Znameniti celjski Hotel Evropa letos praznuje že 150-letnico svojega delovanja, s tem pa tudi okrogli jubilej hotelirstva v mestu ob Savinji. Kot je pred obeležitvijo dogodka konec tedna povedal celjski župan Matija Kovač, je hotel vsekakor sinonim za odličnost in tradicijo med celjskimi hoteli, saj je že od nekdaj najbolje kategoriziran v mestu.

Celje, 7. novembra - Znameniti celjski Hotel Evropa letos praznuje že 150-letnico svojega delovanja, s tem pa tudi okrogli jubilej hotelirstva v mestu ob Savinji. Kot je pred obeležitvijo dogodka konec tedna povedal celjski župan Matija Kovač, je hotel vsekakor sinonim za odličnost in tradicijo med celjskimi hoteli, saj je že od nekdaj najbolje kategoriziran v mestu.
 
"Gre za točko, kamor smo Celjani od nekdaj zahajali, če smo si želeli odlično postrežene kave, sladice ali kosila. Kot tradicionalen kraj srečevanja seveda pomeni še bistveno več tudi z vsemi dejavnostmi in dogodki, ki jih hotel opravlja v mestu," je na današnji novinarski konferenci dejal župan in spomnil, da je hotel prva stavba, ki jo na simboličnih mestnih vratih vidimo ob prihodu z železniške postaje.

Kovača veselijo investicije sedanjih lastnikov v stavbi, ob tem pa je napovedal tudi skorajšnjo prenovo Razlagove ulice, torej zadnje ulice v okolici hotela, ki doslej še ni bila obnovljena in predstavlja tudi edino cestno povezavo do hotela.

Sicer pa je celjsko mestno jedro po besedah župana zelo živahno, prepričan je celo, da gre za enega najbolj živahnih v Sloveniji, k čemur prispevajo številni gostinci, ki se trudijo vlagati v kakovost in tako privabiti obiskovalce, da tukaj preživijo svoj prosti čas.

Ob tem bi si v Celju želeli še kakšen korak naprej glede hotelskih zmogljivosti, kar pa je odvisno od zasebne pobude. "Ni skrivnost, da v mestu imamo zemljišče z ustrezno sprejetim prostorskim aktom, namenjeno hotelski dejavnosti, zato verjamem, da bo do tega prišlo, saj so potencialni investitorji o tem pripravljeni razmišljati," je glede zemljišča ob dvorani Zlatorog dejal Kovač.

Direktor družbe Hoteli Eurotas Aleksander Pinter je dejal, da jim je v čast, da lahko upravljajo s hotelom, ki na tem mestu stoji že 150 let. Kot je poudaril, ne gre le za hotel s štirimi zvezdicami, pač pa za stičišče vseh obiskovalcev, ki pridejo prvič ali večkrat v Celje. "Praktično gre za dnevno sobo mesta. Takšno vlogo pa bo hotel ohranjal tudi v prihodnje," je dejal.

Za prihodnje je Pinter napovedal, da bodo znova postali motor dogajanja v starem mestnem jedru ter tako dali spodbudo ostalim gostincem in trgovcem, da se ta del mesta vrne tja, kjer je nekoč že bil.

Zgodovino hotela so ob tej priložnosti popisali v dokumentarnem zapisu in čeprav Eurotas hoteli trenutno upravljajo s sedmimi hoteli in nekaj manj kot 600 sobami po Sloveniji, bo celjski hotel po njegovih besedah ostal njihova ambasada hotelirstva. Film bodo v Kinu Union trikrat brezplačno predvajali ob koncu tega tedna, pozneje pa bo dokumentarec dosegljiv tudi preko družbenih omrežij.

Skupaj je v hotelirski družbi zaposlenih okoli 200 ljudi, še dodatnih 50 jih zaradi fluktuacije med visoko in nizko sezono sodeluje pogodbeno, v hotelu Evropa pa zdaj beležijo v povprečju od 45- do 50-odstotno zasedenost, tako da jih čaka še kar nekaj izzivov.

O zgodovini hotela je spregovoril direktor Zgodovinskega arhiva Celje Borut Batagelj in dejal, da ta za mesto pomeni tako začetke razvoja turizma, pa tudi političnih in nacionalnih sprememb, ki jih je bilo Celje deležno v zadnjih dveh stoletjih.

Že v 19. stoletju se je Celje, podobno pa je tudi danes, precej opiralo na bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, po drugi strani pa je velik preskok med drugim ponudil tudi začetek razvoja zdraviliškega turizma.

Ključna je letnica 1877, ko sta objekt prevzela Marija in Anton Simonišek in sta prostor iz gostinske preoblikovala tudi v hotelsko dejavnost. Hotel sta takrat poimenovala po mestu Dunaj (Hotel Stadt Wien), kar je nakazovalo nemški značaj mesta v tistem obdobju.

Zelo pomembno za hotel je bilo obdobje med obema vojnama, ko se začne dvigati nad ostale ponudnike nočitev v Celju in postane s 35 najbolj imenitno opremljenimi sobami največji v Celju. Že leta 1919 so oblasti zapovedale, da mora hotel dobiti bolj mednarodno ime, in kmalu zatem v procesu popoldne slovenizacije mesta po prvi svetovni vojni dobi sedanje ime Hotel Evropa. Takrat ga je tudi prevzela hotelska družba v Celju, postal pa je središče intelektualnega in družabnega življenja.

VIR: STAkrog