Znani so rezultati prve faze javnega poziva ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru Na javni poziv Eles 3000, ki ga je objavila družba Eles v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost/MAO, je do roka oddaje 1. oktobra 2023 prispelo 21 prijav in projektov projektnih skupin, s skupaj 106 avtorji, znanstveniki in strokovnjaki iz različnih področij.

REZULTATI POZIVA
Znani so rezultati prve faze javnega poziva ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru Na javni poziv Eles 3000, ki ga je objavila družba Eles v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost/MAO, je do roka oddaje 1. oktobra 2023 prispelo 21 prijav in projektov projektnih skupin, s skupaj 106 avtorji, znanstveniki in strokovnjaki iz različnih področij.

Strokovna komisija v sestavi Barbara Mihelič, direktorica Živalskega vrta Ljubljana, mag. Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije družbe ELES, Maja Vardjan, višja kustosinja za arhitekturo in oblikovanje in v.d. direktorice MAO, Vladimir Vidmar, vodja in kustos Male galerije Banke Slovenije, Rok Žnidaršič, docent na Fakulteti za arhitekturo in podžupan MOL, je pozdravila veliko število prijav ter raznolikost skupin in projektov, ki vzpostavljajo sodelovanje med različnimi sektorji in obravnavajo problematiko biodiverzitete z različnih zornih kotov.

Pri svojih odločitvah je strokovna komisija sledila ciljem in kriterijem javnega poziva. Soglasno je za razvoj v drugo fazo izbrala tri projekte:Exploratorium, delo projektne skupine v sestavi: Miha Godec, Robertina Šebjanič, Martin Mušič, dr. Alenka Malej in UR institute.Odmrli les za živ gozd, delo projektne skupine v sestavi: izr. prof. dr. Dušan Jurc, prof. dr. Maja Jurc, Bojan Jurc, Javni zavod mala ulic in Javno podjetje Vodovod Kanalizacija Snaga d.o.o.Zemlja ni bila vedno imenovana zemlja, delo projektne skupine v sestavi: dr. Martina Modic, Brad Downey in Luka Murovec.
V močni konkurenci 106 avtorjev, znanstvenikov in strokovnjakov iz različnih področij pa je komisija izpostavila tudi dva projekta, ki bosta prejela častno pohvalo strokovne komisije. Gre za projekta:BIOpeka, delo prijavitelja Leppa in projektne skupine v sestavi: Zala Košnik, Laura Klenovšek, Lea Lipovšek, Lara Gligič, Gaja Golja in dr. Marko Ilić, inPrisluhnimo, delo prijavitelja društva Četrtek in projektne skupine v sestavi: Luka Bernik, Jure Kralj, Maša Kralj, Domen Klinc, Črt Štrubelj, Domen Svetin, Nej Bizjak, Blaž Bohinc in Maja Budna.
Več o rezultatih poziva >>

IZBOR V POSPEŠEVALNIK V kreativni pospeševalnik Crouzator izbrani štirje projekti
V petek, 18. decembra 2023, je v prostorih RIC Slovenska Bistrica potekalo uvodno srečanje za izbrane projekte poziva za pospeševalnik Crouzator: Kreativni inkubator, ki bo s sodelovanjem lokalnih ustvarjalcev iz različnih kreativnih in podjetniških sektorjev omogočal zagon novih idej, znanj, veščin, izdelkov in produkcije ter s tem prispeval k aktivaciji in razvoju lokalnega okolja.

