Ko začnemo na spletu z iskanjem novega telefona, se pogosto najprej ustavimo pri najboljših telefonih.

Razlogi za v uvodno trditev so povsem osnovni. Globoko v sebi si vsak izmed nas želi vsak dan uporabljati najnovejše igrače na trgu. To velja tudi izven trga telefonov. Ko kupujemo avtomobil, se radi ustavimo v višjem avtomobilističnem razredu, kot ga pravzaprav potrebujemo. Tudi pri računalnikih se pogosto zaljubimo v višje številke, ki jih obljubljajo najnovejše grafične kartice in procesorje.

Ali dejansko potrebujemo najboljše komponente, ki jih premore trg? Če telefon uporabljate za profesionalno fotografijo, upodabljanje, programiranje, oblikovanje ali druge profesionalne naloge, imate upravičljiv razlog, da posežete po najboljšem. Ostalih 99 % pa bodo vse, kar potrebujejo, našli v srednjem razredu.

Kako smo prišli do tega dejstva? Tehnologija je naša prijateljica. Kar je bilo pred nekaj leti na voljo samo v najboljših telefonih, se danes pojavlja tudi v srednjem razredu mobilne telefonije.

Zelo dobra kandidata, ki poosebljata, kaj je bistvo srednjega razreda, sta najnovejša Samsung Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G. Zakaj ravno ta dva telefona?

Katera okenčka mora pametni telefon obkljukati, da se znajde v naši košarici?

Pred nakupom je najbolje, da si ustvarimo seznam lastnosti, ki si jih želimo v telefonu in brez katerih nakupa ne bomo opravili. Najpogosteje je na samem vrhu prioritet kamera, za katero si želimo, da brez večjega napora in igračkanja z nastavitvami lahko ujamemo čudovite fotografije ali posnetke.

Če si kot prioriteto želimo dobre kamere, je na drugem mestu zmogljiv procesor, ki bo skrbel za hitro obdelavo fotografij, hiter zaklop, splošno hitro delovanje sistema in čim daljšo življenjsko dobo telefona.

Življenjska doba še zdaleč ni lastnost, ki si jo lahko proizvajalci privoščijo zanemariti. Uporabniki si želimo imeti telefone, ki bodo delovali tudi izven garancijske dobe.

Zaslon je še eno področje, kjer se telefon mora izkazati. Velikost zaslona niti tako pomembna, bolj je pomembna kakovost slike. Želimo si tudi visokih hitrosti osveževanja, kar izboljša izkušnjo tudi izven gaminga.

Samsung Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G sta netipična predstavnika srednjega razreda

Začnimo na vrhu seznama in se pomikajmo po lestvici navzdol.

Telefon je vedno z nami, v žepu ali nahrbtniku. Čez dan s kamerami na telefonu radi »škljocnemo«, kaj se dogaja okoli nas. Ko smo na kavi s prijatelji, želimo od blizu posneti podrobnosti umetnine, ki jo je natakar spretno postavil na vrh skodelice . Na sprehodu s psom (ali mačko, ne obsojamo) prav tako radi ujamemo njegove solo ali skupinske vragolije, tudi v video obliki in jih delimo z ostalimi. Zdaj ko se prebuja narava, pa vse pogosteje lahko fotografiramo neverjetne razglede ali spomladanske barve bujnih krošenj in mavričnih travnikov.

Ponoči, ko s prijatelji spotoma nehote poberemo popolne neznance in jih prisilimo, da se pridružijo našemu potepanju po barih, prav tako želimo, da se bomo naslednjega dne vsaj s telefonom lahko spomnili, kaj se je dogajalo noč prej.

Torej, sta Samsung Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G telefona, ki nam to omogočata? Ali lahko zajamemo fotografije in videoposnetke, ki jih bomo hoteli objaviti na Instagramu ali TikToku?

Čeprav je velikost senzorja zelo pomembna pri kakovosti fotografije in videa, je danes tudi največji senzor lahko le povprečen, če v ozadju niso pravilno ustrojeni pametni algoritmi za obdelavo fotografij. Kaj to pomeni?

Na primer, Samsung Galaxy A54 5G ima impresivno 50 MP glavno kamero, njegov cenejši brat pa dva milijona manj, vendar oba večmilijonska senzorja vedno spremlja še programska oprema, ki naknadno uravnoteži barve, kontrast in dinamični razpon slike.

