Na brezplačnih pregledih kožnih znamenj, ki so že tretje leto potekali v sodelovanju s podjetjem La Roche-Posay in Združenjem slovenskih dermatovenerologov, je bilo letos opravljenih 594 pregledov in odkritih 32 sumov na melanom

Na brezplačnih pregledih kožnih znamenj, ki so že tretje leto potekali v sodelovanju s podjetjem La Roche-Posay in  Združenjem slovenskih dermatovenerologov,  je bilo letos opravljenih 594 pregledov in odkritih 32 sumov na melanom

/

Ljubljana, 29. maj 2024 - Vodilna znamka na področju dermokozmetike, La Roche-Posay, je v sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov letos že tretje leto zapored izvedla javnozdravstveni projekt #SaveYourSkin. Z obsežno kampanjo ozaveščanja so v štirih slovenskih mestih (v Ljubljani, Novem mestu, Kopru in na Ptuju) opozorili na škodljive učinke sonca ter pomembnost rednih pregledov kožnih znamenj. 

V Ljubljani, Novem mestu, Kopru in na Ptuju so te dni potekali brezplačni pregledi znamenj, na katerih so slovenski dermatovenerologi opravljali preglede kožnih znamenj z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka, strokovnjaki znamke La Roche-Posay pa so mimoidoče izobraževali o pravilni zaščiti kože pred soncem. Kot so zapisali v podjetju L’Oreal je »eden od ciljev znamke La Roche-Posay ozaveščanje javnosti o pomenu pravilne zaščite pred soncem in zgodnjega preprečevanja kožnega raka. Da je projekt uspešen, dokazuje tudi dejstvo, da se odstotek odkritih primerov suma na kožni rak zmanjšuje.«

Projekt #SaveYouSkin v Sloveniji poteka že tri leta in v tem času so dermatovenerologi opravili že 2396 pregledov kožnih znamenj, med katerimi se jih je kar 70 izkazalo za sumljive na melanom. To pomeni tudi potencialno 70 rešenih življenj.

Letos so največ pregledov opravili v Kopru, kjer so pregledali 203 znamenja, od tega je bilo skupno odkritih pet sumljivih znamenj. Na Ptuju je bilo pregledanih 172 znamenj, in tudi tu jih je bilo od pregledanih le pet sumljivih. Medtem ko so v Novem mestu pogledali 111 znamenj (1 sumljivo na melanom in 11 drugih oblik ), v Ljubljani pa 108 znamenj, kjer sta bili po oceni dermatovenerologov 2 sumljivi na melanom, ostalih oblik pa je bilo odkritih 8.

Redni pregledi so ključni: melanom lahko pozdravimo, če ga odkrijemo pravočasno

Melanom prizadene ljudi ne glede na starost, spol, narodnost ali barvo kože. Vendar pa so ljudje s svetlejšimi fototipi, starejši od 50 let in zlasti moški, bolj izpostavljeni tveganju. Izpostavljenost UV sevanju (iz naravnih in umetnih virov) je pomemben dejavnik, ki vpliva na razvoj melanoma. 

O pomembnosti zgodnjega odkrivanja in samopregledovanja kožnih znamenj opozarja tudi podpredsednik Združenja slovenskih dermatovenerologov, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. derm.: »Melanoma je sicer več vrst kliničnih tipov, pri vseh pa je najpomembnejše to, da jih odkrijemo in situ, torej v začetni fazi. Incidenca, to pomeni, koliko melanomov na letni ravni odkrijemo, je zadnjih 30-40 let strmo naraščala. V zadnjem času se je malenkost umirila, še vedno pa je po nekaterih podatkih okrog 30 primerov na 100 tisoč prebivalcev. To pomeni, da na dva milijona odkrijemo med 600 do 800 melanomov letno.«

Samopregledovanje ima ključno vlogo pri odkrivanju melanoma v zgodnji fazi, zato je pozorno spremljanje morebitnih sprememb najboljša rešitev. Metoda ABCDE, ki so jo razvili dermatologi, da bi pomagali ljudem pri samopregledovanju, je preprosta in učinkovita. 

Večina znamenj na koži sicer ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Melanom se v približno tretjini primerov razvije iz pigmentnega znamenja, večinoma pa vznikne na novo. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetne osebe z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, ter tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom. 

»Melanom je, kadar ga ne odkrijemo pravočasno, rak, ki je lahko smrtno nevaren, zato si ga želimo predvsem pravočasno odkriti,« je še izpostavil podpredsednik Združenja slovenskih dermatovenerologov, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. derm.


Več o javnozdravstvenem projektu #SaveYourSkin in znamki La Roche Posay preberite na uradni spletni strani La Roche-Posay, več o Združenju slovenskih dermatovenerologov pa tukaj.

 *Vir: Onkološki inštitut Ljubljana

VIR: Grayling