Na poziv je prispelo 13 raznolikih prijav iz različnih kreativnih in kulturnih sektorjev, ki prepletajo sodobno, inovativno ustvarjalno produkcijo z bogato kulturno dediščino lokalnega okolja Slovenske Bistrice. Strokovna komisija v sestavi izr. prof. Rok Kuhar, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Nataša Pernat, vodja projektov, Občina Slovenska Bistrica, Niko Slavnič, podjetnik, profesor in investitor, Ajda Vernik, vodja projektov, Občina Slovenska Bistrica in mag. Anja Zorko, vodja Center za kreativnost je izbrala štiri projekte, ki so se uvrstili v program:Delavnice ustvarjanja nakita iz recikliranega aluminija, prijaviteljice Danuške Hauptman,Ko hiše oživijo, prijaviteljice Natalije Sinkovič,Vabilo v prostor skozi ilustracijo, prijaviteljice Hane Nekrep inArhitekturna inštalacija, paviljon iz prefabriciranega odpadnega aluminija, prijaviteljev Jureta Kozmusa in Hane Nekrep.
Ustvarjalci bodo s finančno spodbudo v vrednosti 3.000 EUR, specializiranimi izobraževanji in mentorskimi svetovanji Centra za kreativnost zasnovali prototipe produktov ali storitev, ki na inovativen način prikazujejo, ohranjajo, krepijo, razvijajo in valorizirajo lokalno dediščino na območju Slovenske Bistrice. Ta podpora bo omogočila, da svoje zamisli iz konceptualne faze prenesejo v prototipe ali celo produkcijo.

Več >>
RAZSTAVA Izdelovanje prihodnosti | Crafted Futures13. dec 2023–10. mar 2024 | Kapela MAO

Razstavljeni izdelki naslavljajo aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato kulturno dediščino rokodelstva in obrti kot virom navdiha in idej za sodobno, inovativno, trajnostno ter lokalno proizvodnjo, temelječo na naravnih materialih, tradicionalnih znanjih in spretnostih.
Več >>
MEDNARODNI DOGODEK Beyond GreenTorek, 23. jan 2024 | 9.00 | MAO

Zagotovite si mesto na mednarodnem dogodku Beyond Green, kjer se boste lahko na temo okoljskega oblikovanja povezali s podjetji, raziskovalnimi inštitucijami in oblikovalci, videli primere dobrih praks trajnostnih rešitev doma in v tujini ter se spoznali z možnostimi financiranja partnerskih in razvojnih projektov.
Več >>PRILOŽNOSTI
JAVNI POZIV Rezidenčno bivanje za ustvarjalke in ustvarjalce v Centru RogRok za prijave: do zapolnitve mest

Vse zainteresirane, ki živite in ustvarjate izven osrednje Slovenije ali v zamejstvu, vabimo, da se prijavite na poziv, ki prinaša dvotedensko bivanje in delo v Centru Rog. Izbranim rezidentkam in rezidentom bo poleg stanovanja na voljo tudi vseh devet proizvodnih delavnic.
Več >>
ODPRTI RAZPIS FRIEND CCIRok za prijave: 14. jan 2024
Znesek: do 50.000 EUR

Razpis ponuja finančno podporo malim in srednje velikim podjetjem (MSP) v obliki nepovratnih sredstev, namenjenih razvoju in izvajanju medsektorskih projektov, ki uvajajo inovacije na ravni izdelkov ali procesov/tehnologij, s posebnim ozirom na projekte, povezane z dvojnim prehodom.
Več >>
JAVNI POZIV re:publica 24Rok za prijave: 15. jan 2024

Prijavite svoje ideje za program festivala digitalne družbe re:publica 24! Festival v Berlinu vsako leto organizira pop-up ustvarjalni prostor s praktičnimi delavnicami, na katerih svoje delo predstavijo ustvarjalci in inovatorji. Gre za platformo, ki predstavlja nove zamisli, inovacije in vizije. Več >>
JAVNI POZIV Projekti evropskega sodelovanjaRok za prijave: 23. jan 2024

Poziv spodbuja transnacionalno sodelovanje in izmenjave med organizacijami, dejavnimi na področju kulture, da bi povečali evropsko razsežnost ustvarjanja in kroženja evropskih umetniških vsebin ter spodbudili razvoj kulturnih in kreativnih sektorjev.

Več >>
NAGRADNI NATEČAJ Wheelwright Prize 2024Rok za prijave: 4. feb 2024
Znesek: 100.000 USD

Nagrada Wheelwright harvardske Graduate School Of Design je mednarodni natečaj za nadarjene arhitekte na začetku kariere.
Zmagovalec bo prejel finančno nagrado za spodbujanje
inovativne arhitekturne
raziskave, ki temelji na medkulturnem sodelovanju in lahko pomembno vpliva na arhitekturni diskurz.

Več >>



VIR: MAO