Ko zajamemo portretno sliko našega kosmatinca, bo velik senzor iz okolja ujel čim več svetlobe in poskrbel, da bodo njegovi detajli v fokusu, Samsung programska obdelava pa bo izostrila robove, dodatno zameglila ozadje in dvignila dinamičnost barv. Končni rezultat? Portretna slika, ki jo lahko uokvirimo in postavimo nad kamin.

Pomembna je tudi lahkotnost fotografiranja. Želimo si, da enostavno vstopimo v aplikacijo kamere, kliknemo na želeni način fotografiranja, sprožimo zaslonko in v galerijo dobimo končni rezultat. To je prednost zelo čistega uporabniškega vmesnika One UI 5.1, ki je na voljo pri Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G. Na začetnem zaslonu so izpostavljeni vsi najbolj uporabljeni fotografski načini, v dodatnih nastavitvah pa najdemo še bolj posebne načine, kot so makro, profesionalni način za tiste bolj spretne prste in nočni način Nightography.

Nightography je način nočnega fotografiranja, ki ga najdemo izključno pri Samsung telefonih. Ko ga vklopimo, bosta Samsung novinca preklopila v višjo prestavo. Prilagodil se bo način zajemanja zelo omejenega vira svetlobe, način ostrenja in ostale algoritme, ki naknadno obdelajo fotografijo. To pomeni, da ko bomo želeli fotografirati prijatelja, ki se na vse pretege trudi dobiti telefonsko številko neznanke, bomo lahko z Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G tudi primerno ovekovečili njegov neuspeh. In to kljub temu, da je edini vir svetlobe za našim hrbtom.


Čudovite OLED barve

Zakaj se je Samsung odločil za AMOLED zaslone pri obeh najnovejših telefonih? Ne gre samo za privlačno oznako, ampak gre za zaslonsko tehnologijo, ki prežene dolgočasnost iz zaslonov telefonov.

Vse fotografije, ki smo jih ujeli čez dan ali ponoči, bodo na zaslonih telefonov Galaxy A54 5G in A34 5G dejansko prišli do izraza. Če boste približali fotografije, boste lahko opazili, kako dobro ta tehnologija prikaže različne barvne odtenke in kako se kontrast dobro preliva čez celoten zaslon.

Še bolj pa vse skupaj pride do izraza na posnetkih. Ko vklopimo Netflix, Youtube ali Disney+, bosta Galaxy telefona lahko na zaslonih uprizorila vizijo, kot si jo je zamislil režiser. Barve bodo globoke in z jasnimi razlikami med odtenki, črne barve pa bodo črne in ne temno sive, kar je posebnost OLED zaslonov, ki lahko v celoti izklopijo posamezne slikovne točke.

Zasloni pa imajo še eno lastnost, ki lahko izboljšajo ali pokvarijo uporabniško izkušnjo. V zadnjih letih je na pomembnosti pridobila hitrost osveževanja zaslona, ki je tudi v srednjem razredu odvrgla svoje okove. Samsung Galaxy A34 5G in Galaxy A54 5G sta tako prerasla klasično hitrost in se povzpela vse do 120-Hz osveževanja, kar pomeni, da se bo zaslon v sekundi osvežil kar 120-krat.

To je pomembno, če nočemo, da pri animacijah, prehodih ali premikanju grafičnih elementov na zaslonu opazimo nadležna zatikanja. Razliko v delovanju lahko kadarkoli tudi preverimo. V nastavitvah vklopimo 60-Hz osveževanje, ki je bolj varčno, ampak v primerjavi bo vse skupaj delovalo počasneje in manj prefinjeno. Čeprav se visoke hitrosti osveževanja najpogosteje povezuje z igranjem spletnih mobilnih iger (Call of Duty: Mobile, PUBG, Apex Legends …), so njihove prednosti enako opazne pri vsakdanji rabi.

Če želimo čim večji zaslon, bi izbrali Samsung Galaxy A34 5G. V iskanju kompaktnosti pa bi se odločili za Samsung Galaxy A54 5G. Pri obeh pa smo lahko pomirjeni, če nas pri potepanju ujame dež. Voda in prah jima ne bosta prišla do živega.

Kaj zahtevamo od procesorja?

Iz procesorja se vije življenjska kri vsakega telefona. Njegova računska moč bo ključni dejavnik pri obdelavi fotografij, splošni hitrosti telefona, gaming zmogljivosti in dolgoživosti telefona.

Samsung Galaxy A54 5G se zanaša na Exynos 1380, ki je plod razvoja Samsung inženirjev, pri Galaxy A34 5G pa se bomo zanašali na drugega največja proizvajalca čipov MediaTek.

