Švicarski proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz, katerega del je tudi ljubljanski Lek, se je dokončno ločil od švicarskega farmacevtskega velikana Novartis.

Basel/Ljubljana, 4. oktobra - Švicarski proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz, katerega del je tudi ljubljanski Lek, se je dokončno ločil od švicarskega farmacevtskega velikana Novartis. Njegove delnice so od danes uvrščene na švicarsko borzo in, kot so sporočili iz podjetja, ima naložbeno bonitetno oceno, ki mu zagotavlja močan konkurenčni položaj.

Za Sandoz kot neodvisno podjetje se danes začenja novo obdobje, vendar njegovo poslanstvo ostaja nespremenjeno, to je premikanje meja za bolnike, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Sandozovega upravnega odbora Gilbert Ghostine. "To je tisto, kar znamo najbolje, kar smo vedno in bomo vedno znali najbolje: zagotavljati dostop do kakovostnih zdravil večjemu številu ljudi, na več območjih, na še več novih načinov," je dodal.

Po besedah direktorja Richarda Saynorja bo Sandoz kot neodvisno podjetje lahko v celoti uresničil svojo ciljno usmerjeno strategijo, ki je naravnana v trajnostno vodenje v rastoči in ključni industriji generičnih in podobnih bioloških zdravil.

"Z oblikovanjem globalnega zdravstvenega okolja že dejavno premikamo meje za bolnike," je dodal. Sandoz letno doseže približno 500 milijonov bolnikov v več kot 100 državah ter tako ustvari skupni družbeni učinek, ki ga ocenjujejo na 180 milijard dolarjev letno. "V prihodnje nameravamo vpliv še povečati," je zatrdil Saynor.

V okviru ločitve Sandoza od Novartisa je bil izveden tudi postopek oddelitve družbe Lek. S tem so bile Lekove dejavnosti, povezane z razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, julija letos prenesene na novoustanovljeno slovensko družbo Novartis. Sandoz v Sloveniji odslej zastopata obstoječi delniški družbi Lek in Sandoz, Novartis pa novoustanovljena družba z omejeno odgovornostjo Novartis in obstoječa podružnica Novartis Pharma Services.

Ob dokončni ločitvi Sandoza od Novartisa je predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo povedal: "Z današnjim dnem bo Sandoz skupaj z Lekom učinkoviteje nagovarjal potrebe pol milijarde bolnikov, ki jih oskrbujemo po vsem svetu, tudi v Sloveniji."

Lek je z več kot 77 leti izkušenj in trdnimi temelji na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil po njegovih besedah cenjen član skupine Sandoz. "Po obsegu delovanja in z več kot 3000 zaposlenimi v Sloveniji smo največja družba v skupini, z novima investicijama pa Slovenija postaja tudi pomembno Sandozovo evropsko razvojno-proizvodno središče za podobna biološka zdravila. Prav s slednjimi bomo zelo prispevali k uresničevanju Sandozovega poslanstva," je prepričan Ljoljo.

S Sandozovimi delnicami se je danes začelo trgovati na švicarski borzi SIX nekoliko pod izhodiščno vrednostjo, določeno pri 24 švicarskih frankih, poročajo tuje tiskovne agencije. Vrednost podjetja je s tem ocenjena na približno enajst milijard dolarjev, kar je največja uvrstitev kakšnega novega podjetja na borzo v Zürichu po letu 2019.

VIR: STAkrog