Evropska komisija za podporo EU predlaga 166 čezmejnih energetskih projektov, ki bodo pripomogli k uresničevanju evropskega zelenega dogovora.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Evropska komisija za podporo EU predlaga 166 čezmejnih energetskih projektov, ki bodo pripomogli k uresničevanju evropskega zelenega dogovora.

Evropska komisija je danes naredila še en korak naprej, da bi energetski sistem EU pripravila na prihodnost, in sprejela prvi seznam projektov skupnega interesa in projektov vzajemnega interesa. Ti ključni čezmejni infrastrukturni projekti bodo pripomogli k temu, da bo EU dosegla svoje ambiciozne energetske in podnebne cilje. Projekti bodo lahko izkoristili poenostavljene postopke za izdajo dovoljenj in regulativni postopki ter bodo lahko upravičeni do finančne podpore iz Instrumenta EU za povezovanje Evrope (IPE).

Seznam je sprejet na podlagi revidirane uredbe o vseevropskih energetskih omrežjih (TEN-E), ki odpravlja podporo za infrastrukturo za fosilna goriva in se osredotoča na čezmejno energetsko infrastrukturo prihodnosti. Vključuje projekte skupnega interesa, ki so projekti na ozemlju EU, in prvič tudi skupne projekte vzajemnega interesa, ki EU povezujejo z drugimi državami. Evropska komisija bo zagotovila, da bodo projekti hitro dokončani in da bodo lahko prispevali k podvojitvi zmogljivosti omrežja EU do leta 2030 in k doseganju cilja 42,5-odstotnega deleža OVE.
Od 166 izbranih projektov skupnega interesa in projektov vzajemnega interesa je več kot polovica (85) projektov na področju električne energije, priobalnih in pametnih omrežij električne energije. Pričakuje se, da bodo številni projekti začeli obratovati v obdobju 2027–2030. 
Na seznam so prvič vključeni projekti na področju vodika in elektrolizatorjev (65), ki bodo imeli pomembno vlogo pri omogočanju integracije energetskih sistemov in razogljičenja industrije EU, seznam pa vključuje tudi 14 projektov omrežja CO2 v skladu s cilji EU za vzpostavitev trga za zajemanje in shranjevanje CO2.

Seznam bosta sedaj pregledala še Evropski parlament in Svetu EU, ki imata dva meseca časa, da seznam sprejmeta ali zavrneta v celoti, vendar ga ne smeta spremeniti. Ta postopek se lahko na zahtevo sozakonodajalcev podaljša za dva meseca. Ko bo seznam sprejet, bo Evropska komisija sodelovala s predlagatelji projektov in državami članicami, da bi podprla hitro izvajanje tega seznama projektov v skladu z okrepljenimi ukrepi, ki so bili predlagani v akcijskem načrtu EU za omrežja.

VIR: Naš Stik