FESTIVAL OKUSI VIPAVSKE – KO ZADIŠI PO RAJSKI DEŽELI
FESTIVAL OKUSI VIPAVSKE – KO ZADIŠI PO RAJSKI DEŽELI
Okusi Vipavske niso le festival, so poklon bogati vinarski in kulinarični tradiciji Vipavske doline. Vsako leto, od sredine aprila pa do sredine maja, se rajska dolina, kot mnogi radi rečejo Vipavski dolini, prelevi v raj za gurmane, ki se lahko prepustijo razvajanju z vrhunskimi vini in s slastnimi jedmi. Festival Okusi Vipavske poteka v čudovitem okolju dvorca Lanthieri v Vipavi, kjer sicer domuje Univerza v Novi Gorici. Ljubitelji okusnega boste na svoj račun prišli v nedeljo, 19. maja in v ponedeljek, 20. maja, tisti, ki najbolj prisegate na kulinarične užitke pa lahko svoje brbončice že danes razvajate v kar devetnajstih restavracijah širom Vipavske doline, saj poteka, ravno tako tradicionalni, Kulinarični mesec Okusi Vipavske.
Festival vina in kulinarike
Okusi Vipavske je festival, ki se tradicionalno odvija v nedeljo in ponedeljek v poslopju Lanthierijevega dvorca. Dejstvo, da v teh prostorih domujeta tudi Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici ter Vinarski muzej, pa daje festivalu še poseben pečat. Na dogodku se predstavijo številni vinarji iz Vipavske doline, ki ponujajo pokušino svojih vrhunskih vin.
Festival je namenjen najširšemu krogu obiskovalcev, ki se zgolj navdušujejo nad okusi, pa tudi strokovnjakom, ki si želijo poglobljen pogled v teme o vinu. Svoja vina bo letos v okušanje ponudilo 38 vipavskih vinarjev in kleti. Z vami bodo: Batič, Deci, Fedora, Grof, Guerila, Jamšek 1887, Kosovel, Barkola, Cigoj, Lavrenčič, Mihelj, Pasji Rep, Burja, Ferjančič, Rouna, Svetlik, Zoria, Sutor, Tomas, UNG, UOU, Benčina, Bizjak, Bric, Dornberg, Koglot, Krapež, Saksida, Sveti Martin, Štrancar, Vidus, Zgonik, Marc, Miška, Žorž, Santei, Ranarum in Vipava 1894.
Festival bogati tudi Vipavska tržnica, polna okusne kulinarike in ostalih izdelkov, ki nastajajo izpod rok domačih pridelovalcev. Tržnica razvaja obiskovalce z jedmi, pripravljenimi iz svežih, sezonskih sestavin, ki odražajo bogato gastronomijo regije. Od tradicionalnih jedi, kot so jota in polenta z zeljem, do sodobnih interpretacij lokalnih klasičnih jedi. Letos boste tako lahko spoznali Dediščinsko domačijo Pedrovo, Sirarstvo Orel, Golden ring sire, Katrno kmetijo, Mesnine Ilc, Mesnine Peloz, MaQfino, Kmetijo Ronki, Božičeve 1847, Kmetijo Pr Nežnih, Oljčno olje Oratona, Čebelarstvo Medard in Pivovarno Pelicon.
Ponedeljkove festivalske ure so za odtenek še okusnejše, saj so namenjene vinsko kulinaričnemu doživetju Bogastvo okusov, ko se lokalni vinarji povežejo z izbranimi gostinci in ustvarijo kombinacije, ki so zares pravo bogastvo okusov. Na vsakem krožniku boste okušali tradicionalne vipavske jedi in lokalne sestavine, ki jih navdihujejo inovativnost in pridih sodobnih trendov.
Masterclass Okusi Vipavske – za tiste, ki želijo in pričakujejo več
Drugi festivalski dan, ponedeljek, malce več pozornosti namenja strokovni javnosti, ki si želi globlji uvid v trenutne vinske sloge Vipavske doline. Tudi letos festival gosti Masterclass Okusi Vipavske, ki bo potekal v čarobni Avli Magna v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Na dogodku bodo udeleženci skozi vodeno degustacijo mednarodno uveljavljenega Roberta Gorjaka spoznavali značilnosti določenih sort vin in njihove potenciale izbranih vipavskih vinarjev ter tako širili svoja znanja. Delavnica je namenjena strokovni javnosti, kot so gostinci in vinski trgovci.
Robert Gorjak bo udeležence popeljal med zanimive zgodbe tistih vipavskih vinarjev, ki so si izbrali to težko pot, in med pokušino vzorcev prikazal, kako pester, raznolik in kakovosten nabor tovrstnih vin lahko najdemo v Vipavski dolini. Na delavnici bomo skupaj definirali, kaj pomeni ekološko, biodinamično, naravno, oranžno in nefiltrirano, razbili kakšen mit, se dotaknili neupravičenih pričakovanj pivcev, pa tudi miselnih pasti, v katere se lahko ujamejo vinarji. Večina vzorcev bo belih, saj, kot pravi Robert Gorjak, bela vina, še posebej bele zvrsti, predstavljajo najbolj avtentičen in prepričljiv obraz Vipavske doline.
Kulinarični mesec najboljših okusov rajske doline
Posebni meniji, ki so jih posebej za kulinarični mesec pripravili lokalni mojstri kulinarike, vključujejo sezonske jedi, ki jih navdihuje lokalno izročilo. Pripravljene so iz lokalnih sestavin, pogosto iz ekološke pridelave. Lokalni tradiciji sledi tudi vinska spremljava, sestavljena tudi iz ponudbe vinarjev Vipavske doline, ki se predstavljajo na Festivalu vina in kulinarike Okusi Vipavske. Letos lahko v Kulinaričnem mesecu obiščete kar 19 restavracij v Vipavski dolini, ki svojim gostom ponujajo posebej izbrane okuse jedi ter prave vipavske jedilnike.
Kulinarično pot lahko začnete v okolici Nove Gorice, in sicer v Restavraciji Grad Kromberk s chefom Alešem Šibavom, Ošteriji Žogica s chefom Matejem Vodanom, DAM boutique hotel & restaurant s chefom Urošem Fakučem ali v Restavraciji Primula s chefom Jožefom Žabarjem.
V osrednjem delu doline se lahko prepustite kulinaričnemu razvajanju v Turistični kmetiji Arkade s chefom Rokom Rupnikom, v Turistični kmetiji Saksida s chefom Markom Bolčino, v Gostilni Termika s chefom Aleksandrom Mladovanom ali v Gostilni Sivi Čaven s chefinjo Jasmino Črv Čermelj. Tudi v Vipavi in njeni okolici je veliko ponudnikov gastronomskih užitkov, kot so Gostilna Podfarovž s chefom Denisom Ibrišimovićem, Gostilna in vinoteka Faladur s chefom Timotejem Cizljem, Gostilna Krhne s chefom Filipom Ferjančičem, Gostilna picerija Anja s chefinjo Anjo Paljk Fabjan, Majerija s chefom Matejem Tomažičem, Gostilna Pri Lojzetu na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem ter Restavracija Na Žagi s chefom Aleksom Semeničem.
Če se nahajate v bližini Ajdovščine, pa priporočamo obisk Gostilne pri izviru Hublja s chefom Tomažem Pižentom ali na višjih obronkih Vipavske doline, kjer najdete Penzion Sinji vrh s chefinjo Irmo Vidmar.
V okolici Branika svetujemo postanek za nepozabno razvajanje brbončic v Ošteriji Branik s chefinjo Patricijo Furlan ali na Ekološki turistični kmetiji Toncevi s chefom Markom Smerajcem.
Meniji so cenovno dosegljivi vsakomur, saj si boste vipavsko joto in štruklje privoščili že za 13 €, najbolj zahtevni gurmani pa bodo za 110 € navdušeni nad nepozabnim kulinaričnim presežkom. Vsak meni lahko obogatite z izbrano spremljavo vrhunskih vipavskih vin, ki bodo predstavljena na letošnjem festivalu.
Ste ljubiteljica ali ljubitelj sladoleda?
Posebnost Kulinaričnega meseca so tudi domači sladoledi Okusi Vipavske, narejeni iz lokalnih sestavin, ki jih v tem mesecu v Vipavski dolini ponujajo priznane slaščičarne. Sladolede Okusi Vipavske, sladke in izvirne kreacije iz lokalnih sestavin, bodo ponujale priznane slaščičarne in bodo pika na i spomladanskem kulinaričnemu potepu po Vipavski dolini. Kepice sladoleda si v mesecu maju lahko privoščite v Slaščičarni Ajdovščina, baru Marjanca v Vipavi, Vogal Baru v Novi Gorici, v Sladoledarni Karamela v Novi Gorici, sladolednem vrtu Bambola v Ajdovščini ali pa v slaščičarni Cukr, prav tako v Ajdovščini.
Eko okusi Slovenije
Festival Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline v letošnjem letu poteka pod okriljem projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE. V tem projektu, v katerem sodeluje en hrvaški in 18 partnerjev znotraj štirih slovenskih lokalnih akcijskih skupin, so se na nivoju LAS Vipavska dolina povezali Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, ekološki kmet Kristijan Vidmar s Sinjega vrha in podjetje Okusi d.o.o., ki ga vodi chef Tomaž Kavčič. Temeljno vodilo je dvig prepoznavnosti produktov lokalne ekološke pridelave in predelave preko njihove uporabe v vrhunski kulinariki in preko ponudbe v specializiranih lokalnih trgovinah.
Okusi Vipavske so zagotovo nepozabno doživetje za vse, ki cenite dobro hrano, vrhunska vina in pristno gostoljubnost. To je praznik vseh čutov, ki bo navdušil tako poznavalce kot tudi tiste, ki šele odkrivajo bogastvo vipavske kulinarike. Kakovost namreč ni nikoli naključje. Tesno sodelovanje med lokalnimi ponudniki in kuharskimi mojstri, ki imajo filozofijo "z vrta na krožnik" dobesedno v krvi, postavlja Vipavsko dolino v sam vrh slovenske gastronomske ponudbe.
Obiščite Vipavsko dolino v najlepšem letnem času. Naj vas očarajo čudovita narava, razkošje izjemnih okusov in prijazni prebivalci. Festivalsko vstopnico v vrednosti 35€ lahko kupite na samem dogodku, velja za en dan, ob tem pa vam brezplačno pripada tudi kulinarični kupon.
Festival Okusi Vipavske je praznik. Dvignimo čaše!
VIR: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina