V Parku vojaške zgodovine je ta konec tedna kar brbotalo od pestrega muzejskega dogajanja.

V Parku vojaške zgodovine je ta konec tedna kar brbotalo od pestrega muzejskega dogajanja. Ekipa Parka je v sodelovanju s Slovensko vojsko, Policijo, Atmosferci in partnerskimi muzeji – Vojaškim muzejem Slovenske vojske, Mestnim muzejem Idrija, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Tehniškim muzejem Slovenije, Narodnim muzejem Slovenije ter Notranjskim muzejem – namreč pripravila ZgodoVikend, večdnevni muzejski dogodek, namenjen intenzivnemu spoznavanju in doživljanju zgodovine.     

Kot uvod v ZgodoVikend je v petek v muzejskem kompleksu potekala tradicionalna Vestirnga 2023, v sklopu katere je Uprava za obrambo Postojna izvedla seznanitev vojaških obveznikov generacije 2005, ki so se ob tej priložnosti – tako kot generacije nekoč – pripeljali na bogato okrašenih nabornih vozovih.  
Sobotno dogajanje je v veliki meri zaznamoval Dan odprtih vrat Vojašnice Stanislava Požarja v Pivki, ki posebej zaradi voženj tankov vsako leto privabi veliko število obiskovalcev od blizu in daleč. Pestro pa je bilo tudi v Parku, saj je bil že dopoldne organiziran voden pohod do podzemne utrdbe na Primožu, v samem muzeju pa so se čez cel dan vrstili vodeni ogledi po muzejskih razstavah. Vrhunec sobotnega dogajanja je predstavljalo odprtje nove razstave Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom »Hitreje, višje, močneje! Vrhunski šport v Slovenski vojski«, ki jo je pripravil višji kustos Vojaškega muzeja Rok Filipčič, muzejskemu namenu pa slavnostno predal slovenski olimpijski prvak v športnem streljanju in upokojeni pripadnik Športne enote Slovenske vojske Rajmond Debevec.       

ZgodoVikend se je v velikem slogu zaključil danes, v nedeljo, ko so muzejski utrip popestrile razgibane vsebine sodelujočih partnerjev. Obiskovalcem sta se kot del osrednjega programa predstavili Slovenska vojska in Policija, pri čemer so sodelujoče enote poleg statične predstavitve tehnike pripravile tudi dinamičen prikaz akcijskega delovanja na terenu. Letalska policijska enota in Gorska enota Policije sta uprizorili vajo gorskega reševanja ponesrečenca s helikopterjem, medtem ko sta Specializirana enota vojaške policije v sodelovanju s 15. polkom vojaškega letalstva ponazorila helikoptersko protiteroristično akcijo. Ljubitelje vojaške tehnične dediščine so v okviru dinamičnih predstavitev na poligonu posebej navdušile demonstracijske vožnje oklepnih vozil iz voznega dela zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Parka vojaške zgodovine. Letošnji ZgodoVikend je bil odmeven tudi zaradi sodelovanja Atmosfercev, trojice priljubljenih ustvarjalcev spletnih vsebin in enega najbolj uspešnih podcastov pri nas, ki so ob tej priložnosti pripravili srečanje v živo z junaki njihovih najbolj gledanih podcastov, vezanih na vojaško zgodovino ter vojaško tehniko. Dogajanje je popestril bogat spremljevalni program s srečanjem starodobnih vozil, vodenimi ogledi zbirk in razstav, mini knjižnim sejmom vojaškozgodovinske literature, sejmom militarij, delavnicami za otroke ter drugimi zanimivimi točkami.     
V okviru ZgodoVikenda je bila širši javnosti prvič predstavljena nova razstava o admiralu Horatiu Nelsonu, enem najbolj znanih mornariških poveljnikov vseh časov. Razstava je nastala na pobudo in s pomočjo društva The Nelson Society iz Velike Britanije ter je bila prvič postavljena v začetku septembra v Hotelu Slon ob odkritju spominske plošče, ki obeležuje dejstvo, da je slavni admiral tam prenočeval v avgustu 1800. Razstavo spremlja tudi dokumentarni film »Horatio Nelson – največji britanski admiral« (Horatio Nelson: Britain's Greatest Admiral), ki ga je pripravila družba The People Profiles

Obiskovalcem je bilo po več mesecih na ZgodoVikendu spet na ogled obnovljeno letalo IAR-93 Vultur/Orel, ki je v Park prišlo iz Romunije pred devetimi leti in je bilo, ker je zunaj, izpostavljeno vremenskim vplivom, potrebno temeljite obnove. Eksponat je obnovil Vojaški muzej Slovenske vojske.   

Vsebinski del je dopolnila tudi razstava Mestnega muzeja Idrija »1 muzej, 1000 zgodb«, s katero je idrijski muzej obeležil 70. obletnico ustanovitve, z njenim gostovanjem v muzejskem kompleksu pa se je praznovanju pridružil tudi Park. Obiskovalci so si lahko v sklopu ZgodoVikenda ogledali tudi gledališko uprizoritev Mestnega muzeja Idrija »Ne bojim se ne hudiča ne biriča! Pregon tihotapke Melhiorce«, ki je predstavila zgodbo Melhiorce, doslej najstarejše poimensko znane prekupčevalke z idrijsko čipko, in njen sodni pregon zaradi tihotapstva sredi 18. stoletja na Idrijskem.

ZgodoVikend, ki je z novo preobleko nasledil nekdanji Festival vojaške zgodovine, je ta vikend privabil v Pivko več kot 4.000 obiskovalcev. Nedeljskega dogajanja sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Poklukar in minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec. Obiskovalci so iz Parka odhajali zadovoljni, v izobilju sončnih žarkov so uživali v družbi hrumečih oklepnikov in nizkih preletov helikopterjev ter se domov vrnili bogatejši za kopico novih muzejskih izkušenj. 

VIR: PVZ, foto: Boštjan Kurent