napovednik

Predstavitev

znanstvene monografije Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

Četrtek, 12. 10. 2023 I 18.00 I MAO

Pogovor z avtoricama monografije Špelo Šubic (MAO) in dr. Barbaro Predan (UL ALUO) bo vodila novinarka Iza Pevec.

Avtorici sta se pri pisanju knjige opirali tako na dostopno zgodovinsko gradivo kot osebno korespondenco oblikovalke, ki obsega 123 pisem. Janja Lap je bila ženska nemirnega duha, ki se ni podrejala ustaljenim družbenim normam in pričakovanjem svojega časa ne v domovini in ne v tujini. Zagovarjala je žensko enakopravnost na vseh področjih življenja, pri delu pa je izbirala oblike, ki izpostavljajo notranjo moč materiala in ne njegove krhkosti.

Janja Lap: »Nikdar ne delam kelihov na tankih podstavkih, v katerih vidim izrazito neproporcionalnost. Spominjajo me na nestabilne ženske, ki lovijo ravnotežje na visokih petah.«

Špela Šubic in Barbara Predan slovenski javnosti prvič predstavita do danes povsem prezrto znanstvenoraziskovalno delo Janje Lap na področju oblikovanja, za katero je še posebej fascinantno, da korenini v pionirskem obdobju raziskovanja v oblikovanju v Veliki Britaniji. Poudarita njeno sposobnost načrtovanja kompleksnih sistemov in pristopov k družbenim problemom kot je denimo organizacija bolnišnične prehrane ter delo na področje industrijskega oblikovanja za tedaj paradno visokotehnološko podjetje Iskra. Pojasnita, da je Janja Lap s svojimi raziskavami v šestdesetih letih 20. stoletja za vsaj trideset let prehitela slovenske oblikovalce na področju storitvenega ter okolju prijaznega in trajnostno naravnanega krožnega oblikovanja, ki danes v svetu sodi med glavne vidike sodobnega življenja v družbi, le da tega vse doslej sploh nismo opazili.

Knjiga o življenju in delu Janje Lap predstavlja prvo monografsko poglobljeno znanstveno študijo o kaki slovenski ustvarjalki na področju arhitekture in oblikovanja pri nas.

Knjiga je izšla v založništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter društva Pekinpah.

 

Kulturni bazar v regiji I Arhitektura je lahko tudi igriva

Delavnica I 12. 10. 2023 I Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Martinčev trg, Koper I 10.30–11.30

Izvajata: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura in Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Celodnevno strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2023 bo tokrat potekalo v Gledališču Koper in na drugih prizoriščih v mestu, kjer se bo odvilo več kot trideset dogodkov z vseh področij kulturno-umetnostne vzgoje. Med njimi bo tudi interaktivna delavnica za osnovne šole Arhitektura je lahko tudi igriva v izvedbi Centra arhitekture Slovenije in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Arhitektura nas obdaja vsak dan, ne moremo se ji izogniti in prav zato je tako zelo pomembno, kakšna je in kakšen odnos imamo do nje. S tem vas želimo navdihniti, da bi skozi izkustvene delavnice tovrstno znanje implementirali v izobraževalni proces. Spoznali bomo izbrane primere dobrih praks neformalnega izobraževanja o urejanju odprtega prostora, o arhitekturi in oblikovanju. Predstavitve bodo ponujale različne možnosti povezovanja in načrtovanja novih projektov. Primeri kakovostnih ustvarjalnih projektov in drugih akcij bodo poudarili pomen ozaveščanja, vzgoje in izobraževanja o kulturi bivanja, trajnostnem razvoju, urejanju prostora in arhitekturi. Z upoštevanjem učnega načrta in snovi za določen razred so izkustvene delavnice programa Igriva arhitektura in izobraževalni programi Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) prilagojeni za vse stopnje osnove šole ter lahko dopolnjujejo snov različnih predmetov od likovne umetnosti do zgodovine, hkrati pa poskušajo arhitekturo zanimivo in igrivo približati učencem.

