Radovljiški občinski svetniki so se včeraj sestali na predvidoma zadnji seji v tem mandatu.

Radovljiški občinski svetniki so se včeraj sestali na predvidoma zadnji seji v tem mandatu. Izvolili so svoje elektorje za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državnem svetu, in sicer Teodoro Beton, Branka Fajfarja, Gorazda Fajfarja, Andreja Potočnika in Barbaro Sitar. Predlagani kandidat za člana državnega sveta Rok Globočnik ni dobil potrebne večine, zato so svetniki glasovali o drugih dveh predlaganih kandidatih Mateji Potočnik in Bogomirju Vnučcu in za kandidata določili Bogomirja Vnučca. Na mesto direktorice Turizma in kulture Radovljica so imenovali Kajo Beton, sedanjo vršilko dolžnosti direktorice.
Svetniki so obravnavali akta, ki bosta omogočila izvedbo dveh investicij, sofinanciranih z nepovratnimi sredstvi. Sklep o spremembi načrta razvojnih programov občine Radovljica za obdobje 2022 – 2025 se nanaša na projekt izgradnje prizidka vrtca z dodatnimi igralnicami in razvojno ambulanto. Ker najnižja ponudba, pridobljena na javnem razpisu za izbor izvajalca, presega v proračunu planirana sredstva za to naložbo ob sprejemanju občinskega proračuna in bodo višji od predvidenih tudi izdatki za investicijski nadzor, je občinski svet s sprejetim sklepom zagotovil dodatnih 443 tisoč evrov. Skupna vrednost gradbenih del in investicijskega nadzora tako znaša 2,8 milijona evrov. Gradnjo in opremo razvojne ambulante bosta financirala občina in Osnovno zdravstvo Gorenjske, sredstva pa bosta prispevali tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in sicer 974 tisoč evrov za vrtec, ter Ministrstvo za zdravje 331 tisoč evrov za razvojno ambulanto.

Za ureditev kulturnega doma Kropa pa je občina pridobila sredstva Ministrstva za kulturo. Na podlagi javnega poziva za sofinanciranje vlaganj v javno kulturno infrastrukturo lokalnih skupnosti bo letos prejela 82 tisoč evrov in zagotovila še 44 tisoč lastnih sredstev, kar je v proračun za leto 2022 vključeno z včeraj sprejetim rebalansom. Projekt ureditve kulturnega doma obsega celovito sanacijo prostorov v občinski lasti, prenovo vseh napeljav, nakup tehnično-tehnološke opreme za izvajanje programov, stavbne in pohištvene opreme.

Sprejet je bil odlok, ki določa program opremljanja stavbnih zemljišč za območje občinskega podrobnega prostorskega načrta za Regijski reševalni center Radovljica, umeščenega za Gradnikovo cesto. S programom so opredeljeni komunalna oprema, izračun stroškov njene izgradnje ter podlage in podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka.

Na podlagi koncesijskega odloka bo objavljen javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v občini Radovljica za program ginekologije, ker bo sedanji koncesionarki zaradi njene upokojitve koncesija prenehala.
Zaradi zakonske spremembe je občinski svet razveljavil spremembo odloka o ustanovitvi Vrtca Radovljica glede sestave sveta vrtca, v katerem bodo ponovno trije predstavniki ustanovitelja, pet predstavnikov delavcev in trije predstavniki staršev.

Območje obravnavanega osnutka odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje čistih stanovanjskih površin DV 07 – Dvorska vas Opekarna obsega zemljišče, ki leži na severovzhodnem delu naselja Dvorska vas. Pripravljen je bil na zasebno pobudo za umestitev sedmih gradbenih parcel s prostostoječimi hišami na tem območju. Osnutek bo javno razgrnjen še do 20. oktobra.

Občinski svet je sprejel še sklep o delni povrnitvi stroškov volilne kampanje za lokalne volitve 2022 in se seznanil s poročili nadzornega odbora o opravljenih nadzorih zaključnega računa občine Radovljica, razpolaganja s premoženjem občine Radovljica, v krajevnih skupnostih Ljubno in Begunje ter v javnih zavodih Turizem in kultura Radovljica, Ljudska univerza Radovljica, OŠ Antona Janša Radovljica in OŠ F. S. Finžgarja Lesce za leto 2021.
Občinska uprava je pripravila novo poročilo o izvajanju projektov participativnega proračuna 2021 – 2022 in svetnike seznanila s pripravo participativnega proračuna za obdobje 2023 -2024. Javni poziv za oddajo projektnih predlogov - Projekt za moj kraj – bo objavljen 30. septembra. Občani občine Radovljica bodo predloge lahko oddajali od 7. oktobra do 11. novembra letos, glasovanje o projektih pa je predvideno od 20. do 24. februarja 2023.

PR Občina Radovljica