Slovenski državni holding (SDH) je prenovil politiko upravljanja SDH, priporočila in pričakovanja SDH ter pravilnik o presoji potencialnih kandidatov za člane organov nadzora in vodenja družb s kapitalsko naložbo države

Ljubljana, 04. maja (STA) - Slovenski državni holding (SDH) je prenovil politiko upravljanja SDH, priporočila in pričakovanja SDH ter pravilnik o presoji potencialnih kandidatov za člane organov nadzora in vodenja družb s kapitalsko naložbo države. Do konca letošnjega leta namerava prenoviti še kodeks upravljanja družb s kapitalsko naložbo države, so danes sporočili iz SDH.

Politika upravljanja SDH je po navedbah holdinga pravni akt, ki vsebuje načela, postopke in merila, v skladu s katerim ravna SDH pri opravljanju svojih zakonsko določenih nalog. Dokument, ki je bil zaradi prevzema terjatev in stvarnega premoženja ob pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) deloma spremenjen že decembra lani, so letos poenotili, uskladili, strukturirali, dopolnili in celostno osvežili. Po novem politika upravljanja vključuje tudi temeljna izhodišča za glasovanje SDH na skupščinah družb, kar je bilo doslej urejeno v ločenem dokumentu.

Prav tako so dopolnili, nadgradili in optimizirali priporočila in pričakovanja SDH. S tem aktom holding družbam s kapitalsko naložbo države sporoča svoja priporočila in pričakovanja, ki jih ima do njih. Naslovljena so na vse družbe s kapitalsko naložbo države ne glede na kapitalski delež oziroma delež glasovalnih pravic države ali SDH v družbi. Družbe naj jih upoštevajo po načelu "spoštuj ali pojasni", so zapisali v SDH.

Na novo so pripravili priporočila za upravljanje korporativne kulture, upravljanje tveganj, sklepanje sporazumov o predčasnem prenehanju mandatov članov organov vodenja, zaposlitev članov organov vodenja za določen čas, odpoklic članov organov vodenja s funkcije ter smernice za pripravo pogodb o opravljanju funkcije članov organa vodenja za obvladovanje nekaterih tveganj v zvezi z odpoklici. Prav tako so na novo pripravili priporočila glede raznolikosti, pravičnosti in vključenosti ter za zagotavljanje uravnotežene zastopanosti spolov v organih vodenja in nadzora.

Prenova pravilnika o presoji potencialnih kandidatov za člane organov nadzora in vodenja družb s kapitalsko naložbo države pa je med drugim namenjena bolj transparentni ureditvi kadrovskih postopkov, ki so sedaj bolj jasno opredeljeni in uveljavljajo strožje nominacijske pogoje. Slednje še posebej velja za kandidate organov nadzora družb, ki po novi opredelitvi sodijo med zahtevne sisteme z vidika korporativnega upravljanja.

Omenjene akte upravljanja je na svoji drugi letošnji seji, ki je potekala ta teden, obravnaval tudi nadzorni svet SDH. Glede politike upravljanja je podal soglasje, z ostalima dvema pa se je seznanil.

Nadzorni svet je obravnaval tudi poročilo o upravljanju naložb v letu 2022, poročilo o izvajanju dejavnosti pooblaščenca za skladnost poslovanja in integriteto v obdobju med 1. januarjem in 31. marcem 2023 ter informacijo o poteku revizije računovodskih izkazov za poslovno leto 2022. Prav tako se je seznanil z rešitvami nadgradnje informacijske infrastrukture SDH in posameznimi upravljavskimi aktivnostmi.

VIR: Tax Fin Lex