Spoznali bomo, zakaj je vse to nujno potrebno za trajnostno naravnan prostorski razvoj, kako se posamezniki vključujemo v razvoj prostorske kulture ter kako to vpliva na sprejemanje naših osebnih odločitev o načinih in kulturi bivanja. Udeleženci bodo skozi predstavitve in razpravo spoznali nove in zanimive dejavnosti, ki so potekale v različnih ustanovah po Sloveniji in v tujini. V MAO bodo učenci lahko skozi razstave spoznavali pomembno kulturno dediščino in se srečali z izvirnim gradivom, z muzealijami in muzejskimi predmeti iz arhitekture, oblikovanja in fotografije ter ga ob ustvarjalni igri na novo osmislili in aktualizirali. Nova spoznanja bodo lahko odlična osnova za načrtovanje podobnih dejavnosti in nova partnerstva.

Program Igriva arhitektura se z izkustvenimi delavnicami izvaja po osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Program kulturnega bazarja

Razstava
Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023, MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, dr. Barbara Predan, UL ALUO

Vljudno vabljeni na ogled monografske razstave o arhitektki in oblikovalki Janji Lap (1929–2004). Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

MADE IN Dialogues: Sea Sources I MADE IN dialogi: Morski viri

13.10.2023 I 11.00. in 17.00 I Filodrammatica, velika dvorana, Korzo 28/1, Rijeka

Seminar, ki ga v okviru projektu MADE IN - platforma za sodobno rokodelstvo in oblikovanje, pripravlja partnerska organizacija Drugo more, bo posvečen raziskovanju odnosov med naravo in človeškimi dejavnostmi. Prvi panel bo posvečen naravnim virom, ki se uporabljajo v gradbeništvu, in načinom kako so lahko materiali in tradicionalne tehnike uporabni v sodobnem svetu. Dotaknili pa se bodo tudi problematike krčenja lokalnega gozda. Medtem bodo na drugem panelu obravnavali morje kot privlačno silo v turistični industriji, ki tako obalo kot morje spreminja v kratkotrajne užitke.

Več o programu seminarja
 

TRIENALE ROKODELSTVA

Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

26. - 19.11.2023 I Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Kustosinje razstave: dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan
Pokrovitelja: Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo RS

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost, prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja. V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo na ogled do 19. novembra 2023.

Partnerji projekta: Koroški pokrajinski muzej, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Center za kreativnost, Distributed Design, Evropska unija, Koroška galerija likovnih umetnosti, Podjetniški center Slovenj Gradec, Center Rog, Ministrstvo za kulturo.

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO

Kapela MAO I Razstava je podaljšana do 1. novembra 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>

28. BIENALE OBLIKOVANJA (BIO28) BO KURIRALA ALEXANDRA MIDAL

November 2024 – April 2025
Kustosinja: Alexandra Midal
Asistentka kustosinje: Emma Pflieger

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z veseljem sporoča, da bo kustosinja in profesorica Alexandra Midal kurirala 28. Bienale oblikovanja (BIO), najstarejši bienale oblikovanja v Evropi. BIO, ki bo leta 2024 praznoval 60. obletnico, organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK). BIO28 bo pod naslovom Dvojna agentka potekal med novembrom 2024 in aprilom 2025.

Alexandra Midal je profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi in vodja Oddelka za kritično mišljenje na Ensci-Les Ateliers v Parizu. Kot ugledna zgodovinarka umetnosti in oblikovanja združuje tako praktične kot teoretske pristope k raziskovanju in deluje kot umetnica-kuratorka, teoretičarka in filmska esejistka. V svojih raziskavah raziskuje slepe pege in sive cone zgodovine oblikovanja.
---
BIO organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost. Projekt "Center za kreativnost" sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru evropske kohezijske politike.


OTVORITVENI DOGODEK
Evropski dnevi kulture in kreativnosti
10. in 11. oktober 2023 I Univerza uporabnih umetnosti Dunaj

Center za kreativnost kot partner EIT Culture & Creativity in Kreativwirtschaft Austria vabi na Evropske dneve kulture in kreativnosti na Dunaju.

Več
Prijave

VIR: MAO