Procesorji srednjega razreda so se v zadnjih nekaj letih prelevili v prave računske genije. Vse naše najpogostejše naloge lahko opravijo bolj ali manj v miže. Dober pokazatelj, ali ima procesor dovolj zmogljivosti, je da zaženemo trenutno najbolj grafično zahtevni igri Genshin Impact in Ni No Kuni: Cross Worlds. Če ju lahko igramo pri srednjih nastavitvah, je to znak, da pri drugih nalogah zagotovo ne bomo imeli težav z zmogljivostjo procesorja.

Lahko smo tudi optimistični, da bosta Samsung Galaxy telefona brez težav ohranila svojo zmogljivost in zanesljivost do konca življenjske dobe. Tako Samsung kot tudi MediaTek vsako leto dokazujeta, da so njihovi procesorji učinkoviti, zmogljivi in pripravljeni na dolgoletno uporabo.


Vse bolj je pomembna več kot le enodnevna baterija

Celodnevna baterija ni več pohvala, s katero bi telefon izstopal. Polnjenje je nadležno. Imamo čisto preveč naprav, za katere moramo skrbeti, da ko jih primemo v roke, ne naletimo na zloglasen simbol prazne baterije. Pametne ure, prenosniki, tablice, kamere, senzorji in še telefoni – kmalu nam bo zmanjkalo vtičnic.

Ne bi se branili, če bi dvodnevna baterija postala standard. Samsung Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G sta morda odprla novo poglavje na tem področju. V litijevem rezervoarju kapacitete 5.000 mAh se pretaka dovolj energije, da bosta telefona ob povprečni uporabi dosegla željeni dvodnevni cilj. To pomeni, da lahko poslušamo podcaste, brskamo po Instagramu ali TikToku, gledamo Youtube posnetke, igramo igre in Galaxy telefona bomo začeli polniti šele proti koncu drugega dneva. Če je to prihodnost, se je že komaj veselimo.

V nastavitvah pa običajno najdemo še nekaj funkcij, s katerimi lahko poleg pametne rabe še podaljšamo življenjsko dobo baterije. Samsung ima funkcijo Samodejna optimizacija, ki samodejno zažene telefon, ko ga ne uporabljamo. Ponoven zagon dela čudeže za sprostitev sistemskih virov. Med uporabo pogosto ne zapremo nazadnje uporabljenih programov. Ti pa v ozadju še naprej črpajo dragocene vire. S ponovnim zagonom bosta Galaxy telefona zopet prazno platno.

Pod elegantno fasado se skriva še marsikaj neodkritega

Pametni telefoni niso samo skupek strojnih komponent. Najlažji in najboljši način za izboljšanje uporabnosti telefona je izpopolnjena programska oprema.

Vsak bi se moral vsaj enkrat poglobljeno sprehoditi skozi nastavitve. Samsung Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G skrivata kar nekaj uporabnih funkcij, za katere stavimo, da prijatelji in znanci še niso slišali.

Nastavimo lahko načine in rutine, ki so unikatni za Samsung operacijski sistem One UI 5.1. Filmofili, ki pogosto hodimo v kinematografske dvorane, si lahko nastavimo posebni gledališki način, ki bo izklopil vsa obvestila in prilagodil svetlost zaslona. Tako ni možnosti, da bomo tarča jeznih pogledov ostalih obiskovalcev kina.

Galaxy telefona lahko povežemo z Windows računalnikom za lažji prenos datotek, zaslon telefon pa lahko projiciramo na zunanji monitor ali televizor. To je priročno za igranje iger na večjem zaslonu ali pa da telefon spremenimo v pretočno napravo.

Obstaja še vrsto podobnih uporabnih funkcij: izklop animacij za hitrejše brskanje, vklop Način vzdrževanja, s katerim zavarujemo osebne podatke, ko s telefonom upravlja tretja oseba ali pa možnost menjave zaganjalnika ali pa postavitev živega ozadja.

YouTube brez prekinitev in 100 GB brezplačnega prostora v oblaku

Če iščete najboljši telefon v srednjem razredu, potem morata biti Samsung Galaxy A54 5G in Galaxy A34 5G na vrhu vašega seznama. Poleg impresivne strojne opreme boste lahko dva meseca brezplačno uživali v YouTube Premium vsebini brez nadležnih oglasov. Hkrati pa vam Samsung za 6 mesecev brezplačno omogoča dostop do 100 GB prostora v oblaku Microsoft 365 Basic OneDrive. Ne zamudite te neverjetne priložnosti.

Še več informacij vas čaka na spletni strani www.samsung.com.

VIR: Računalniške novice