Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) skozi celo leto izvaja številne preventivne akcije, s katerimi želimo vplivati na boljšo prometno vzgojo in izobrazbo v cestnem prometu ter tako zagotavljati še boljšo varnost v cestnem prometu.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) skozi celo leto izvaja številne preventivne akcije, s katerimi želimo vplivati na boljšo prometno vzgojo in izobrazbo v cestnem prometu ter tako zagotavljati še boljšo varnost v cestnem prometu. Pred kratkim smo zaključili s preventivno akcijo Voznik/voznica, ki je potekala po posameznih krajevnih skupnostih. Začela se je pomladna preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, v mesecu maju pa bo poudarek na varni vožnji s kolesom.
 
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje se pri svojem delu tesno povezuje tako z vladnimi kot nevladnimi organizacijami. Pri svojem delovanju sledijo glavnim strateškim ciljem, in sicer izboljšati izobraževanje in usposabljanje udeležencev v cestnem prometu ter uveljavljanje cestnoprometnih predpisov, povečati varnost cestne infrastrukture ter zaščititi najbolj ranljive udeležence v cestnem prometu (pešce in kolesarje).

V letu 2022 je SPV izvedel številne aktivnosti: kolesarski izpiti za petošolce osnovnih šol, tehnični dan za devetošolce osnovnih šol, večja varnost mladih v srednjih šolah, zadnji šolski dan, začetek  pouka – prvi šolski dan, projekta Pasavček in Kolesarček, preventivna akcija Za večjo varnost pešcev, Evropski teden mobilnosti, Bodi (pre)viden, pregledi in priprava vozil na zimsko vožnjo na Šolskem centru Velenje, svetovni dan spomina na žrtve v prometnih nesrečah …

Do 23. aprila 2023 bo potekala pomladna preventivna akcija Agencije za varnost prometa in Policije Počasi se daleč pride za zmanjševanje hitrosti na naših cestah. V tem času bodo policisti preverjali, ali vozniki vozijo prehitro. Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo varneje. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje ohranijo tudi po tem, ko poostreni nadzori ne potekajo več.
Voznikom svetujemo, da spoštujejo omejitve hitrosti in svojo vožnjo prilagodijo razmeram na cesti. S tem pomembno zmanjšamo možnost nastanka prometnih nesreč ter poskrbimo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje