Gradnja novega muzeja sodobne umetnosti na Bledu se zaključuje, investitorje pa skrbi, da zaradi dolgotrajnih postopkov pri sprejemanju sprememb občinskega prostorskega načrta ne bodo mogli pravočasno urediti okolice muzeja. Predlog je po javni razgrnitvi sedaj v fazi pridobivanja soglasij nosilcev urejanja prostora.

Gradnja novega muzeja sodobne umetnosti na Bledu se zaključuje, investitorje pa skrbi, da zaradi dolgotrajnih postopkov pri sprejemanju sprememb občinskega prostorskega načrta ne bodo mogli pravočasno urediti okolice muzeja. Predlog je po javni razgrnitvi sedaj v fazi pridobivanja soglasij nosilcev urejanja prostora.

Muzej, v katerem bodo na ogled dela svetovno znanih umetnikov, ki jih že tri desetletja zbirata Igor in Mojca Lah, je v zaključni gradbeni fazi. Sledila bosta notranje opremljanje in postavitev zbirke, so za STA pojasnili v Muzeju Lah, kakršno bo uradno ime muzeja sodobne umetnosti.

Otvoritev muzeja bi bila lahko v roku leta dni, vendar pa bi bilo treba pred tem ustrezno urediti tudi dostop, okolico, muzejski park in parkirišče, ki je potrebno za pridobitev uporabnega dovoljenja. “Težko si predstavljamo svečano otvoritev muzeja in njegovo delovanje, če ne bo imel urejenega parkirišča in če okolica ne bo urejena. To so osnove,” so izpostavili v muzeju.

Kot so dodali, bo treba prenoviti tudi dostopno cesto, katere naklon in traso je treba prilagoditi načrtom, ki so bili usklajeni in dogovorjeni ob začetku projektiranja muzeja. Potrebno je tudi urejeno parkirišče za obiskovalce, ki ga mora v skladu z dogovorom zagotoviti občina. Blejski župan Anton Mežan je pojasnil, da bo občina zagotovila 49 parkirnih mest 300 metrov od muzeja, na območju Infrastrukture Bled.

Glede nekaterih odprtih vprašanj o ureditvi okolice muzeja pogovori med županom in Muzejem Lah še potekajo. Na obeh straneh so prepričani, da bodo našli rešitve v dobro kraja in muzeja, za katerega se strinjajo, da predstavlja pomembno dodano vrednost Bledu in da potrebuje urejeno okolico.

Investitorji v okolici muzeja načrtujejo park in manjši trg, vendar pa je za ureditev nujno potrebna prekvalifikacija določenih parcel, torej sprejem sprememb občinskega prostorskega načrta (OPN), za katerega se v Muzeju Lah bojijo, da je časovno še precej oddaljen, čeprav je občina s postopkom začela že leta 2016.

“Z županom smo v korektnih odnosih, nas pa skrbijo počasni postopki, ki posledično odmikajo odprtje muzeja,” so poudarili v Muzeju Lah in dodali, da se sprejem sprememb OPN napoveduje že od prejšnjega leta, a še vedno nič ne kaže, da bi končni predlog kaj kmalu lahko šel na sejo občinskega sveta. Bojijo se namreč, da bi se zapletlo pri pridobivanju soglasij nosilcev urejanja prostora za nekatere druge projekte, vključene v predlog sprememb OPN.

Osnutek sprememb OPN je bil pripravljen konec leta 2019. Temu je sledila pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora, pri čemer so na občini oktobra 2022 dobili tudi odločbo, da celovita presoja vplivov na okolje ni potrebna. Decembra 2022 je bil osnutek dopolnjen. Sledila je javna razgrnitev, ki se je končala aprila lani. Stališča do pripomb in predlogov je občina objavila 9. aprila letos.

Kot je za STA povedal blejski župan Anton Mežan, je občinska uprava sedaj opravila svoje. Predlog OPN je šel v pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora. “Od nekaterih smo že dobili pozitivna mnenja, nekateri sprašujejo za dodatne informacije, od nekaterih žal še ni odziva. Ampak mi ne stojimo križem rok, temveč jih kličemo in priganjamo,” je dejal župan.

Pojasnil je, da če bi se vsi soglasodajalci držali rokov, bi imeli vsa mnenja že do konca tega meseca. Vendar tega ne more zagotoviti. “Žal se vsi ne držijo rokov tako, kot se jih moramo mi,” je dejal Mežan, ki upa, da bodo soglasja vseeno prejeli v kar najkrajšem možnem času.

Tako zatem bodo, kot je napovedal, sklicali izredno sejo občinskega sveta in spremembe OPN potrdili. Prepričan je, da bo to le še za formalnost, saj so ostale faze postopka opravili že na prejšnjih sejah. “Tako bomo lahko mi kot občina in vsi investitorji šli novim korakom naproti,” je izpostavil Mežan, ki je prepričan, da bo OPN vsekakor sprejet še letos.

Od sprejetja sprememb OPN je odvisna vrsta projektov, med drugim tudi največji občinski projekt prihodnjih let, to je izgradnja nove oziroma rekonstrukcije obstoječe blejske osnovne šole, poleg tega pa tudi različni projekti urejanja prometne infrastrukture in investicij v turistične kapacitete.

VIR: Megafon