Neto proizvodnja električne energije v Sloveniji je septembra znašala 1053 gigavatnih ur (GWh), kar je za 20 odstotkov več kot oktobra in 36 odstotkov več kot novembra lani.

Ljubljana, 27. decembra - Neto proizvodnja električne energije v Sloveniji je septembra znašala 1053 gigavatnih ur (GWh), kar je za 20 odstotkov več kot oktobra in 36 odstotkov več kot novembra lani. Proizvodnja v hidroelektrarnah je bila za 79 odstotkov, v termoelektrarnah za 180 odstotkov in v jedrski elektrarni za 46 odstotkov večja kot pred enim letom.

Večji proizvodnji elektrike v termoelektrarnah je sledil tudi porast porabe goriv. Skupna poraba goriv je bila za 172 odstotkov večja kot pred enim letom, je danes objavil državni statistični urad.

Slovenija je novembra uvozila 863 GWh, izvozila pa 790 GWh električne energije. V primerjavi s prejšnjim novembrom je bil uvoz za 17 odstotkov manjši, izvoz pa za 22 odstotkov večji.
Gospodinjstva so novembra porabila 301 GWh električne energije, poslovni subjekti pa 598 GWh, pri čemer je poraba v področju dejavnosti izobraževanje znašala 17 GWh. Ljubljana je bila edina občina z več kot 10-odstotno porabo električne energije v omenjeni dejavnosti, obsegala je 26 odstotkov.

Statistiki so novembra zaznali povečanje oskrbe z zemeljskim plinom za 41 odstotkov, črnim premogom in antracitom za 12 odstotkov, dizelskim gorivom za 10 odstotkov, koksom za osem odstotkov in utekočinjenim naftnim plinom za pet odstotkov.

Na drugi strani so zabeležili zmanjšanje oskrbe z ekstra lahkim kurilnim oljem za 29 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 22 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za 22 odstotkov in motornim bencinom za 11 odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim novembrom so porasle količine oskrbe z rjavim premogom in lignitom za 657 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 36 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 24 odstotkov, črnim premogom in antracitom za 17 odstotkov in zemeljskim plinom za pet odstotkov.

VIR: STAkrog