napovednik

KULTURNI DOM NOVA GORICA
Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica

galerija / gallery
Trg E. Kardelja 5, 5000 Nova Gorica
T    + 386 5 335 40 17
pisarna / office
Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica
T    + 386 5 335 40 15
W   www.kulturnidom-ng.si/galerija


Nova Gorica, 31. 1. 2023
Sporočilo za javnost


Suzana Brborović: Observatorij
slike
3.– 24. 2. 2023

Odprtje razstave bo v petek, 3. februarja 2023, ob 19. uri. Umetnico in njeno delo bo predstavila likovna kritičarka Maša Žekš.

Februarska razstava v Mestni galeriji Nova Gorica bo v znamenju slik Suzane Brborović, prodorne slikarke mlajše generacije, ki je za svoje delo že med študijem dobila dve pomembni nagradi: nagrado ESSL za mlade umetnike iz srednje in jugovzhodne Evrope leta 2011 in študentsko Prešernovo nagrado leta 2012. V Mestni galeriji Nova Gorica se predstavlja z nedavno ustvarjeno serijo slik večjih in srednje velikih formatov. 

»Razstava Observatorij združuje umetničin nadzorovan pogled, spreminjajoče se fascinacije in združevanje likovnih pristopov. Postreže z intimnim kolažem urbanističnih osnov, geometrije, popularne kulture, ponotranjene estetike, nadgrajenih arhitekturnih pejsažev in prostranega vesolja. Njeno srčiko bi lahko zaokrožili na podlagi motrenja naslednjih dveh idej. Lastno bivanje in razumevanje obstoja namreč pogosto osmišljamo skozi prostor in arhitekturo. Druga stvar, skozi katero to počnemo, je preklemano vesolje, ki ostaja nesporna inspiracija, hkrati pa vzbuja nevzdržen strah in paranojo. Suzana Brborović spretno žonglira z obema. Na slikah oživlja na eni strani nedoumljiv kontrast med redom, izračunljivostjo, natančnostjo, na drugi pa nezanemarljiv kaos, fluidnost, spremenljivost in nepredstavljivost vesolja. Pogled v nebo, ki ironično indicira ozir v preteklost, je tako premetena metafora za načrtno upodobljeno neskladje, ki v delih nastopa kot nerazločljiva, zavajajoča ukana, ali zremo v fantastično prihodnost ali prikrito sedanjost,« je ob razstavi v razstavni katalog zapisala Maša Žekš.


O umetnici

Suzana Brborović je bila rojena leta 1988 v Kranju. Po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani leta 2013 je v obdobju 2014–16 študirala slikarstvo v okviru magistrskega programa (Meisterschüler) na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Leta 2011 je prejela nagrado Essl, leto kasneje študentsko Prešernovo nagrado in leta 2019 priznanje Riharda Jakopiča za posebne projekte in dosežke na področju likovne umetnosti za mlajše umetnike. Prejela je tudi priznanje pomembnih umetniških del na področju slikarstva. Njena dela so vključena v zbirke, kot so Albertina, Bayer Kultur, Moderna galerija in Riko. Živi in dela med Kranjem in Leipzigom.


Reprodukcije v visoki ločljivosti: https://we.tl/t-Krvq0XxmGL 


Hvala za objavo in lep pozdrav,

VIR: KDNG