Za vse, ki bi doma želeli pripraviti slavno Podbreško potico, smo pripravili recepte za kar tri njene različice – potico z nadevom iz suhih jabolčnih krhljev
Za vse, ki bi doma želeli pripraviti slavno Podbreško potico, smo pripravili recepte za kar tri njene različice – potico z nadevom iz suhih jabolčnih krhljev, z nadevom iz suhih hruškovih krhljev viljamovke ter nadevom iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev.
V okviru projekta Diši po domačem se na Tržnici BTC City med 19. in 24. septembrom 2022 predstavlja Kulturno društvo Tabor Podbrezje s svojo dobro poznano in slastno Podbreško potico.
Potica z nadevom iz suhih krljev, znana tudi kot »krhlova potica«, je od leta 2021 zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost iz Podbrezij. To pa ne pomeni, da je ne morete speči tudi vi, samo uradno se ne bo imenovala »Podbreška potica«. Slastna pa bo lahko vseeno!
Vas zanima več o Podbreški potici – iz katerega leta izvirajo spodnji recepti, kdo so »mojstrice peke Podbreške potice« in kaj je potrebno, da se potice imenuje »Podbreška potica«? Preberite naš članek o predstavitvi Kulturnega društva Tabor Podbrezje na naši tržnici:
Podbreške potice po spodnjih receptih so primerne za peko v potičnikih z dimenzijami: spodnji premer 19 cm, zgornji premer 26 cm, višina 10 cm.
Testo za Podbreško potico
Sestavine kvašenega testa
- 400 g bele pšenične moke tip 400
- 100 g pirine moke (gledke)
- 30 g kvasa
- 50 g stopljenega surovega masla z najmanj 82 % m. m.
- 1 žlica domače kisle smetane z 20 % m. m.
- 75 g sladkorja
- 2,5 g soli (1/2 čajnežlivčke9
- 1 celo jajce in 1 rumenjak (60-100 g)
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja (10-20 g)
- limonina lupinica polovice bio limone
- do 250 ml mleka s 3,5 % m. m.
Priprava testa
Kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom. Moka mora biti obvezno presejana. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko. Testo mora biti lahko, ne pregosto.
Vzhaja naj pri sobni temperaturi 45 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,4 cm – 0,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z nadevom.
Podbreška potica z nadevom iz suhih jabolčnih krhljev
Sestavine nadeva
- 350 g suhih jabolčnih krhljev (kosmač ali jonatan ali voščenka ali idared)
- 125 g sladkorja
- 75 g surovega masla z najmanj 82 % m. m.
- 1 rumenjak
- sneg 2 beljakov
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 1 noževa konica cimeta
- 0,5 noževe konice nageljnovih žbic
- 150-200 ml mleka (po potrebi glede na čvrstost nadeva)
- 0,2 dcl ruma
- limonina lupinica polovice bio limone
Priprava nadeva
Suhe jabolčne krhlje zmeljemo na strojček za mletje mesa (4 mm). Zmlete krhlje poparimo z mlekom in dodamo rum. Maso pustimo, da se krhlji navlažijo.
Zmesi primešamo vanilijin sladkor, sladkor, cimet, klinčke, omehčano maslo, kislo smetano, rumenjake in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.
Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 350 – 400 dag nadeva iz suhih jabolčnih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev. Z nadevom namažemo testo.
Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.
Potico v potičniku pustimo vzhajati.
Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči.
Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Podbreška potica z nadevom iz suhih hruškovih krhljev viljamovke
Sestavine nadeva
- 350 g suhih hruškovih krhljev
- 125 g sladkorja
- 75 g surovega masla z najmanj 82 % m. m.
- 1,5 žlice domače kisle smetane z 20 % m. m.
- 1 rumenjak
- sneg 2 beljakov
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 1 noževa konica cimeta
- 0,5 noževe konice nageljnovih žbic
- 150-200 ml mleka (po potrebi glede na čvrstost nadeva)
- 0,2 dcl ruma ali viljamovke ali sadjevca
- limonina lupinica polovice bio limone
Priprava nadeva
Suhe hruškove krhlje zmeljemo na strojček za mletje mesa (4mm). Zmlete krhlje poparimo z mlekom in dodamo rum ali sadjevec. Maso pustimo, da se krhlji navlažijo.
Zmesi primešamo vanilij sladkor, sladkor, cimet, klinčke, omehčano maslo, kislo smetano, rumenjake in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.
Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 350 – 400 dag nadeva iz suhih hruškovih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev. Z nadevom namažemo testo.
Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.
Potico v potičniku pustimo vzhajati.
Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči..
Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Podbreška potica z nadevom iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev
Sestavine nadeva
- 250 g suhih tepk
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
- 125 g sladkorja
- 75 g surovega masla z najmanj 82 % m. m.
- 1,5 žlice domače kisle smetane z 20 % m. m.
- 1 rumenjak
- sneg 2 beljakov
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 1 noževa konica cimeta
- 0,5 noževe konice nageljnovih žbic
- 1 l vode (po potrebi glede na čvrstost nadeva)
- 180 g gozdnega medu (3 žlice)
- 0,3 dcl viljamovke ali sadjevca
- limonina lupinica polovice bio limone
Priprava nadeva iz suhih tepk
Suhe tepke operemo in jih damo kuhati v 1 l vode, ki smo ji dodali 3 žlice medu. Vre naj eno uro. Tepke odcedimo in ohladimo. Ohlajene tepke očistimo pečka in trdih delcev. Tepke zmeljemo na strojček za mletje mesa (4 mm). Tepkam dodamo še 100 g mletih jabolčnih krhljev.
Penasto umešamo maslo, rumenjak, začimbe, limonino lupino in sadjevec ali viljamovko. Vse temeljito premešaš in dodamo zmlete tepke in suhe jabolčne krhlje. Nato dodamo kislo smetano in sneg dveh beljakov. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.
Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 250 – 300 g nadeva iz suhih tepk in 100 g suhih jabolčnih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev. Z nadevom namažemo testo.
Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.
Potico v potičniku pustimo vzhajati.
Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči.
Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Po sestavine, uporabljene v zgornjih receptih, vabljeni na Tržnico BTC City. V notranjem delu tržnice vas naši ponudniki pričakujejo z jajci, moko, mlečnimi izdelki in medom, ki jih boste potrebovali za pripravo Podbreške potice.
PR: BTC