“Moroccans’ worst problem is Moroccans themselves.”

“Moroccans’ worst problem is Moroccans themselves.”

»I’ve been born in the age of contraception; for me it’s clear that sex and maternity aren’t linked…«

Angleško – Najat El Hachmi

Pisateljica Najat je bila rojena v Maroku leta 1979 muslimanskim staršem.S tarši so imigrirali v Katalonijo in tako je Najat pristala v Barceloni( v katero se je zaljubila na fakulteti).  Med svojo generacijo bralcev in pri literarnih kritikih je ateistka in aktivistka - ki se bori za samostojno Katalonijo- zelo priljubljena. Večina muslimanskih bralcev pa jo smatra za izdajalko svojega naroda. Prejela je za svoje knjige številne nagrade in njene knjige imajo oznako literarnega aktivizma.

 Pisateljica Fatima Mernissi, rojena v haremu, je prodala ogromno število knjig po celem svetu in je veljala za pojem »muslimanskega feminizma«, kajti uspelo ji je usklajevati vero s feminizmom. Večino – zelo branih -knjig Mernissijeve je prevedla srbska založba Laguna. Najat El Hachmi trdi, da je tovrstne feminizem( ki ga opisuje Fatima), najhujše vrste zabloda, ki še bolj zastre pogled muslimankam.

Pogumna pisateljica El Hachmi piše raznolike knjige. Piše o patriarhalni arabski kulturi, o Barceloni, o materinsko in izdala je tudi erotično knjigo, ki se praktično približuje pornografiji.

 Vabljeni na literarno predavanje o mladi pisateljici Najat El Hachmi, z avtorico Nino Kosmač, v soboto 29. januarja ob 19. uri, na Facebook Messenger ( Nina Kosmac).

VIR: Nina Kosmač