GRUPE, g. Fabrisa Peruške, v informativni oddaji hrvaške N1 TV (VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=OjefuxvJ3Iw#t=2m28s).

»Glede na ocene strokovnih sodelavcev VZMD, bi morala primerna denarna odpravnina znašati vsaj 204,33 €, kolikor smo na skupščini utemeljeno predlagali z Nasprotnim predlogom. Torej bi morali mali delničarji ob iztsinitvi - namesto 22,37 mio € - prejeti vsaj 126,94 mio €! Da so delnice Mercatorja vredne precej več od ponujenih 36 €, nenazadnje izkazuje celo trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je - kljub že sprejeti iztisnitvi in slabi likvidnosti trga - tečaj v tem obdobju povzpel tudi do 50 € za delnico,« je še pojasnil mag. Verbič. 

PR: VZMD