napovednik

ARHITEKTURA V ŽIVO
Voden ogled S KOLESOM OD FUŽIN DO ŠPICE

20. 9. 2023 I 17:00
Vodita: Janez Koželj in Vita Kontić Bezjak
Zbirno mesto: dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

V sklopu dogodkov Evropskega tedna mobilnosti 2023 vas vabimo na voden ogled od Fužin do Špice s kolesi. Peljali se bomo ob Ljubljanici od gradu Fužine mimo mestnega parka Muste ter sledili nabrežjem in mostovom po delu tematske obvodne kolesarske poti vse do parka Špica. Mestna občina Ljubljana je od leta 2007 do danes zgradila ali prenovila trinajst mostov čez Ljubljanico ter obnovila številna nabrežja. Pogledali si bomo nove družabne javne prostore nad reko ter kako reke postajajo del vsakdanjega življenja v mestih.

S kolesom ob Ljubljanici nas bo vodil dolgoletni podžupan za področje urbanizma na Mestni občini Ljubljana prof. Janez Koželj. Pridružila se mu bo Vita Kontić Bezjak z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL, ki na občini sodeluje pri vsebinah, povezanih z zelenim prehodom in trajnostno mobilnostjo.

Prijave sprejemamo na: izobrazevanje@mao.si

Dogodek poteka v okviru Evropskega tedna mobilnosti v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste.

   

POT OD GRADU DO GRADU

22. 9. 2023 I 07:30

Zbirno mesto: dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Vodi: Katarina Metelko


Vabljeni na sprehod od gradu Fužine do gradu Kodeljevo. Ogled bomo začeli na dvorišču gradu Fužine, kjer bomo predstavili stavbno dediščino in vlogo, ki so jo imeli lastniki gradu za slovensko  kulturno zgodovino. Nato se bomo sprehodili ob Ljubljanici do gradu Kodeljevo. Predstavili bomo zgodovino gradu in si ogledali grajsko kapelo Brezmadežne Device Marije, ki jo je v baročnem slogu poslikal znan slovenski slikar Franc Jelovšek. Na poti se bomo pogovarjali o razvoju mesta, zgodovini in načrtih, ki jih ima MOL v prihodnosti.

Po stavbni zgodovini obeh gradov bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s četrtno skupnostjo Moste, Šolo zdravja –  skupina Kodeljevo in skupina Nove Fužine in je del programa Evropskega tedna mobilnosti.

DAN ODPRTIH VRAT MAO

22. 9. 2023 I 10:00

PROST VSTOP za obiskovalce brez avtomobila

Na Evropski dan brez avtomobila imajo obiskovalci, ki pridejo na ogled razstav v MAO brez avtomobila – z javnim prevozom, peš ali s kolesom, brezplačen vstop.

17.00 Ustvarjalna delavnica za otroke Moje Fužine brez avtomobila

Sprehodili se bomo po soseski Nove Fužine in s kredami označili površine, ki so namenjene avtomobilom in površine, ki so namenjene sprehajalcem, rekreaciji in naravi. Otroci se bodo preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Z lego kockami bodo zgradili svojo idealno sosesko in se prepustili domišljiji. Medtem, ko bodo otroci ustvarjali na delavnici, se bodo lahko njihovi starši udeležili vodstva po razstavi Zakaj je vaza podobna hiši

17.00 Vodstvo po razstavi Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap.

Janja Lap je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere. Predmete za sodobni dom iz keramike in stekla je razvila skupaj s Steklarno Boris Kidrič iz Rogaške Slatine. Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je na razstavi javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Po razstavi bo vodila Katarina Metelko.


MAO SE PRIDRUŽUJE DOGODKOM V SKUPNOSTI

FUŽINETLON  I 21.09.2023 I15:00 

Preglov trg 15 (ob zelenici)

V okviru projekta FUŽINETLON bodo potekale športne aktivnosti, glasbene in pevske nastope, socialno varstvo, igro na poligonu, fusbaling in še in še.

Namen prireditve je otrokom, mladostnikom in odraslim približati alternativne načine preživljanja prostega časa. Organiziramo različne športne aktivnosti, skozi ves dan potekajo zanimive in zabavne promocija različnih športov, ob tem pa veliko športnih, cirkuških ter ustvarjalnih delavnic. Predstavljajo se različna društva, klubi…, ki lahko otrokom ponudijo aktivno in konstruktivno preživljanje prostega časa. Poskrbimo tudi za brezplačna igrala in ostale aktivnosti. V primeru dežja bo prireditev 28.9!

SPREHOD ZA SPOMIN I 21.09.2023 I 16:00

Zbor je ob 16.00 uri pred DSO Fužine  in zaključek na ploščadi pred domom krajanov Preglov trg 15 s koncertom MPEZ Ljubljanski madrigalisti.

Sprehod za spomin poteka ob Svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni. Dogodek, ki je namenjen ozaveščanju in prepoznavanju demence, organizira Dom starejših občanov Fužine v sodelovanju z združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija.  Z varovanci DSO Fužine se bomo sprehodili po Fužinah in javnost opozorili na to, da je problem demence vse večji in da si osebe z demenco, tako kot drugi, zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi.

DAN BREZ AVTOMOBILA I 22. 9. 2023 I 15.00-19.00
 
Dogodki, delavnice in predstavitve fužinskih ustanov na zaprti intervencijski poti, ki vodi skozi naselje Nove Fužine od Brodarjevega do Rusjanovega trga.

VIR: MAO