Višek predpustnega in pustnega dogajanja bo 26. pustna povorka Pust je pršu v nedeljo, 19. 2 2023, od 14. ure, po ulicah Ilirske Bistrice!

Višek predpustnega in pustnega dogajanja bo 26. pustna povorka Pust je pršu v nedeljo, 19. 2 2023, od 14. ure, po ulicah Ilirske Bistrice!

Ilirska Bistrica, 13. 2. 2023 - Pust je pršu v Ilirsko Bistrico in bo ta vikend veselo razgrajal. V soboto, 18. 2.2023, od 16. ure, se bodo otroci in otroci po duši zabavali in ustvarjali na otroškem pustnem rajanju v parku Nade Žagar. Izbrali in nagradili bodo najbolj izvirno družinsko pustno masko. Za večerno vzdušje bosta poskrbela ansambla Akordi in Direkt, ki bosta od 21. ure naprej pod šotorom v parku zabavala staro in mlado.

Vrhunec pusta bo v nedeljo, 19. februarja 2023 od 14. ure dalje, ko bodo ulice Ilirske Bistrice zavzele tradicionalne pustne »šjme« in ostale skupine, ki prihajajo od blizu in daleč. Letos se bo v povorki predstavilo 26 skupin. Zagotovo ne bodo manjkali škoromati, ki so najstarejši še živ pustni običaj v tem delu Evrope in izjemna kulturna dediščina v svetovnem merilu Maske se delijo na dobre in slabe, s Kleščarjem, čuvajem noči na čelu. Škoromati, kulturni pustni običaj z obrobja Brkinov in Čičarije, so najbolj divji in privlačen del znamenite pustne povorke po ulicah Ilirske Bistrice, ki vsako leto vključuje tudi druge etnološke maske iz okolice, pa tudi sodobne, zabavne in aktualne šeme. Da pa jim ne bo v Ilirski Bistrici preveč mraz, jih bo v šotoru po koncu povorke ogrel ansambel Osminka. Med rajanjem bo poskrbljeno za ponudbo hrane in pijače. Nedeljsko pustno dogajanje je za vse obiskovalce brezplačno, zato lepo vabljeni!

Bistriške pustne šeme so zanimive tudi širše. V Slovenskem etnografskem muzeju je namreč na ogled priložnostna pustna razstava Vrbišće šjeme, ki je na ogled med 8. februarjem in 19. marcem 2023. Vrbišće šjme so pustna skupina z okoli šestdesetimi liki iz vasi Vrbica pri Ilirski Bistrici. Kot so zapisali ob razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju se liki se delijo na bele ali gosposke šeme in na črne šeme ali podložnike. Najprepoznavnejša in po nastanku najstarejša lika sta beli in črni lovec (louc). Najstarejši znani ohranjeni dokument o pustnih likih iz Vrbice je fotografija iz leta 1935, ko so šeme obiskale Ilirsko Bistrico. Takrat je skupina štela 28 likov, sodelovali pa so lahko le moški. Po drugi svetovni vojni so pustovanje obnovili, leta 1968 pa so vanj vključili tudi ženske. Več informacij se nahaja na povezavi www.etno-muzej.si/sl/razstave/vrbisce-sjme.

Pustno dogajanje so v Ilirski Bistrici začeli s Kulinaričnim pustnim vikendom, ki se je ravnokar zaključil. V soboto, 11. februarja, in nedeljo, 12. februarja, so si obiskovalci lahko razvajali brbončice v gostilni Erna v Račicah, na kmečkem turizmu Jenezinovi na Ratečevem Brdu, v gostilni Skok na Baču in v Ilirski Bistrici v gostilni in pizzeriji Triglav, v Park Seventeenu ter v gostilni in pizzeriji Škorpion. Tako kot že nekaj let poprej, so namreč pripravili posebno pustno ponudbo, ki je tradicionalno oziroma tematsko obarvana.

Že v četrtek, 9. 2. 2023, pa so Škoromati iz Podgrada obiskali Festival pusne hrane na Bregih pri Matuljah, kjer so izmenjali navade in običaje iz kuhinje in predstavili bistriške avtohtone maske. Dobro obmejno sodelovanje med občinama Ilirska Bistrica in Matulji se razvija še naprej.

VIR: TIC Ilirska Bistrica