Društvo gorske reševalne službe Radovljica in Občina Radovljica sta včeraj v prostorih občine pripravila posvet o bazah helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP).

Društvo gorske reševalne službe Radovljica in Občina Radovljica sta včeraj v prostorih občine pripravila posvet o bazah helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Na posvetu so prikazali primere organiziranosti in opremljenosti sodobnih baz HNMP in predstavili stanje v Sloveniji ter možnosti za umestitev baze HNMP na območju letališča Lesce. S prispevki so na posvetu sodelovali člana Društva GRS Radovljica Miha Avbelj in Eva Pogačar, vodja HNMP Brnik Uroš Lampičin župan Občine Radovljica Ciril Globočnik (povzetki uvodnih prispevkov so v prilogi).

Ugotavljajo, da ima obstoječi sistem helikopterskega reševanja v Sloveniji še veliko prostora za izboljšave - poleg namenskih helikopterjev tudi vzpostavitev namensko načrtovane helikopterske baze, ki bi zagotovila infrastrukturo za potrebe in razvoj helikopterskega reševanja v prihodnje. Možna lokacija nove baze je na območju letališča v Lescah in zadovolji veliko kriterijev, tako približevanje pomoči potrebnim kot umik od megle in mednarodnega letališča z omejitvami kontrole letenja. Predvsem pa bi svež začetek omogočil načrtovanje baze, povsem prilagojene potrebam reševanja, kar bi bistveno izboljšalo odzivni čas, pripravo ekipe in helikopterja, z dodanim trenažnim centrom pa še bistveno izboljšanje začetnega šolanja ekip, izboljšanje varnosti, pocenitev in ekološko sprejemljivejšo izvedbo vaj in usposabljanj ekip. Nova, namenska baza bi pomenila velik korak proti sodobni helikopterski reševalni službi, primerljivi s sosednjimi državami, kakršne zdaj v Sloveniji  nimamo.

Organizatorji so s posvetom želeli tudi spodbuditi vladne odločevalce, da ta projekt vključijo v svoje programe. Med drugimi so se ga udeležili predstavniki pristojnega Ministrstva za zdravje državni sekretar Denis Kordež in vodja Službe za nujno medicinsko pomoč in izredne razmere Luka Gorup s sodelavcem  Darkom Čandrom, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Matjaž Žura, vodja kranjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Domen Torkar in predstavniki Gorske reševalne zveze Slovenije. V razpravi so se strinjali z ugotovitvami uvodnih predstavitev, državni sekretar Denis Kordež pa je povedal, da so vključene tudi v strokovna izhodišča za ureditev delovanja nujne medicinske pomoči (NMP), ki jih pripravlja ministrstvo, ki HNMP obravnavajo enakovredno.

Posvet je del programa dogodkov ob 60-letnici delovanja Društva gorske reševalne službe Radovljica.

VIR: Občina Radovljica