vabilo

Prvo nedeljo v septembru se bo v Ribnici spet odvijala največja turistično-etnološka prireditev na slovenskem.  

Ribniški semenj vsako leto Ribnico spremeni v pravo sejemsko doživetje. Po ulicah, ki so bile še dan poprej polne avtomobilov, svoje mesto zavzamejo stojnice, ki se šibijo pod izdelki domačih ali gostujočih rokodelcev, na ta dan po ribniških ulicah lahko kupiš vse, od žlice, zobotrebcev in lesenih ter lončenih posod pa do »vseh stvari, ki si jih srce poželi«.  Na ta dan se v Ribnici čuti medsebojna povezanost, srce kraja bije v istem ritmu, odprte so vse trgovine, vse razstave, Rokodelski center Ribnica, ribniška farna cerkev sv. Štefana, v letnem gledališču se odvija zabavni program.

Kulturna vrednost Ribniškega semnja je najprej v predstavitvi veščin rokodelskih mojstrov, domače ali umetnostne obrti. Njim so namenjene lokacije po središčni zgodovinski poti, ki poteka po osrednjem trgu v Grad Ribnica in na grajsko pristavo.
Posebne umetelne in uporabne rokodelske izdelke bodo ponujali  tudi slovenski rokodelci na 22. Rokodelskem festivalu, ki se bo odvijal pred Rokodelskim centrom Ribnica.

Trg je tudi prizorišče sejemske povorke in uradnega odprtja, ko se vsako prvo nedeljo v septembru na sejmu zbere toliko obiskovalcev, da jih štejemo v tisočih in tisočih.
Kadar se zbere toliko ljudi, jim je treba seveda ponuditi še obilo dodatne ponudbe, ki se šibi na več kot 350-tih stojnicah, iz vseh vogalov pa odmevata glasba, prešeren smeh in veselo pomenkovanje.
Letos bo na semnju posebna pozornost posvečena kulinariki in kulinarični ponudbi, semanjemu vrvežu se bo namreč pridružilo tudi Vaško in etnološko društvo Hrovača s svojim Fižolovim dnem. Obiskovalci bodo lahko pokusili jedi iz posebne ribniške sorte fižola.

Veliko sveta je še za odkriti in eden od neodkritih kotičkov, ki ga je treba spoznati, je zagotovo Ribnica, še posebej na semanji dan.

Več o ribniškem sejmu na povezavi : https://www.ribniski-sejem.si/

Dobrodošli 3. septembra 2023 v Ribnici!

VIR: Občina Ribnica