27. 9. 2023 ob 9.00 do 29. 9. 2023 ob 17.00

 27. 9. 2023 ob 9.00 do 29. 9. 2023 ob 17.00
 Cankarjev dom, Ljubljana

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo tudi letos sodelovalo na Festivalu tretjega življenjskega obdobja (F3ŽO). Rdeča nit letošnjega nastopa ministrstva na festivalu je promocija telesne dejavnosti starejših in predstavitev možnosti za aktivno preživljanje časa v povezavi s turistično outdoor ponudbo v domačem okolju.

Na razstavnem prostoru ministrstva bo ves čas trajanja festivala od 9. do 18. ure (razen v petek do 17. ure) možno opraviti individualne meritve telesnih zmogljivosti. Celotna obravnava posameznika, ki predstavlja meritev in kratek individualni posvet, traja približno 15 minut. Meritve bosta pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) – Združenje športnih zvez (ZŠZ) izvajala dva usposobljena strokovnjaka s področja kineziologije.

Izvesti bo možno naslednje meritve:

  • ročni stisk dinamometra (absolutna moč celega telesa),
  • test ravnotežja,
  • dotikanje plošče z roko,
  • zmogljivost vstajanja s stola (test moči mišic nog).
Na podlagi meritev bodo oblikovana priporočila, kaj lahko posameznik sam stori za izboljšanje svoje telesne zmogljivosti in zdravstvenega stanja ter s tem posledično pozitivno vpliva na kvaliteto svojega življenja. Vsak udeleženec bo ob koncu meritev prejel izpis rezultatov z individualnimi nasveti in možnostmi za telesno dejavnost, s strani Slovenske turistične organizacije (STO) pa tudi manjše priložnostno darilo. Izvajalec meritev in svetovanja bo Arcus Medici – Ambulanta družinske medicine Žiri.

Na razstavnem prostoru bo Slovenska turistična organizacija delila tudi informacije in promocijski material o možnostih za aktivno preživljanje časa starejših v naravi, na kolesarskih in pohodniških poteh po celotni Sloveniji.

V četrtek, 28. septembra 2023, od 9.30 do 10.30 bo v dvorani M4 potekalo predavanje z naslovom Z gibanjem ohranimo neodvisnost tudi v tretjem življenjskem obdobju. Na dogodku bo asistentka dr. Petra Prevc, Fakulteta za Šport, Univerza v Ljubljani na poljuden način predstavila biološke spremembe, ki jih prinaša staranje in razložila, kako staranje vpliva na naše motorične sposobnosti, ki so nadvse pomembne za vsakodnevna opravila. Hkrati bo predavateljica predstavila priporočila za vadbo, principe razvoja posameznih gibalnih sposobnosti in prikazala nekaj praktičnih primerov vaj, s katerimi lahko izboljšamo svoje sposobnosti in kvaliteto življenja tudi v pozni starosti.

Dogajanje na razstavnem prostoru bomo dodatno popestrili s primeri dobrih praks iz naših lokalnih okolij in področja športa:

  • v sredo, 27. septembra 2023, se nam bo od 10. do 15. ure bo s športno in turistično ponudbo po katastrofalnih poplavah avgusta letos predstavila Občina Črna na Koroškem
  • v četrtek, 28. septembra 2023, bo od 12. do 15. ure potekala predstavitev turistične destinacije Rogla Pohorje in njihove ponudbe za preživljanje trenutkov v naravi ali termah.
  • v petek, 29. septembra 2023, se nam bosta od 10.30 do 12. ure na razstavnem prostoru pridružila Simon Jurmić, predstavnik Društva Šola zdravja ter Žiga Sodržnik, predstavnik Športne unije Slovenije. Oba bosta predstavila programe in aktivnosti, ki spodbujajo ter skrbijo za telesno dejavnost starejših.

VIR: MGTŠ